Evropa

Netanjahu i zvanično dobio mandat za sastav nove vlade Izraela: Biću premijer svih građana

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2022

-

17:20

Netanjahu i zvanično dobio mandat za sastav nove vlade Izraela: Biću premijer svih građana
Benjamin Netanjahu - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Lider Likuda Benjamin Netanijahu izavio je, nakon što je i zvanično dobio mandat za formiranje nove vlade od predsednika Izraela Isaka Hercoga, da će biti premijer svima.

"Glasači su dali nedvosmisleno poverenje meni i Likudu, kao i strankama koje su sa nama. Ali želim da kažem da nameravam da budem premijer svih, onih koji su glasali za mene i onih koji nisu glasali za mene", rekao je on, preneo je izraelski list "Džeruzalem post".

On je istakao da čak i ako postoje razlike o fundamentalnim pitanjima u narodu postoji više nego dovoljno pitanja oko kojih se ogromna većina može ujediniti i složiti.

"Mi smo braća, suđeno nam je da živimo jedni pored drugih", dodao je Netanijahu.

Netanijahu je zvanično dobio mandat za formiranje vlade od predsednika Isaka Hercoga, nakon što je dobio 64 preporuke u konsultacijama koje je Hercog održao prošle nedelje sa predstavnicima svih partija koje će biti u novom Knesetu.

Nakon što se zahvalio stranama na preporukama i istakao da je Netanijahu dobio daleko više preporuka nego bilo ko drugi, Hercog je rekao da nije upoznat sa suđenjem protiv Netanijahua koje je u toku, ali da je Viši sud u prošlosti presudio da ovo nije barijera da se Netanijahuu dodeli mandat.

Hercog je rekao da je Netanjahu "iskusni državni službenik" i zaključio da je njegov najvažniji zadatak da vodi vladu i koaliciju koja će biti svesna ogromne odgovornosti koja im je dodeljena.

"Važno je da zapamtimo: mi, kao narod, nemamo mesta za kritične greške. Svaka vlast mora da se ponaša sa neizmernim oprezom u stvarima od sudbonosnog značaja za naše postojanje, za odbranu naše bezbednosti i za očuvanje kontura naše jevrejske i demokratske države", zaključio je Hercog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa