Evropa

Španski premijer: Neće biti referenduma o nezavisnosti Katalonije

Komentari

Autor: Tanjug, El Pais

30/06/2021

-

12:58

Španski premijer: Neće biti referenduma o nezavisnosti Katalonije
Španski premijer: Neće biti referenduma o nezavisnosti Katalonije - Copyright Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Šančez je izjavio da neće biti referenduma o samoopredeljenju i da njegova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) to nikada neće prihvatiti, prenosi španski list "Pais".

Predsednik vlade obećao je pred Kongresom da otvoreni dijalog s katalonskim pokretom za nezavinost neće dovesti do sporazuma koji premašuje odredbe Ustava, prenosi El Pais.

"Niko ne bi trebalo da se odrekne svojih ideala, jer niko nije osuđen zbog svojih ideala, već zbog kršenja zakona", izjavio je Šančez u Kongresu.

U španskoj demokratiji, prema njegovim rečima, postoji prostor za ideje o nezavisnosti, kao što je Ustavni sud presudio.

"Ali nemam problem da to ponovim onoliko puta koliko je potrebno. Vlada će nastaviti da deluje odlučno. Neće biti referenduma o samoopredeljenju, osim ako oni koji ga brane ne uspeju da ubede tri petine ovog doma da modifikuje Ustav i glasa. PSOE nikada, nikada neće prihvatiti tu vrstu akcije", rekao je Šančez.

Španski premijer i predsednik španske pokrajine Katalonije Pere Aragones dogovorili su se da u trećoj nedelji septembra u Barseloni nastave dijalog između vlade u Madridu i katalonske vlade. U okviru tog dijaloga je održan samo jedan sastanak u februaru 2020. godine, pre pandemije korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa