Evropa

Ukrajinska "formula za mir": Zelenski izneo predlog za okončanje sukoba s Rusijom, sadrži deset tačaka

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

11:00

Ukrajinska "formula za mir": Zelenski izneo predlog za okončanje sukoba s Rusijom, sadrži deset tačaka
Volodimir Zelenski - Copyright AP/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je detalje svog današnjeg obraćanja liderima G20, u kojem je izneo ukrajinsku formulu sa deset predloga za mirno rešenje sukoba sa Rusijom.

Zelenski je u obraćanju putem video veze svetskim liderima, koji su se okupili na samitu G20 u Indoneziji, rekao da je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio, prenosi Gardijan.

"Ukrajina je uvek bila lider u mirovnim naporima, i svet je to prepoznao. A ako Rusija tvrdi da navodno želi da okonča ovaj rat, neka to dokaže delima. Nećemo čekati da Rusija ojača snage, a zatim započne novu seriju terora i globalne destabilizacije. Neće biti Minska-3, koji će Rusija prekršiti odmah nakon sporazuma", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je naveo da "postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet", kao i da je na raspolaganju niz rešenja koja mogu da se implementiraju kako bi se "stvarno garantovao mir".

"Učestvujući na samitu G20, izneo sam predloge za takva rešenja, konkretne i poštene. Ukrajina nudi vodećim državama sveta da zajedno sa nama budu koautori mira", napisao je Zelenski.

Deset tačaka predloga

Ukrajinski predsednik je zatim izneo na Telegramu svih deset predloga Kijeva za okončanje sukoba sa Rusijom, a to su:

Nuklearna bezbednost, bezbednost hrane, energetska bezbednost, oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih, sprovođenje Povelje UN i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, povlačenje ruskih trupa i prestanak borbi, vraćanje pravnog sistema, zaustavljanje ekocida, sprečavanje eskalacije i preciziranje kraja rata, navodi britanski list.

Zelenski je tokom obraćanja posebno naglasio da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva.

Nije u ovom trenutku poznato da li je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji predvodi rusku delegaciju na samitu, ostao u prostoriji dok je Zelenski govorio liderima G20, prenosi Gardijan.

Lideri Grupe 20 otvorili su danas konferenciju na ostrvu Bali, molbom domaćina Indonezije za jedinstvo i konkretnu akciju kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomske situacije uprkos dubokim raskolima koje postoje među državama oko rata u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

15.11.2022 13:40

Здравко Чолић "Живиш у облацима мала, и до тебе не допире мој глас"...

Evropa