Evropa

KRIZA ZBOG RAKETE U POLJSKOJ Zelenski tvrdi da nije ukrajinska, poziva se na "dokaze iz svoje vojske"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/11/2022

-

07:11

KRIZA ZBOG RAKETE U POLJSKOJ Zelenski tvrdi da nije ukrajinska, poziva se na "dokaze iz svoje vojske"
KRIZA ZBOG RAKETE U POLJSKOJ Zelenski tvrdi da nije ukrajinska, poziva se na "dokaze iz svoje vojske" - Copyright Profimedia, EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT

veličina teksta

Aa Aa

U poljskom selu Pševodovu, nedaleko od granice sa Ukrajinom juče je u popodnevnim časovima došlo do eksplozije u kojoj su poginule dve osobe. Nakon hitnog sastanka Biroa za nacionalnu bezbednost i odbranu zbog izveštaja da su eksploziju izazvala dva zalutala ruska projektila, portparol vlade Pjotr Miler saopštio je da vlada podiže nivo spremnosti vojske kao odgovor na incident. Štaviše, on je poručio novinarima da vlada razmatra da li da pokrene Član 4, što bi značilo da će se članice NATO-a međusobno konsultovati nakon što im se ugrozi "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost". Osim toga, poljski predsednik Andžej Duda sazvao je za danas sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je sinoć šef njegovog kabineta Pavel Šrot.

Ključni događaji

  • Poljska neće tražiti aktiviranje člana 4 NATO ugovoraDuda: Eksploziju "vrlo verovatno" izazvala ukrajinska PVO
  • Bajden kaže da projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj možda nije došao iz Rusije
  • Raketa je pogodila oblast u kojoj se sušilo žito u selu Pševodov, prenose domaći mediji
  • Eksplozija je usledila dok je Rusija gađala gradove širom Ukrajine projektilima
  • Moskva odbacuje izveštaje o zalutalim ruskim projektilima kao "namernu provokaciju"
  • NATO održao hitan sastanak, generalni sekretar Stoltenberg kazao da istraga ukazuje da je eksploziju verovatno izazvala ukrajinska PVO
  • Strahuje se da bi se sukob Rusije i Ukrajine mogao proširiti jer su članice NATO-a posvećene kolektivnoj odbrani

21.08 Zelenski ubeđen da raketa nije ukrajinska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da "nema sumnje" da je eksploziju u kojoj su poginule dve osobe u Poljskoj izazvala ruska raketa. On je pozvao poljske vlasti da se uključe u istragu i da veruje da je eksploziju u utorak izazvao ruski projektil, dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izveštajima ukrajinske vojske u koje "ne može, a da ne veruje".

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

20.27 Zaharova: Vašingon nije zainteresovan za istragu u Poljskoj

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da "Vašington uopšte nije zainteresovan" za istragu o incidentu u Poljskoj, kada su u utorak uveče poginule dve osobe, nakon što je raketa pala u poljsko selo Prževodovo, jer "SAD uvek imaju nekoga da okrive".

"Američku vladu baš briga za rezultate istrage, ko je ispalio raketu. Bela kuća nikad nije bila ovako providna. Američka vlada uvek ima ''dežurnog krivca'' zbog političkih razloga", navela je Zaharova na Telegramu, preneo je TASS.

19.50 Guljaš: Zelenski neodgovorno optužio Rusiju za napad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postupio je neodgovorno kada je optužio Rusiju za izvođenje raketnog napada u istočnoj Poljskoj, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš. On je naglasio da je incident u istočnoj Poljskoj još jednom pokazao potrebu da suprotstavljene strane što pre okončaju neprijateljstva.

18.50 Zaharova: Poljski diplomata bez komentara posle razgovora

Privremeni otpravnik poslova poljske ambasade u Moskvi napustio je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova bez komentara, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je na svom nalogu na Telegramu postavila video na kojem se vidi poljski diplomata kako napušta zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je navela da je poljski diplomata bio na razgovoru u ministarstvu oko 20 minuta, preneo je TAŠ. Zaharova je prethodno rekla da je poljski ambasador Kšištof Krajevski pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

18.04 Moskva: Objektivna istraga razotkriće provokaciju Kijeva

Moskva smatra da Kijev optužbom za povezanost Rusije s raketnim incidentom u Poljskoj pokušava da učvrsti zapadnu podršku Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo smatra da posebno treba obratiti pažnju na to koliko su brzo optužbe na račun Rusije izneli predstavnici kijevskog režima u pokušaju da učvrste podršku Zapada koji se, primećuje Ministarstvo, umorio od ukrajinskog režima.

Ministarstvo napominje i da preliminarni podaci o tom incidentu ukazuju na umešanost Ukrajine. Rusko ministarstvo je izrazilo uverenje da će objektivna istraga i objavljivanje njenih rezultata razotkriti tu provokaciju Kijeva.

17.27 Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u incidentu u Poljskoj

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je danas da Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji u istočnoj Poljskoj za koju Varšava i NATO kažu da je verovatno bila izazvana ukrajinskim raketom protivvazdušne odbrane. Danilov nije naveo detalje u vezi sa tom tvrdnjom, preneo je Rojters.

Danilov je rekao da Ukrajina želi da istraži zajedno sa svojim partnerima incident koji se dogodio u Poljskoj i da vidi informacije koje predstavljaju osnovu za zaključke njenih saveznika. Kijev je potpuno otvoren za sveobuhvatno ispitivanje incidenta, napisao je Danilov na zvaničnoj Fejsbuk stranici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Postupak vode poljski i američki eksperti i ako bi bilo kome bilo dozvoljeno da učestvuje u tom postupku, bila bi potrebna barem saglasnost obe strane, rekao je poljski predsednik Andžej Duda na konferenciji za novinare upitan za komentar izjave Danilova.

Duda je prethodno rekao da je velika verovatnoća da je raketu ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Associated Press • Euronews Serbia

16.58 CNN: Ukrajinska vojska obavestila SAD o raketama

Ukrajinska vojska rekla je SAD i saveznicima da je pokušala da presretne rusku raketu u tom vremenskom okviru i blizu lokacije raketnog udara u Poljskoj, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Još uvek pak, nije jasno da li je paketa protivvazdušne odbrane ista raketa koja je pogodila Poljsku.

15.13 Nemačka nudi svoje avione Poljskoj kao podršku vazdušnim patrolama

Portparol Ministarstva odbrane Nemačke je rekao da Berlun nudi da pošalje svoje vojne avione kao podršku u patrolama nad vazdušnim prostorom Poljske.

"Kao reakcija na incident u Poljskoj, mi nudimo da pojačamo vazdušne patrole nemačkim avionima Jurofajter", naveo je.

Patrole bi mogle da poleću iz nemačkih baza bez relociranja aviona. 

13.40 Kijev traži pristup mestu na kom su pale rakete

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov kaže da očekuje od saveznika da pruže dokaze za sugestije kako je uzrok eksplozija ukrajinski odbrambeni sistem. On je na Tviteru naveo kako Ukrajina zahteva "neposredan prilaz mestu eksplozije".

12.50 Stoltenberg: Nemamo naznaka da Rusija sprema ofanzivne radnje protiv NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare da preliminarni podaci istrage sugerišu da je jučerašnja ekplozija na istoku Poljske rezultat toga što je ukrajinski PVO sistem ispaljen da odbrani ukrajinsku teritoriju od ruskih napada.  

Stoltenberg je naveo da želi da bude jasan kada kaže da to nije ukrajinska greška, već da Rusija snosi odgovornost dok nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine.  

On je istaka da nema indikacija da je u pitanju namerna akcija i da nema indikacija da priprema ofanzivne akcije protiv NATO. Takođe, poručio je da je potrebno da sačekamo rezultate istrage.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Rusija mora da zaustavi ovaj rat. Pričao sam sa Andžejom Dudom i Džozefom Bajdenom. Saglasni smo da treba da ostanemo oprezni, smireni i koordinisani. Nastavićemo da pratimo situaciju. NATO je ujedinjen i uvek ćemo raditi ono što je potrebno da zaštitimo saveznike", rekao je Stoltenberg. 

Euronews TV

12.32 Moravjecki: Pokretanje člana 4 možda neće biti potrebno

Poljska i dalje analizira mogućnost da aktivira član 4 ugovora NATO, ali ta mera možda neće biti neophodna, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je sinić da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost" Poljske.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je agenciji Rojters da današnji sastanak NATO u Briselu nije sazvan na osnovu člana četiri o formalnom mehanizmu za konsultacije prema kojem zemlja članica može da sazove sastanak alijanse kada oseti da je njena teritorija narušena ili ugrožena.

12.26 Duda: Eksploziju "vrlo verovatno" izazvala ukrajinska PVO

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je na konferenciji za novinare da da nema indicija da je na Poljsku izveden međunarodni napad i da je "vrlo verovatno" da je eksploziju projektila u poljskom selu kasno sinoć izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana, prenosi BBC.

12.15 U toku sastanak NATO, Bajden saveznicima rekao da su pale rakete ukrajinske

U Briselu je u toku hitan sastanak predstavnika NATO zemalja. U 12.30 se očekuje obraćanje generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kada će biti jasno šta su zaključci sastanka. Rojters za to vreme izveštava, pozivajući se na NATO zvaničnike, da je predsednik SAD Džozef Bajden saveznicima rekao da su rakete pale na Poljsku zapravo ukrajinske.

12.05 Makron se poziva na istragu, kako bi se razumelo šta se dogodilo

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je novinarima u Indoneziji nakon Samita G20 da odbija da pripiše bilo kakvu krivicu nekoj stani, napominjući da "postoji istraga da bi se u potpunosti razumelo šta se dogodilo".

Makron kaže da postoji "razlika" između eksplozije u Pševodovu - čiji je uzrok i dalje nejasan - i masovnih ruskih udara na Ukrajinu u utorak. Na pitanje novinara da li bi i ova eksplozija mogla biti ruski napad zamišljen kao "provokacija" Zapadu, Makron je rekao da "nije siguran".

12.00 Peskov: Ne žuriti sa izjavama koje bi mogle da pogoršaju situaciju

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da reakcija niza zemalja na „raketni incident“ pokazuje da ne treba žuriti sa izjavama koje bi mogle da pogoršaju situaciju, posle eksplozije u Poljskoj blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dve osobe.

"Još jednom ovako nepromišljena reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti sa procenama i iznošenjem izjava bez dobijanja tačnih informacija, koje mogu da pogoršaju situaciju. Pogotovo u ovako važnim trenucima", rekao je Peskov.

11.20 Belgijska ministarka odbrane: Eksplozija rezultat ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane

Veruje se da je eksplozija u kojoj su poginule dve osobe u istočnoj Poljskoj "rezultat ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, korišćenih za suzbijanje ruskih projektila", izjavila je u sredu belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder. "Istrage se nastavljaju, ali za sada nema indicija da se radilo o namernom napadu", dodala je ona u saopštenju.

11.15 Poljska policija objavila sliku kratera koji je nastao nakon udara raketa

Poljska policija je jutros podelila sliku na kojoj se vidi kako policija obezbeđuje oblast, sada krater, gde je projektil pao.

11.10 Ministarstvo odbrane Rusije: Ruski udari na Ukrajinu nisu bili bliži od 35 kilometara od poljske granice

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je eksploziju na poljskoj teritoriji u utorak izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa, a da su ruski udari na Ukrajinu bili ne bliže od 35 kilometara od granice sa Poljskom.

"Fotografije objavljene 15. novembra uveče u Poljskoj olupina pronađene u selu Pševodov, ruski stručnjaci za odbrambenu industriju nedvosmisleno identifikuju kao elemente protivvazdušne vođene rakete ukrajinskog PVO sistema S-300 vazduhoplovnih snaga", citira Ministarstvo odbrane Rusije Rojters.

11.06 Nehamer: Događaji u Poljskoj pokazuju opasnost situacije

Austrijski kancelar Karl Nehamer izrazio je danas zabrinutost zbog vesti o raketama palim na teritoriju Poljske ukazujući da taj događaj pokazuje opasnost situacije.

"Strašne su vesti koje su nas sinoć sve šokirale i uznemirile", rekao je on pred današnji sastanak austrijske vlade i ukazao da takvi događaji pokazuju koliko je situacija opasna i da se može u svakom trenutku dalje zaoštriti. On je istakao da je u posebno u takvim situacijama važno trezveno reagovati i ne povlačiti prenagljene zaključke. Prema njegovim rečima, potrebna je potpuna istraga incidenta.

11.00 Ruskoj delegaciji odbijene vize za učešće na Skupštini OEBS-a u Varšavi

Ruskim parlamentarcima odbijene su vize za učešće na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje će biti održano u Varšavi od 24. do 26. novembra, izjavio je prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov.

"Dobili smo nečuven odgovor šefice poljske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gospođe Bartoš, koja kaže da ne vidi nikakvu mogućnost za učešće predstavnika Rusije i Belorusije na sastanku u Varšavi. Ona je takođe izjavila da bi prijem našihpredstavnika na jesenje zasedanje prekršio princip solidarnosti sa Ukrajinom", rekao je političar koji predvodi senatorski deo delegacije na sastanku Federacije Saveta.

10.20 Podoljak: Rusija je kriva za sve incidente sa projektilima

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da je Rusija kriva za sve "incidente sa projektilima" nakon što je pokrenula invaziju na njegovu zemlju. Podoljak je to rekao komentarišući pad raketa u Poljskoj. "Po mom mišljenju, ovde je potrebno da se pozabavimo samo jednom logikom. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim raketama", rekao je Podoljak, preneo je Rojters.

10.05 Šolc: Detaljno ispitati raketni udar pre donošenja zaključaka

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da bi raketni udar u istočnoj Poljskoj u blizini ukrajinske granice, u kojem su poginule dve osobe, trebalo da se detaljno ispita pre nego što se donesu zaključci. U svom završnom obraćanju nakon samita G20 na indonezijskom ostrvu Baliju, Šolc je nazvao pozitivnim znakom to što su SAD ponudile pomoć Poljskoj u istrazi.

09.45 Poljska uručila protestnu notu Rusiji

Poljska je ambasadoru Rusije Sergeju Andrejevu uputila protestnu notu zbog tragedije na granici. Kako prenosi TASS, još nema govora o prekidu diplomatskih odnosa.

Ruski ambasador je pozvan u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, sastanak je trajao četiri minuta, on je primio notu i napustio zgradu

Poljska je takođe inicirala sazivanje Saveta NATO-a u skladu sa četvrtim članom ugovora, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

09.15 Jablonski: Poljska bezbedna zemlja zahvaljujući NATO

Zamenik poljskog ministra spoljnjih poslova Pavel Jablonski rekao je danas da je Poljska i dalje veoma bezbedna zemlja zahvaljujući članstvu u NATO-u. "Reakcija naših saveznika, njihova nedvosmislena podrška i spremnost da stanu uz nas, pokazuju da smo mnogo bezbednija zemlja nego da nismo u NATO-u", rekao je Jablonski za privatnu radio stanicu RMF FM, prenosi Rojters.

09.10 Kina poziva na smirivanje situacije

Kina je pozvala na smirivanje situacije nakon eksplozije rakete u kojoj su poginule dve osobe u poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na brifingu za novinare: "U trenutnoj situaciji, sve relevantne strane treba da ostanu mirne i da budu uzdržane kako bi izbegle eskalaciju situacije."

09.00 Hitan sastanak NATO u Briselu

NATO će danas održati hitan sastanak na kojem će razgovarati o eksploziji u istočnoj Poljskoj blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dve osobe, javio je Rojters. Okupljanjem ambasadora NATO-a u Briselu predsedavaće generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji će održati konferenciju za novinare oko 12:30 po srednjeevropskom vremenu, navodi se u saopštenju NATO-a.

08.40 Policija blokirala područje gde je pala raketa

U Pševodovu, poljskom selu u blizini ukrajinske granice gde je pala raketa, policija je blokirala pristup tački udara i blokirala područje, preneo je AFP. Sirene policijskih automobila oglasile su se u sredu pod sivim i kišnim nebom.

Projektil je pao u utorak u ranim popodnevnim satima i ubio dva poljska civila, saopštile su vlasti. Meštanin koji je tražio da bude anoniman rekao je da su dve žrtve bili muškarci koji su se nalazili u blizini oblasti za merenje žitarica, preneo je Rojters.

08.10 Erdogan: Verujem da Moskva nema veze sa raketom u Poljskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da poštuje izjavu Rusije da njihovi projektili nisu pogodile poljsku teritoriju i da veruje da Moskva "nema veze sa raketom".

"Rusija je saopštila da to nema nikakve veze sa eksplozijom i predsednik SAD Džo Bajden kaže da ove rakete nisu ruske proizvodnje. To pokazuju da Rusija nema nikakve veze sa raketom", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom samita G20 na Baliju u Indoneziji, prenosi Rojters. Erdogan je rekao da se situacija mora istražiti i da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se vrati u Tursku.

Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP

Erdogan pored Bajdena na Samitu G20

08.00 Fon der Lajen: Predstavnici G7 i NATO spremni da pomognu Poljskoj

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u sredu da su predstavnici G7 i NATO-a na sastanku osudili brutalne akte Rusije u Ukrajini i stali ujedinjeni iza Kijeva, "koliko god je potrebno". Ona je u video poruci rekla da su učesnici spremni da pomognu Poljskoj u istrazi o eksplozijama.

07.50 Gutereš apeluje da se izbegne eskalacija posle eksplozije u Poljskoj

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je danas da se izbegne eskalacija u Ukrajini posle eksplozije projektila u Poljskoj, u kojoj su dve osobe poginule, saopštila je njegova kancelarija. "Generalni sekretar je veoma zabrinut zbog izveštaja o raketi koja je eksplodirala na poljskoj teritoriji. Apsolutno je neophodno da se izbegne eskalacija rata u Ukrajini", naveo je u saopštenju Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN. Gutereš je uputio saučešće porodicama nastradalih.

07.40 Poljanski: Sve jasnije da Rusija nije umešana u ispaljivanje raketa

Postaje sve jasnije da Rusija nije umešana u ispaljivanje projektila na Poljsku, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. "Činjenice su ključne i sve je više dokaza koji to pokazuju, nije bilo ruskog učešća u ispaljivanj projektila na Poljsku“, saopštio je sinoć ruski diplomata na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

07.32 Lavrov napustio Samit G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je sa Balija u Rusiju u utorak, dan pre završetka samita G20 na indonežanskom ostrvu, javljaju ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS izvestila je u utorak da je Lavrovov program na samitu G20 završen "kako se očekivalo", ne navodeći tačno vreme kada je otišao. Tokom svog boravka na Baliju, Lavrov se obratio G20 i sastao se sa nekoliko lidera, uključujući kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia.

Tanjug AP/Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

 

07.30 Održani hitni sastanci G7, NATO i G20

Svetski lideri koji su okupljeni na Samitu G20 na Baliju pokušavaju da reše potencijalnu eskalaciju u višemesečnom ratu u Ukrajini nakon što je "projektil ruske proizvodnje" pao u Poljsku članicu NATO-a ubivši dve osobe.

Obraćajući se novinarima nakon hitnog sastanka sa liderima G7 i NATO-a na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji, američki predsednik Džo Bajden rekao je da preliminarne informacije sugerišu da rakete "možda nisu došle" iz Rusije, ali on ne kaže konačno dok se istraga ne završi.

07.28 AP: Projektil koji je pao na Poljsku ispalila Ukrajina s namerom da pogodi rusku raketu

Novinska agencija AP citira tri američka zvaničnika koji su rekli da preliminarna procena sugeriše da su ukrajinske snage ispalile projektil koji je pogodio Poljsku na nadolazeću rusku raketu. Zvaničnici, koji nisu ovlašćeni da o tome javno razgovaraju, razgovarali su za AP pod uslovom da ostanu anonimni.

Ranije u utorak predsednik Bajden je rekao da je "malo verovatno" da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije. Projektil je pao u selo Przedvodov blizu granice sa Ukrajinom, ubivši dve osobe.

07.20 Češki parlament proglasio "ruski režim terorističkim"

Poslanici donjeg doma češkog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se "sadašnji ruski režim proglašava terorističkim", osuđuju se napadi na infrastrukturu Ukrajine i odbacuje se rusko pripajanje regiona na istoku i jugu Ukrajine. Češka novinska agencija CTK izvestila je da je 129 od 156 prisutnih poslanika u utorak podržalo rezoluciju, a šef ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk zahvalio češkim parlamentarcima nakon glasanja.

07.10 Bajden ponudio pomoć Poljskoj u istrazi o raketama

Predsednik SAD Džozaf Bajden rekao je da je razgovarao sa predsednikom Poljske Dudom o ispaljenim raketama i ponudio punu podršku Poljskoj istrazi eksplozije. "Ostaćemo u bliskom kontaktu kako bismo odredili odgovarajuće sledeće korake", rekao je on.
Bajden je razgovarao sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne države, navodi Rojters. NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu.

07.05 Šta je Član 4. NATO-a?

Član 4 NATO ugovora pokriva scenario u kojem se država članica oseća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije. U tom članu se navodi da će se države članice konsultovati kada god, po mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

Države članice tada počinju formalne konsultacije na zahtev ugroženog člana. U razgovorima se razmatra da li pretnja postoji i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Ovaj mehanizam konsultacija aktiviran je nekoliko puta u istoriji NATO, poslednji put pre godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije. U tom slučaju NATO je odlučio da se konsultuje, ali nije preduzeo nikakvu akciju.

07.00 Održana sednica Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske

Portparol vlade Pjotr Miler saopštio je kasno sinoć da vlada podiže nivo spremnosti vojske kao odgovor na incident. Štaviše, on je poručio novinarima da vlada razmatra da li da pokrene Član 4, što bi značilo da će se članice NATO-a međusobno konsultovati nakon što im se ugrozi "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost".

"Odlučili smo da ćemo analizirati da li da se pokrene postupak iz Člana 4. Severnoatlanskog pakta. Zbog osetljivosti situacije, bićete obavešteni. Sednica vlade uskoro počinje", dodao je Miler.

EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Pjotr Miler

06.30 Rusija negirala umešanost

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da izveštaji poljskih medija, kao i izjave zvaničnika o navodnom padu ruskih projektila na teritoriju Poljske, predstavljaju "provokacija su sa ciljem dalje eskalacije". U saopštenju se ističe da "nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice ruskim sredstvima uništenja“, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo dodaje da fragmenti, čije su fotografije objavili lokalni mediji, "nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem".

06.15 Zelenski pozvao na akciju, Kuleba na samit NATO-a

Predsednik Ukrajine je naglasio da to nije prvi put da Ukrajina upozorava da se Rusija neće ograničavati na granice Ukrajine. On je takođe podsetio na pad ruske rakete u Modlaviji.

"Danas su ruski projektili pogodili Poljsku, teritoriju naše prijateljske zemlje. Ljudi su umrli. Primite saučešće svoje braće iz Ukrajine. Koliko puta je Ukrajina rekla da se teroristička država neće ograničiti samo na našu zemlju?! Poljska, baltičke države - samo je pitanje vremena. Neophodno je postaviti teroriste na njihovo mesto. Što duže Rusija bude ostala nekažnjena, predstavljaće veću pretnju po one do kojih ruski projektili mogu stići", naglasio je Zelenski, a preneo ukrajinski Kanal 24.

S druge strane, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je na samit NATO-a kako bi se "smislile dalje zajedničke akcije". On je istakao da Kijev "ponovo potvrđuje svoju punu solidarnost sa Poljskom i spremna je da pruži svaku neophodnu podršku".

06.00 Reakcije međunarodne zajednice

Pentagon je sinoć saopštio da ne može da potvrdi izveštaje da je reč o ruskim raketama i da nastavlja da prati situaciju, dok je šef diplomatije EU Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa ministrima spoljnih poslova EU o situaciji u Poljskoj, preneo je Rojters. Iz NATO-a, čija je članica i Poljska, sinoć je za Euronews saopšteno da se analiziraju izveštaji u kojima se tvrdi da su eksplozije izazvale ruske rakete, dok je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao da "treba utvrditi sve činjenice". 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je "šokiran" incidentom u Poljskoj, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da EU "pomno prati situaciju".

Komentari (3)

Kakalin

16.11.2022 11:09

A zašto Poljska ne bi razbila zube Rusiji? Imaju svako pravo na to. Dosta agresivna Rusija je harala i silovala po tuđim dvorištima od 1944 pa do sada.

Gargul

16.11.2022 13:01

Ruska čizma je najgora. Prljava je, pocepana i miriše na votku. Niko je ne želi u dvorištu.

Драган

16.11.2022 13:53

Да је то било за време рата у Србији - Срби би били криви,. Али пошто руси имају велику батину у руци, онда западу није до качења са Русијом.

Evropa