Evropa

Dramatična svedočanstva sa Iskije: Među poginulima i beba, žena u poslednjim minutima života pokušala da pozove oca

Komentari

Autor: BBC

27/11/2022

-

20:58

Dramatična svedočanstva sa Iskije: Među poginulima i beba, žena u poslednjim minutima života pokušala da pozove oca
Dramatična svedočanstva sa Iskije: Među poginulima i beba, žena u poslednjim minutima života pokušala da pozove oca - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Laporta

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjim izveštajima sa italijanskog ostrva Iskija o pojavljuju se podaci o poslednjim trenucima žrtava snažnog klizišta koje je u subotu zahvatilo ostrvo. Timovi za potragu pronašli su sedmoro mrtvih, uključujući bebu staru samo tri nedelje i mladog brata i sestru zatrpanih u blatu i krhotinama koje su jurile niz padinu planine i kroz gusto naseljeni lučki grad na ostrvu Iskija, saopštili su zvaničnici u nedelju.

Otac jedne žene u 30-im godinama priča kako ga je ćerka pozvala za pomo kada je zemlja počela da se lomi na brdu iznad nje, ali da nije mogao da je spasi, piše BBC.

Njeno telo bilo je jedno od sedam koje su pronašli spasioci, ali se najmanje devet osoba i dalje vodi kao nestalo na ostrvu kod Napulja. Bujica blata i krhotina uništila je kuće i odvukla automobile u more. Usledilo je nekoliko dana neprestane kiše u južnoj Italiji, ali sada kada se vreme smirilo, razmere razaranja postaju vidljivije.

Tanjug/AP/Salvatore Laporta

 

Više od 100 vatrogasaca, kao i ronioci i jedinice za rad na terenu, raspoređeno je u Iskiji u pokušaju da raščiste ulice posute ruševinama. Uništena vozila prave gomilu, zgnječenu silinom klizišta čiji trag razaranja neizbrisivo razara pejzaž ovog popularnog turističkog ostrva.

Kao i obližnji Kapri, Iskija u Tirenskom moru je popularna destinacija za odmor, kako za strance tako i za Italijane. Pojavljuje se u seriji knjiga "Napuljski romani" Elene Ferante i bila je i pozadina za film "Talentovani gospodin Ripli" iz 1999. godine.

Ključno pitanje na ostrvu je, međutim, to što je oko polovina kuća izgrađena nelegalno, i stoga ne mogu da izdrže silu klizišta i zemljotresa. Nelo Muzumeki, ministar civilne zaštite, rekao je za list Il Mesađero da je Italiji potreban "nacionalni plan prilagođavanja klimatskim promenama" kako bi se osiguralo da zgrade i infrastruktura mogu da izdrže sve češće pojave kao što su obilne padavine.

Tanjug/AP/Salvatore Laporta

 

"Obezbeđivanje naše teritorije je posao od najvećeg značaja koji moramo da završimo u narednih nekoliko godina. Ako ne, oplakivaćemo još više ljudi", rekao je ministar, a preneo BBC.

Vlada je proglasila vanredno stanje, izdvajajući početnu sumu od 2 miliona evra za pomoć u obnovi domova.

Žena u svojim 30-im godinama, čiji se muž i dalje vodi kao nestao, pozvala je oca u pomoć kada je gomila zemlje počela da se odvaja od planine, ali on nije mogao da dođe do nje zbog bujica blata koje okružuju kuću. Kada su spasilačke službe uspele da se probiju kroz ruševine, žena je već bila mrtva. U nedelju je pronađeno i telo starije žene, kao i devojčice od pet ili šest godina čiji su roditelji, brat i ujaci takođe nestali.

Tanjug/AP/Salvatore Laporta

 

U nedelju popodne, radnici Hitne pomoći rekli su da su pronašli četvrto telo. Detalji identiteta te žrtve još uvek nisu poznati. 

Stanovnici se pozivaju da ostanu kod kuća kako ne bi ometali hitne službe u njihovim naporima.  Skoro 155 litara kiše po kvadratnom metru palo je na Iskiju tokom šest sati, što je izazvalo klizište rano ujutro u subotu.

Tanjug/AP/Salvatore Laporta

 

Bujica blata je srušila drveće, progutala zgrade i odnela automobile i domove ljudi. Obilne kiše bez prestanka su padale nekoliko dana i nanele ogromnu štetu Kampaniju, regionu oko Napulja i Iskije. U četvrtak su dve osobe takođe poginule zbog nevremena u regionu. Argentinski turista se utopio nakon što ga je oluja sa obale oidnela u more, dok je jedan muškarac poginuo na plaži od udara groma.

Komentari (0)

Evropa