Evropa

Operacija "Pustinjsko svetlo": Kako je funkcionisao kokainski "superkartel" koji je harao Evropom

Komentari
Operacija "Pustinjsko svetlo": Kako je funkcionisao kokainski "superkartel" koji je harao Evropom
Operacija "Pustinjsko svetlo": Kako je funkcionisao kokainski "superkartel" koji je harao Evropom - Copyright Prinstscreen YouTube/EUROPOL

veličina teksta

Aa Aa

Europol je, u saradnji sa policijama nekoliko zemalja Zapadne Evrope, ali i Ujedinjenih arapskih emirata i američkom DEA, izveo akciju pod nazivom "Pustinjsko svetlo" u okviru koje su pohapšeni članovi takozvanog "superkartela" koji je, kako je istraga pokazala, odgovoran za šverc trećine kokaina koji iz Južne Amerike stizao u Evropu.

Kako se navodi na sajtu Europola, tokom istrage uhapšeno je 49 osumnjičenih, a poslednja serija racija širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata izvedena je između 8. i 19. novembra. Europol navodi da su policijske snage uključene u "Operaciju pustinjsko svetlo" ciljale i "komandno-kontrolni centar i logističku infrastrukturu trgovine drogom u Evropi".

Agencija je juče saopštila da je akcija sproveneda u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Ujedininjenim Arapskim emiratima, a tokom ove akcije zaplenjeno je preko 30 tona droge. 

Evropol je naveo da je američka uprava za borbu protiv narkotika takođe imala ulogu u rušenju organizacije, koja je takođe bila umešana i u pranje novca.

Šifrovana komunikacija

"Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih je bio ogroman", naveo je Evropol i dodao da su osumnjičeni koristili šifrovane komunikacije za organizovanje isporuka droge.

Gardijan prenosi da je deset osoba uhapšeno u Belgiji, u Francuskoj šest, 13 u Španiji i 14 u Holandiji. U Dubaiju je uhapšeno ukupno šestoro. Holandski tužioci rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičnenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Glavni fokus akcije bio je kokain koji je uvezen iz Južne Amerike preko Holandije, a većina hapšenja tamo je izvršena i 2021. godine, prenosi BBC. Ova koja su realizovana ovog meseca predstavljaju nastavak akcije.

Pretresane luksuzne kuće, novac pronalazili u korpama

Na video snimku koji je objavljen na Jutjub stranici Europola vidi se kako timovi istražitelja i pasa tragača pretražuju luksuzne kuće koje su pune skupocenih automobila, ali i novca koji je sakriven u korpama.

Da je reč o dugotrajnoj akciji koja je pripremana i realizovana duže vreme i koja je zahtevala učešće više zemljala, potvrđuje i sam Europol koji u svom saopštenju naveo i da je bio domaćin više koordinacionih sastanaka koji su se održavali u poslednje dve godine, ali i da je cilj ovih susreta bio okupljanje raziličitih zemlja koje bi mogle da prate i uđu u trag pripadnicima ovog "superkartela". 

Kako se navodi u saopštenju, za to vreme održan je više od 10 operativnih sastanaka zemalja koje su učestvovale u akciji. Tokom akcije, Europol je omogućio koordinaciju u realnom vremenu između svih ključnih partnera.

Eurojust je takođe sarađivao i pružio prekograničnu pravosudnu podršku fancuskom i belgijskim vlastima u vezi sedam hapšenja u obe zemlje i organizovao četiri koordinaciona sastanka za pripremu ovih akcija.

U Dubajiu uhapšen državljanin BiH?

Na zahtev holandskog tužilaštva, dvojica muškaraca u okviru ove akcije uhapšena su u Dubaiju, a jedan od njih je državljanin BiH. Zahtev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičena, piše sarajevski portal Klix.

Tokom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspešno sarađivale s policijom Dubaija i s oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranim u UAE.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac holandske i marokanske nacionalnosti. Državno tužilaštvo u Roterdamu, navodi se, protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posedovanja vatrenog oružja. 

"Ovo su teška krivična dela koja se odnose na međubarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike i preko luka Antverpen i Roterdam", saopštilo je holandsko javno tužilaštvo a prenosi Gardijan.

Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Skaj aplikacije. Reč je o teškim krivičnim delima koja upućuju na medjunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpenu i Roterdamu. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina.
Drugi uhapšeni u Dubaiju je 40-godišnji Holanđanin, koji je takođe državljanin BiH. I protiv njega je pokrenuta kriminalistička istraga na osnovu presretnutih Skaj poruka. Krivični predmet protiv njega vode tužioci Državnog tužilaštva Holandije, saopštila je holandska policija.

On se osim za uvoz kokaina sumnjiči i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antverpen, a krajnje odredište im je bila firma u Holandiji. Prema pisanju sarajevskog portala Istraga, uhapšeni državljanin BiH je navodno osoba sa inicijalima E.G., koga nazivaju i Tito.

 

Komentari (0)

Evropa