Evropa

U Španiji otkriveno još jedno pismo bomba, poslato u vazduhoplovnu bazu kod Madrida

Komentari

Autor: Tanjug, RTVE

01/12/2022

-

09:56

U Španiji otkriveno još jedno pismo bomba, poslato u vazduhoplovnu bazu kod Madrida
U Španiji otkriveno još jedno pismo bomba, poslato u vazduhoplovnu bazu kod Madrida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španske snage bezbednosti pronašle su treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je, nakon skeniranja koverte, obezbeđenje vazdušnih snaga utvrdilo da ona sadrži eksplozivni mehanizam.

Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze. Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podseća Rojters.

Dva pisma-bombe upućena su juče, jedna na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, u kojoj je lakše povređen Ukrajinac zaposlen u ambasadi, a druga proizvođaču oružja Instalasa u Saragosi, na severoistoku Španije, saopštila je policija. 

Instalasa proizvodi raketni bacač C90 koji je iz Španije isporučen Ukrajini.

Kako prenosi španski RTVE, policija analizira kovertu koja je danas pronađena, a već je u toku ispitivanje da li postoji veza između pisma upućenog ukrajinskoj ambasadi u Madridu i pisma koje je primio proizvođač oružja u Saragosi.
Ukrajina je u sredu pojačala mere bezbednosti u svojim ambasadama u inostranstvu nakon što su  španska policija i vlada saopštile da je jedan zaposleni u ukrajinskoj ambasadi u Madridu povređen kada je otvorio pismo-bombu.  Član osoblja ambasade zadobio je lakše povrede. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je  sve ukrajinske ambasade u inostranstvu da hitno pojačaju mere bezbednosti. Španski Viši sud otvorio je istragu o napadu na ukrajinsku ambasadu kao mogućem slučaju terorizma.

 

Komentari (0)

Evropa