Evropa

Finska razmatra izvoz oružja u Tursku, da bi zauzvrat dobila podršku za NATO članstvo

Komentari

Autor: Euronews, Rojters

09/12/2022

-

11:19

Finska razmatra izvoz oružja u Tursku, da bi zauzvrat dobila podršku za NATO članstvo
Finska razmatra izvoz oružja u Tursku, da bi zauzvrat dobila podršku za NATO članstvo - Copyright AP/Ludovic Marin, Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen rekao je kako se nada da će Turska ubrzo ratifikovati članstvo njegove zemlje u NATO, tvrdeći da će Helsinki razmotriti davanje dozvola za izvoz oružja Ankari, u zavisnosti od slučaja do slučaja.

U intervjuu za Rojters nakon sastanka sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom u glavnom gradu Turske, Kaikonen je rekao da ne može da predvidi vremenski rok za pristanak Turske na članstvo Finske u NATO.

Sa druge strane, Akar je rekao da "Turska ne žuri da ratifikuje kandidature Švedske i Finske za NATO", i da ratifikacija zavisi od toga kada će ispuniti zahteve Ankare. 

Obe nordijske zemlje zatražile su da se pridruže NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, ali je dugogodišnja članica Turska odbila da podrži njihov zahtev dok se ne ispune određeni zahtevi, uključujući oštriji stav protiv kurdskih militanata i ukidanje zabrane prodaje oružja, prenosi Euronews.

"U memorandumu o razumevanju potpisanom u Madridu piše da ne postoji embargo na oružje (protiv Turske) i da je to trenutno stanje. Odluke ćemo donositi od slučaja do slučaja", rekao je Kaikonen.

Ranije ove nedelje, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Finska mora da ukine embargo na oružje Turskoj kao uslov za obezbeđenje podrške zemlje.

"Bilo je nekih razgovora sa finskom industrijom o izvozu iz Finske u Tursku. Postoje neki preliminarni razgovori. Rekao bih da bi bilo moguće u bliskoj budućnosti imati neki izvoz", dodao je on.

Kaikonen je takođe rekao da bi Finska više volela da se pridruži Alijansi zajedno sa Švedskom, a ne "sama".

"Naš jasan cilj je da se pridružimo NATO ruku pod ruku sa Švedskom, a mislim da bi to bilo najbolje i za NATO", dodao je on.

Kao odgovor na kandidature obe zemlje za NATO, Akif Kagataj Kilik, šef odbora za spoljne poslove turskog parlamenta, rekao je za Rojters da je "sve na Finskoj i Švedskoj... kada budu odgovorili na naša očekivanja, mi ćemo ispuniti svoju obavezu ratifikacije. Dali smo im reč".

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da dve nordijske zemlje moraju dobiti odobrenje svih 30 država članica Alijanse.Turska je i dalje jedina zemlja koja se protivi njihovom članstvu, iako Mađarska takođe treba da ga ratifikuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa