Fokus

Blinken: SAD će uskoro poželeti dobrodošlicu Švedskoj i Finskoj u NATO ali razumemo i zabrinutost Turske

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

19:53

Blinken: SAD će uskoro poželeti dobrodošlicu Švedskoj i Finskoj u NATO ali razumemo i zabrinutost Turske
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas uverenje da će Sjedinjene Države moći uskoro da nazovu Švedsku i Finsku NATO saveznicima.

Blinken je istovremeno dodao da se razmatra i zabrinutost Turske povodom ulaska te dve zemlje u Alijansu, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je na pres konferenciji nakon sastanaka u Stejt Departmentu sa švedskim i finskim kolegama rekao da se te dve države već integrišu u rad Alijanse.

Šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio je danas da su mnoga pitanja u vezi sa zabrinutošću Turske zbog terorizma, izneta u memorandumu o priključenju Finske i Švedske NATO pojašnjena, ali da i dalje nije određen datum ratifikacije od strane Ankare.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa američkim i švedskim kolegama u Vašingtonu, Havisto je rekao da ''nedostaje jasan datum, jasan plan Turske kako će se pozabaviti ovim pitanjem'', i dodao da se Finska ''nada da će do turske odluke doći pre nego kasnije'', preneo je Rojters.

Turska je i dalje zabrinuta zbog navodnih aktivnosti kurdskih militantnih grupa u Finskoj, što je i dalje tačka sporenja između te dve zemlje u vezi sa turskim odobrenjem članstva Finske u NATO, preneo je ranije AP.

Kako navodi AP, Turska kao članica NATO odugovlači sa ratifikovanjem finskih i švedskih prijava za članstvo u Alijansi, navodno zbog toga što te dve zemlje ignorišu pretnje kurdskih militanata i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

Na današnjoj konferenciji između ministara odbrana Turske i Finske, turski ministar Hulusi Akar je rekao da Turska očekuje da Helsinki preduzme ''konkretne korake'', pre nego što Ankara odobri članstvo Finske u Alijansi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet