Evropa

"Patriot bi naterao Ruse da razmisle dvaput pre napada": SAD blizu odluke da pošalju Kijevu do sada najmoćnije oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Politico,

14/12/2022

-

19:03

"Patriot bi naterao Ruse da razmisle dvaput pre napada": SAD blizu odluke da pošalju Kijevu do sada najmoćnije oružje
"Patriot bi naterao Ruse da razmisle dvaput pre napada": SAD blizu odluke da pošalju Kijevu do sada najmoćnije oružje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska vojska uskoro bi mogla da dobije deo onoga što već dugo traži od zapadnih saveznika koji su bili uzdržani od slanja sistema dugog dometa Kijevu. Izvori iz američke administracije sugerišu da je ta zemlja veoma blizu odluke da pošalje PVO sisteme Patriot Ukrajini što je potez koji bi značajno pojačao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u trenucima kada su ruski napadi na kritičnu infrastrukturu učestali. Ipak, reč je o naprednim sistemima koji zahtevaju obuku i brojno ljudstvo, zbog čega je i za Zapad i za Kijev izazov da oni što pre postanu operativni na ratištu u Ukrajini.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena razrađuje planove o slanju raketnog sistema Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla da bude objavljena ove nedelje, objavio je CNN pozivajući se na dva visoka zvaničnika.

Potrebno je da plan Pentagona bude odobren od strane američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina pre nego što bude poslat predsedniku Bajdenu na potpis. Tri zvaničnika su rekla za CNN da se odobrenje očekuje.

Ukrajina je i ranije tražila od Amerike napredne protivvazdušne sisteme dugog dometa koji su veoma efikasni kada je reč o presretanju balističkih i krstarećih raketa, i to u trenucima dok se nalazi pod žestokim udarima ruskih projektila i dronova koji napadaju ključnu infrastrukturu u zemlji. Ukoliko bude isporučen, Patriot će biti najnapredniji sistem dugog dometa koji će biti poslat Ukrajini do sada, a zvaničnici ističu da će to pomoći u obezbeđenju vazdušnog prostora. 

profimedia

 

Nije jasno koliko bi raketnih lansera moglo da bude poslato Kijevu, ali tipična baterija Patriota uključuje set radara koji otkrivaju i prate mete, računare, opremu za snabdevanje strujom, kontrolnu stanicu i do osam lansera od kojih svaki sadrži četiri rakete spremne za lansiranje. 

Kada planovi budu okončani, očekuje se da se Patrioti brzo isporuče, a ukrajinske snage moraju da prođu obuku za korišćenje u američkoj bazi u Grafenveru u Nemačkoj. Ukrajina je mesecima tražila taj sistem, ali logistički izazovi isporuke i funkcionisanja su ogromni. Uprkos svim preprekama, ono što se dešava na terenu dovelo je do toga da američka administracija povuče taj potez, rekao je visoki zvaničnik za CNN.

Ubrzana obuka veliki izazov

Za razliku od manjih raketnih sistema, baterije sistema Patriot zahtevaju i brojniju posadu, odnosno desetine ljudi koji bi mogli da ih upotrebljavaju na adekvatan način. Obuka za korišćenje Patriota uobičajeno traje nekoliko meseci, ali će taj proces SAD morati da izvrše pod pritiskom učestalih vazdušnih napada koje Rusija sprovodi u Ukrajini. 

Patriot je jedan od najefikasnijih sistema za odbranu vazdušnog prostora protiv balističkih i krstarećih raketa, kao i protiv aviona. Zbog velikog dometa, on potencijalno može da obori ruske rakete i avione dok se nalaze daleko od meta unutar Ukrajine.

profimedia

 

Penzionisani pukovnik i bivši direktor za evropska pitanja u američkom Savetu za nacionalnu beznednost Aleksander Vindman rekao je da bi Patriot bio "vrlo, vrlo važan" za vladu u Kijevu. 

"Oni će biti prilično sposobni da se nose sa različitim izazovima sa kojima se susreću Ukrajinci, naročito ako Rusi počnu da upotrebljavaju balističke projektile kratkog dometa iz Irana", naveo je on, a preneo Jutarnji.

Mogućnost slanja Patriota Ukrajini izazvla je oštre reakcije u Rusiji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi ti sistemi definitivno bili meta za Rusiju, a bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je upozorio NATO da ne šalje Patriote jer će Moskva to verovatno doživeti kao eskalaciju. 

U kom roku bi Patrioti mogli da postanu operativni u Ukrjaini? 

Nije poznato da li će SAD premestiti sisteme Patriot koji su već raspoređeni u Evropi ili na Bliskom istoku, ili će zatražiti od proizvođača, kompanije Raytheon Technologies, da napravi potuno nove sisteme. Prva opcija deluje logičnije jer bi u drugom slučaju bile potrebne godine dok sistem ne stigne na bojno polje, piše Politico.

Patriot bi predstavljao veliko pojačanje za ukrajinske PVO snage. "To je oružje koje će naterati ruske pilote da razmisle dvaput pre nego što krenu u napad na Ukrajinu", rekao je za Politico Tom Karako, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije.  

Osim SAD, još 17 zemalja koristi sistem Patriot ili su ga naručile, uključujući Rumuniju i Poljsku. Poljska vlada je nedavno prihvatila ponudu Nemačke da im pošalje Patriot na istočnu granicu, i to nakon što je zalutali projektil pao na teritoriju Poljske. 

Prethodnih godina Amerika je Patriote slala i u Saudijsku Arabiju i Irak, u cilju suprotstavljanja pretnjama od strena Irana. U regionu Pacifika, Patrioti su isporučeni i u cilju odbrane od Severne Koreje. Desetine američkih saveznika su kupile taj sistem, a među njima su Nemačka, Japan i Izrael.

profimedia

 

Amerika je do sada Ukrajini poslala sistem srednjeg dometa NASAMS, a američki državni sekretar Entoni Blinken je prošlog meseca rekao da su SAD fokusirane na snabdevanje Ukrajine PVO sistemima.

"I radimo na tome da Ukrajinci dobiju te sisteme što pre je moguće, ali i da to bude što je moguće efektivnije, da budemo sigurni da su običeni i da imaju mogućnost da upravljaju njima", naveo je Blinken.

Kijev takođe zahteva i dostavi raketa dugog dometa kao što su ATACMS, koje mogu da gađaju mete unutar Rsuije, ali Bela kuća navodi da se to ne razmatra.  

"Patriotski odgovor za spas Ukrajine"

U tekstu na portalu Centra za analizu evropskih politika sa naslovom "NATO: Patriotski odgovor da bi se spasila Ukrajina", Julija Bičkovska piše da je slanje sistema Patriot veliki korak, ali ističe da je racionalan i proporcionalan da bi se pomoglo zemlji koja je na udaru agresije.

"Dok bi Rusija mogla da se žali, Patriot je odbrambeno oružje. Nije moguće tvrditi da bi njegova upotreba mogla da bude bilo šta osim zaštite Ukrajinaca od rizika smrti i uništenja", navedeno je.

Ističe se da u međuvremenu, to što su određeni sistemi Patriot pomereni na poljsku granicu sa Ukrajinom, može da prevenira eventualne napade na teritoriju NATO, ali može da služi i za gađanje meta unutar ukrajinskog vazdušnog prostora, kao što su ruske rakete koje napadaju infrastrukturu.

Genral poručnik Skot Kindsvoter, bivši visoki NATO zvaničnik, smatra da bi Ukrajina trebalo da dobije sistem Patriot. On je čak naveo i da bi Nemačka mogla eventualno da obezbedi Patriote Ukrajini, s obzirom da se NATO saveznici konsultuju "iza kulisa". Kako on ističe, sve odluke Zapada morale bi da se fokusiraju na tri cilja: pomoć Ukrajini, odvraćanje Rusije i okončanje konflikta.  

Koje su karakteristike sistema Patriot?

Prvi sistemi Patriot isporučeni su američkoj vojsci sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Tokom Zalivskog rata korišćen je za odbranu od iračkih raketa "Skud". Tokom godina sistem je unapređivan zbog pretnji koje su se menjale i tehnologije koja je napredovala.

Najsavremenije verzije Patriota su opremljene naprednim raketama za presretanje i radarima visokih performansi, navodi se na sajtu NATO.

profimedia

 

Uloga koju Patriot ima podrazumeva odbranu od pretnji iz vazduha. Odlikuje ga mogućnost brzog odgovora na pretnje kao i mogućnost praćenja višestrukih meta istovremeno. Takođe, sistem je prilično mobilan i ima mogućnost izbegavanja elektronskog ometanja.

Sistem ima četiri operativne funkcije: komunikacija, komanda i kontrola, radarski nadzor i presretanje raketa. Na sajtu NATO se navodi da je domet radara više od 150 kilometara, brzina rakete 5.000 kilometara na čas. Rakete su dugačke 5,2 metra i teške 320 kilograma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa