Evropa

Plaši li se Evropa novog korona talasa: Francuska, Španija i Britanija uvode oštrije kovid mere za putnike iz Kine

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

22:53

Plaši li se Evropa novog korona talasa: Francuska, Španija i Britanija uvode oštrije kovid mere za putnike iz Kine
Francuska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I Francuska i Britanija će poput Španije, primeniti oštrije mere protiv kovida za putnike koji dolaze iz Kine, saopštile su danas vlasti u Parizu. 

Takve mere je dosad dolelo nekoliko zemalja, uključujući SAD i Indiju.

Francuska vlada zahteva negativne testove za putnike iz Kine i poziva francuske građane da izbegavaju nepotrebna putovanja u tu zemlju, preneo je AP.

Navodi se da Pariz ponovo uvodi neophodno nošenje maske na letovima iz Kine za Francusku.

Najavljeno je i da će biti sprovođeni nasumični PCR testovi na aerodromima na putnicima koji dolaze iz Kine kako  bi bile identifikovane potencijalno nove varijante koronavirusa.

Francuske bolnice su se poslednjih nedelja mučile sa velikim brojem pacijenata zbog tri istovremene epidemije: sezonskog gripa, talasa bronhitisa i kovida.

Ranije danas je i španska vlada saopštila da će od svih putnika koji dolaze iz Kine zahtevati negativne testove ili dokaz o vakcinaciji.

Ipak, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije ove nedelje da je njena „epidemijska situacija“ u celini „predvidljiva i pod kontrolom“.

Kineska vlada prijavljuje oko 5.000 slučajeva dnevno, ali analitičari kažu da su ti brojevi u velikoj meri potcenjeni - a dnevni broj slučajeva može biti blizu milion.

Pravi broj dnevnih slučajeva i smrtnih slučajeva u Kini je nepoznat jer su zvaničnici prestali da zahtevaju prijavljivanje slučajeva i promenili klasifikaciju smrti od kovida, piše BBC.

Vlada Velike Britanije je saopštila da je do svoje odluke došlo zbog „nedostatka sveobuhvatnih zdravstvenih informacija koje deli Kina“.

Ranije danas Evropska komisija pozvala je države članice na koordinaciju nacionalnih mera zbog porasta broja zaraženih tim virusom u Kini, ali i istakla da je B.F7 varijanta koronavirusa, koja preovladava u Kini, već prisutna u Evropi i da broj infekcija "nije značajno porastao".

Portal Politico piše da je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides poslala pismo državama članicama sa apelom da procene svoje nacionalne prakse u vezi sa genomskim nadzorom virusa, da povećaju kapacitete i da sprovedu nadzor otpadnih voda, uključujući otpadne vode sa aerodroma.

"Ako se pojavi nova varijanta virusa SARS-CoV2, bilo u Kini ili u EU, moramo je rano otkriti kako bismo bili spremni da brzo reagujemo", napisala je Kirijakides.

Španija, Izrael i Južna Koreja takođe su najavile u petak da će uvesti zahteve za testiranje kao odgovor na sve veći broj infekcija u Kini.

Komentari (0)

Evropa