Evropa

Bugarski parlament rezolucijom odložio gašenje termoelektrana na ugalj

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

16:18

Bugarski parlament rezolucijom odložio gašenje termoelektrana na ugalj
Bugarski parlament rezolucijom odložio gašenje termoelektrana na ugalj - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlament danas je podržao rezoluciju koja ima za cilj da odloži postepeno gašenje termoelektrana na ugalj, dok je više od 1.500 rudara i komunalnih radnika protestovalo ispred parlamenta u znak podrške industriji uglja.

Bugarski poslanici širom političkog spektra su apsolutnom većinom - 187 prema 11, izglasali dokument prema kome privremena vlada treba da otpočne razgovore sa Evropskom komisijom i odustane od svoje obaveze da do 2025. godine smanji emisije gasova staklene bašte u energetskom sektoru za 40 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Taj cilj bi doveo do prevremenog zatvaranja određenog broja elektrana na ugalj koje proizvode više od 45 odsto ukupne proizvodnje struje u zemlji, istakli su poslanici, dodajući da agregati treba da budu u potpunosti u funkciji do 2038. godine.

„Ove termoelektrane nam daju energetsku nezavisnost i bezbednost. Moramo da ih sačuvamo“, upozorila je bivša ministarka energetike Temenužka Petkova.

U okviru klimatskih ciljeva EU, Bugarska je prošle godine utvrdila okvir za postepeno povlačenje uglja, kao deo nacionalnog plana za korišećenje preko šest milijardi evra sredstava EU za oporavak.

Suočeni sa perspektivom novih izbora i velikim energetskim troškovima nakon rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, poslanici, u želji da umire birače, rekli su da bi ovaj plan trebalo da bude revidiran, kako bi se zaštitila mala i otvorena ekonomija, čak iako bi to značilo gubitak dela pomoći EU.

Bugarska, vodeći izvoznik električne energije na jugoistoku Evrope, iskoristila ke pozamašne prilive od proizvođača energije koji su uglavnom u državnom vlasništvu, kako bi zaštitili preduzeća i potrošače od skoka troškova struje.

Demonstranti su pozvali poslanike ispred zgrade parlamenta da zaštite rudnike i elektrane na Marici i Istočni kompleks lignita u južnoj Bugarskoj, koji obezbeđuju radna mesta za više od 10.000 ljudi.

Grupa za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace) poziva Bugarsku da se fokusira na obnovljive izvore energije i obezbeđivanje novih radnih mesta u ovom regiona, a ne zadržavanje postrojenja koji zagađuju životnu sredinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa