Evropa

Tragedija koja je nadvila mrak nad Ukrajinom: Veliki gubici u padu helikoptera, Olena Zelenska u Davosu u suzama

Komentari

Autor: Euronews, BBC

18/01/2023

-

18:05

Tragedija koja je nadvila mrak nad Ukrajinom: Veliki gubici u padu helikoptera, Olena Zelenska u Davosu u suzama
Tragedija koja je nadvila mrak nad Ukrajinom: Veliki gubici u padu helikoptera, Olena Zelenska u Davosu u suzama - Copyright AP Photo/Daniel Cole/Markus Schreiberc

veličina teksta

Aa Aa

Tri najvažnije osobe u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova poginule su u padu helikoptera pored vrtića u istočnom predgrađu Kijeva. U nesreći je poginuo ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski (42) zajedno sa svojim prvim zamenikom i državnim sekretarom.

Četrnaest osoba je poginulo kada se helikopter srušio u Brovarima, uključujući i jedno dete, saopštile su vlasti, a prenosi BBC

Zamenik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko rekao je da je ministar bio na putu ka važnoj ratnoj lokaciji kada se njegov helikopter srušio.

Nema naznaka da je nesreća izazvana spoljnim faktorom, iako su svedoci u prvi mah pomislili da su za katastrofu krive ruske rakete.

"Bila je velika magla i nije bilo struje, a kada nema struje nema ni svetla na zgradama", rekao je lokalni stanovnik Vladimir za BBC.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Denis Monastirski

Četrdesetdvogodišnji ministar unutrašnjih poslova bio je istaknuti član kabineta predsednika Volodimira Zelenskog. Igrao je ključnu ulogu u informisanju javnosti o žrtvama izazvanim ruskim raketnim udarima od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

U ukrajinskim izveštajima se navodi da je u helikopteru bilo šest zvaničnika ministarstva i tri člana posade.

Poginuo je i prvi zamenik ministra Jevhen Jenjin zajedno sa državnim sekretarom Jurijem Lubkovičem, čiji je zadatak bio da organizuje rad ministarstva.

Osim njih, poginuli su i zamenik šefa patronažne službe MUP-a Tetjana Šutjak, potpukovnik policije Mihail Pavlušenko, vodeći inspektor Odeljenja za komunikacije Mikola Anatski, komandant aviona - instrukotor eskadrile avijacije Aleksandar Vasilenko, pilot eksadrile helikoptera Kostjantin Kovaleko i brodski mehaničar Ivan Kasjanov.

Timošenko je rekao da gubitak lidera neće uticati na rad ministarstva unutrašnjih poslova.

Associated Press • Euronews Serbia

Denisova prijateljica i poslanica Marija Mezenceva rekla je da je to tragedija za čitav narod jer je ministarstvo imalo značajnu ulogu u odgovoru Ukrajine na invaziju.

"Dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana u nedelji je odgovarao svim kolegama, prijateljima i porodici. Bio je veoma blizak sa predsednikom Zelenskim od prvog dana njegove predsedničke kampanje", rekla je ona za BBC.

Šef nacionalne policije Igor Klimenko napisao je na Fejsbuku da je helikopter pripadao ukrajinskoj državnoj službi za vanredne situacije, dok su drugi zvaničnici rekli da se radi o francuskom avionu Super Puma.

"Izbio je veliki bljesak", rekla je jedna žena koja je bila očevidac nesreće.

"Pre toga se začuo zvuk kako nešto leti u vazduhu, i svi smo utihnuli. Onda smo, nakon bljeska čuli eksploziju. Zalegli smo, a zatim se brzo evakuisali u sklonište", dodala je.

AP Photo/Daniel Cole

Denis Monastirski

Oko trideset osoba prevezeno je u bolnicu.

Nakon udesa izbio je i požar u blizini vrtića, a deca i osoblje su evakuisani iz grade. Ostaci helikoptera su i dalje vidljivi ispred zapaljene zgrade.

Savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščeko rekao je da su trojica poginulih kolega prvenstveno prijatelji i državnici koji su radili na tome da Ukrajina bude jača.

"Uvek ćemo vas pamtiti. Vaše porodice će biti zbrinute", poručio je on na Fejsbuku.

AP Photo/Daniel Cole

Denis Monastirski

Mezenceva je rekla da je isprva mislila da je nesreća bila lažna vest.

"Ali, nažalost to nije istina", zaključila je.

Zelenski o padu helikoptera: Strašna tragedija, ovo je mračno jutro

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je jutrošnji pad helikoptera kao "strašnu tragediju" i "mračno jutro".

U objavi na svom Telegram kanalu Zelenski je napisao: "Danas se Brovariju u Kijevskoj oblasti dogodila strašna tragedija. Srušio se helikopter državne službe za hitne situacije, a na mestu pada izbio je požar".

"Tačan broj žrtava ove tragedije se još utvrđuje. Među žrtvama su ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamenik Jevgen Jenjin, državni sekretar Juri Lubkovči, njihovi pomoćnici i posada helikoptera. Prema dostupnim podacima, poginulo je troje dece. Bol je neizreciva. Helikopter je pao nedaleko od vrtića", objavio je Zelenski uz saučešće porodicama poginulih.

Reakcije iz Ukrajine i širom Evrope

Prva dama Ukrajina Olena Zelenska vidno uplakana je prisustvovala sednici Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

"Još jedan veoma tužan dan danas - novi gubici", rekla je ona.

AP Photo/Markus Schreiber

Olena Zelenska u Davosu

Predsednik Foruma Berge Brende zatražio je 15 sekundi tišine nakon otvaranja sednice u čast ukrajinskih zvaničnika poginulih u nesreći.

Britanski minsitar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da je minsitar unutrašnjih poslova Ukrajine bio "pravi prijatelj Velike Britanije".

U međuvremenu, Ursula fon der Lajen rekla je da ovakva tragedija "udara u srce" Ukrajine i prenela saučešće predsedniku Zelenskom i porodicama žrtava, dok je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla da joj je "slomljeno srce".

Do pada helikoptera došlo je samo četiri dana nakon što je ruski raketni napad na stambeni blok na jugoistoku Ukrajine usmrtio 45 civila, uključujući šestoro dece - što je najsmrtonosniji napad civile od proleća.

Komentari (0)

Evropa