Evropa

Predizborna kampanja u Češkoj: Predsednički kandidat Andrej Babiš doveo u pitanje pomoć saveznicima u NATO-u

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

14:47

Predizborna kampanja u Češkoj: Predsednički kandidat Andrej Babiš doveo u pitanje pomoć saveznicima u NATO-u
Predizborna kampanja u Češkoj: Predsednički kandidat Andrej Babiš doveo u pitanje pomoć saveznicima u NATO-u - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za predsednika Češke Andrej Babiš izazvao je pometnju nakon što je doveo u pitanje pomoć Češke saveznicima u NATO-u. Kako navodi Euraktiv, Babiš je u debati emitovanoj na televiziji u nedelju, odgovorio negativno na pitanje da li bi poslao češke trupe u pomoć Poljskoj ili baltičkim zemljama u slučaju ruskog napada.

''Naravno da ne bih. Mislim da treba da razgovaramo o miru'', rekao je predsednički kandidat i bivši premijer Babiš.

Babišovu izjavu kritikovali su češki političari, među kojima i potpredsednik vlade Maijan Jurečka.

''Izvinjavam se svim građanima Poljske i drugih zemalja saveznica. Posvećenost našem članstvu u NATO-u jeste i ostaće snažna, uprkos onome što je Andrej Babiš danas rekao u debati'', napisao je Jurečka na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Babiš je na Tviteru napisao kako je na svetskim političarima odgovornost da spreče rat.

''U TV duelu nisam želeo da odgovorim na hipotetičko pitanje o invaziji na Poljsku ili Baltik. Uveren sam da se to neće desiti, ali ako ipak dođe do invazije, naravno da bih se pridržavao člana pet'', napisao je Babiš.

U Češkoj je u toku kampanja za predsedničke izbore, a kao glavne teme kampanje nametnuli su se rat u Ukrajini i uspostavljanje mira, prenosi Euraktiv. U toku kampanje, Babiš je drugog predsedničkog kandidata, bivšeg predsednika vojnog komiteta NATO Petra Pavela nazivao ratnim huškačem. Babiš i Pavel su prošli prvi krug izbora, a drugi krug glasanja će se održati u petak i subotu.

 

Komentari (0)

Evropa