Evropa

Prvi rezultati izbora za predsednika Češke: Tesno vođstvo penzionisanog generala ispred Babiša, izvestan drugi krug

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

15:45

Prvi rezultati izbora za predsednika Češke: Tesno vođstvo penzionisanog generala ispred Babiša, izvestan drugi krug
Petr Pavel - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani general Petr Pavel postigao je danas tesnu pobedu nad milijarderom, bivšim premijerom, Andrejem Babišom u prvom krugu predsedničkih izbora u Češkoj, obezbedivši solidnu osnovu za drugi krug koji će biti održan za dve nedelje, pokazali su skoro potpuni izborni rezultati.

Rezultati 99,99 odsto prebrojanih glasova pokazali su da je Pavel pobedio sa 35,39 procenata, ispred Babiša sa 35,00 odsto osvojneih glasova, preneo je Rojters. Pavel je nazvao Babiša populistom i pretnjom.

"Opasnost je da bismo počeli da klizimo ne samo ka populizmu, već i da počenemo da skrećemo sa kursa koji smo sledili poslednjih 30 godina, jasno prodemokratski, prozapadni, proevropski", rekao je on nakon što su bili poznati delimični rezultati izbora.

Babiš je obećao da će izvršiti pritisak na vladu da pruži veću pomoć domaćinstvima.

"Pavel bi samo izvršavao volju vlade, rekao je Babiš posle glasanja i istakao da ta asocijalna vlada želi samo da građanima podigne poreze.

Istraživanja javnog mnjenja daju Pavelu prednost u odnosu na Babiša u drugom krugu jer će on verovatno privući više ljudi koji su u prvom krugu glasali za šest kandidata koji su izgubili trku za predsednika.

Treće mesto u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila je profesorka ekonomije Danuše Nerudova sa 13,9 odsto glasova. Ona je priznala poraz i čestitala Pavelu, rekavši da će se sastati sa njim kako bi mu pružila podršku.

"Ovde je još uvek jedno veliko zlo, a zove se Andrej Babiš", kazala je ona pristalicama i novinarima.

Predsednik u Češkoj nema izvršnu vlast, ali ima značajna ovlašćenja u imenovanju premijera, guvernera centralne banke i iznošenju predloga za imenovanje sudija Ustavnog suda.

On, takođe, ima ograničenu moć kada je reč u spoljnim poslovima zemlje i obavlja funkciju vrhovnog komandanta vojske.

Kako je protekla kampanja u Češkoj i sa čime su se suočavali kandidati pročitajte u posebnom tekstu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa