Evropa

RAT U UKRAJINI Špigel: Nemačka odlučila da pošalje "leoparde" Ukrajini i dozvoli drugim državama da to učine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

07:34

RAT U UKRAJINI Špigel: Nemačka odlučila da pošalje "leoparde" Ukrajini i dozvoli drugim državama da to učine
RAT U UKRAJINI Špigel: Nemačka odlučila da pošalje "leoparde" Ukrajini i dozvoli drugim državama da to učine - Copyright Tanjug/AP/Pavel Petrov, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 335. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pitanje slanja tenkova Ukrajini i dalje je u fokusu zapadnih saveznika, a iz kabineta ukrajinskog predsednika stižu poruke da su im potrebne stotine tenkova za kontraofanzivu. U međuvremenu je Evropska unija odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra.

Ključni događaji

  • Kijev: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini
  • CNN: Amerikanci šalju Ukrajini tenkove Abrams
  • Špigel: Nemačka odlučila da pošalje "leoparde" Ukrajini
  • Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama
  • Zelenski: Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju
  • EU odobrila dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu od 500 miliona evra 
  • Zvaničnici u Kijevu poručuju da im je potrebno nekoliko stotina tenkova za kontraofanzivu 
  • Poljska će tražiti od Nemačke dozvolu da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu 
  • Nemačka poslala sisteme Patiot u Poljsku blizu ukrajinske granice  

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.05 Britanski državljani poginuli u Ukrajini tokom humanitarne evakuacije

Britanski državljani Kris Pari i Endrju Bagšo ubijeni su tokom akcije humanitarne evakuacije u istočnoj Ukrajini, saopštila je u danas Parijeva porodica, nedeljama nakon što su prijavljeni kao nestali.

"Sa velikom tugom moramo da objavimo da je naš voljeni Krisi ubijen zajedno sa svojim kolegom Endrjuom Bagšoom tokom izvođenja akcije humanitarne evakuaciju iz Soledara, na istoku Ukrajine", saopštila je njegova porodica u izjavi koju je objavio britanski Forin ofis, prenosi Rojters.

Ruska grupa Vagner saopštila je ranije ovog meseca da su njene snage pronašle telo jednog od dvojice Britanaca koji su prijavljeni kao nestali u istočnoj Ukrajini, na mestu teških borbi između ukrajinskih i ruskih snaga. Ukrajinska policija je saopštila da su njih dvojica napustili grad Kramatorsk i uputili se u grad Soledar 6. januara i da su prijavljeni kao nestali sledeće večeri nakon što je prekinut kontakt sa njima.

20.43 Kijev: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare", napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini.

20.24 SAD: G7 nastavlja da pomaže ukrajinskom energetskom sektoru

Grupa G7 i ostali partneri obećali su danas da će nastaviti da daju pomoć ukrajinskom energetskom sektoru, uključujući i isporuku opreme i druge humanitarne pomoći tokom zime, saopšteno je iz Stejt departmenta nakon sastanka ministara grupe G7, šefa američke diplomatije Entonija Blinkena i njegovog japanskog kolege Jošimase Hajašija. Države G7 su se složile da će koordinisati oko ukrajinskih napora da "modernizuju i dekarbonizuju energetsku mrežu", preneo je Rojters.

19.47 CNN: Amerikanci šalju Ukrajini tenkove Abrams

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi to objaviti već ove nedelje, objavio je večeras CNN pozivajući se na trojicu američkih zvaničnika.

Vreme isporuke tenkova nije obelodanjeno i obično je potrebno nekoliko meseci da se trupe obuče za korištenje tenkova, objasnili su zvaničnici.

18.55 Špigel: Nemačka odlučila da pošalje "leoparde" Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove "leopard 2" Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Kako navodi nemački nedeljnik, odluka se odnosi ''na najmanje jednu grupu'' tenkova "leopard 2 A6", prenosi Rojters. Špigel dodaje da drugi saveznici u okviru NATO, na primer u Skandinaviji, nameravaju da, zajedno sa Nemačkom, isporuče svoje tenkove "leopard" Kijevu.

Portparol nemačke vlade odbio je da komentariše ove navode, dok Ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar. Špigel dodaje da drugi saveznici u okviru NATO, na primer u Skandinaviji, nameravaju da, zajedno sa Nemačkom, isporuče svoje tenkove Leopard Kijevu.

18.30 Kijev: Očekujemo 100 "leoparda" ako Nemačka odobri slanje

Ukupno 12 zemalja je pristalo poslati Ukrajini oko 100 tenkova tipa "leopard 2" pod uslovom da slanje odobri Nemačka, zemlja u kojoj su ti tenkovi proizvedeni, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik za ABC. Isti izvor je rekao da je do dogovora o 100 tenkova došlo prošle nedelje na sastanku zapadnih zemalja u bazi američkog vazduhoplovstva Ramšrajn u Nemačkoj, na kojem su saveznici raspravljali kako pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom. 

Među zemljama koje su pristale poslati deo svojih tenkova su Španija, Holandija i Danska, rekao je ukrajinski dužnosnik. Poljska je još ranije objavila da je spremna poslati Ukrajini 14 svojih "leoparda 2".

16.28 Blumberg: Šolc bi sutra mogao da odobri Poljskoj slanje "Leoparda" Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi već sutra da dozvoli Poljskoj da izveze svoje tenkove nemačke proizvodnje tipa "Leopard" u Ukrajinu, kažu izvori upoznati sa ovim pitanjem. Berlin želi da što pre donese odluku o tom pitanju kako bi utišao rastuće nezadovoljstvo među saveznicima, rekli su Blumbergu izvori koji su želeli da ostanu anonimni.

Poljska je danas zvanično zatražila odobrenje Berlina kako bi izvezla tenkove, a nemačka vlada je saopštila da će po ovom pitanju odgovoriti u što kraćem roku.  Si-en-en prenosi da bi Nemački parlament sutra mogao da raspravlja o pitanju slanja tenkova "Leopard" u Ukrajinu. Opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zatražile su raspravu, uz obrazloženje da žele da omoguće slanje "Leopard" tenkova Ukrajini. Debata bi trebalo da počne sutra u 15.05 časova po lokalnom vremenu.

17.36 Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Evropskom parlamentu da je inspekcijama utvrđeno da u ukrajinskim nuklearnim elektranama nije pronađena vojna oprema. Grosi je ovo izjavio dan nakon što je ruska obaveštajna agencija optužila Ukrajinu da krije zapadna oružja u nuklearkama širom zemlje, što je prvo demantovao visoki ukrajinski zvaničnik, preneo je Rojters. Grosi je rekao da je IAEA uspostavila stalno prisustvo u nuklearnim objektima u Ukrajini i naložila inspekcije da se utvrdi da li ima vojne opreme.

"Rezultati tih inspekcija bili su negativni. Ovo je drugi put da je IAEA raskrinkala tvrdnje o ilegalnim i vrlo opasnim stvarima koje se čuvaju u tim objektima", rekao je Grosi.

 

 

17.00 Zelenski: Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju

Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišući izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je Kijev ponudio Minsku da potpiše pakt o nenapadanju.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Saulijem Niinistom naglasio da Ukrajina nije nikada ni nameravala da to uradi, preneo je TASS.

"Ovo je najvažnija poruka celog ukrajinskog naroda beloruskom narodu", poručio je.
Dodao je da izazov za Ukrajinu ipak može postojati na beloruskoj teritoriji i naglasio da je ukrajinskoj vojsci naređeno da se pripremi za sve izazove. 

16.21 Francuski reporter podneo zahtev za izbeglički status u Moskvi

Francuski novinar i vojni stručnjak Adrijen Boke, koji je izveštavao o događajima u Donbasu, podneo je danas u Moskvi zahtev za izbeglički status u Rusiji. Francuskom novinaru je u Upravi za migracije ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rečeno da će njegova dokumenta biti pregledana u roku od pet radnih dana, nakon čega će biti doneta odluka, preneo je TASS.

Boke je objasnio zbog čega mu je potreban izbeglički status, a potom i rusko državljanstvo.

"To će mi omogućiti da preživim, a pored toga delim ruske vrednosti i borim se protiv nacizma i nastaviću da se borim, odnosno radiću isto što i Rusija radi sada", rekao je on.

Adrijen Boke bivši je pripadnik francuske vojske, koji je u Donjecku radio kao vojni ekspert za NATO oružje, protiv njega je ranije pokrenut krivični postupak u Francuskoj.

14.55 Ukrajina imenovala novi nadzorni odbor Naftogasa

Ukrajina je imenovala novi nadzorni odbor Naftogasa, saopštio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihalj, na sastanku vlade povodom uslova za program pomoći Međunarodnog monetarnog fonda. Šmihal je na sastanku vlade rekao da se novi odbor sastoji od četiri nezavisna člana i dva predstavnika države. Ukrajinska ekonomija je u velikoj meri zavisna od strane pomoći, od početka ruske invazije.

13.50 Sugestija Ukrajini da promeni fokus sa Bahmuta i da se koncentriše na kontraofanzivu na jugu

Američki i zapadni zvaničnici pozivaju Ukrajinu da promeni fokus sa brutalne i dugotrajne borbe u istočnom gradu Bahmutu i da se umesto toga koncentrišu na potencijalnu kontraofanzivu na jugu zemlje tako što bi koristili drugačiji stil borbe koji im omogućava nova pomoć vredna milijarde dolara, kažu američki i ukrajinski zvaničnici za CNN.

Bahmut je gotovo potpuno uništen tokom snažnog granatiranja prethodnih meseci. "To je brutalna i uporna borba", rekao je prošle nedelje visoki zapadni obaveštajni zvaničnik. Dodao je da se kontrola nad područjima od oko 100 do 400 metara dnevno konstantno menjala.

Prema navodima američkih zapadnih zvaničnika koje prenosi CNN, sada se očekuju teške borbe na proleće, zbog čega sugerišu Ukrajini da smanji gubitke u Bahmutu, za koji tvrde da ima mali strateški značaj, i da se umesto toga fokusiraju na planiranje ofanzive na jugu.   

To je bio deo poruke koju su poslala tri visoka Bajdenova zvaničnika koji su prošle nedelje otputovali u Kijev, piše CNN. Oni su naveli da SAD žele da pomognu Ukrajini da napusti borbu iscrpljivanja u Bahmutu i da se fokusira na model mehanizovanog manevarskog ratovanja, koji podrazumeva neočekivane i brze pokrete protiv Rusije, kažu izvori upoznati sa diskusijom.

profimedia

 

13.00 Letonija proteruje ruskog ambasadora

Letonija je naredila ruskom ambasadoru Mihailu Vaninu da napusti zemlju do 24. februara, saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova Letonije. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će oštro reagovati na neprijateljske akcije Letonije koja je, kako kažu, "odlučila da spusti diplomatske odnose". Argumenti koje je Letonija iznela su "neodrživi i nategnuti i nastali su u pokušaju da se dopadnu besnim neprijateljima Moskve", navodi rusko MSP.

10.55 Lukašenko: Ukrajina ponudila pakt o nenapadanju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je danas da Ukrajina njegovoj zemlji nudi pakt o nenapadanju. "Ne znam zašto to Ukrajinci rade. S jedne strane traže da se ni u kom slučaju ne borimo sa Ukrajinom, da se naše trupe ne bi tamo kretale. Predlažu potpisivanje pakta o nenapadanju", rekao je Lukašenko na sastanku o društveno-političkoj situaciji i stanju kriminala u zemlji, prenosi Belta.

10.40 Stoltenberg: Uskoro dolazimo do rešenja za isporuku tenkova Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa uskoro pronaći rešenje za isporuku tenkova Leporad Ukrajini, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kaže da među saveznicima nema nejedinstva oko slanja tenkova.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji sa Pistorijusom, naveo da će se konsultacije oko isporuke tenkova uskoro nastaviti, prenosi Rojters. 

"U ovom ključnom trenutku rata moramo obezbediti Ukrajini naprednije sisteme što pre", ocenio je Stoltenberg.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je istakao da NATO ne sme da postane učesnik u ratu i ponovio da će Berlin brzo reagovati ako dođe do zajedničke odluke o slanju tenkova. Opširnije o tome pročitajte u posebnom tekstu.

10.20 Zelenski: Bez putovanja u inostranstvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret kojim se zvaničnicima i pripadnicima policije zabranjuje odlazak u inostranstvo.

"Danas sam potpisao nekoliko važnih dekreta. Postoji odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o odlasku zvaničnika u inostranstvo. Zvaničnici više neće moći da putuju u inostranstvo na odmor ili za bilo koje druge nedržavne svrhe“, naveo je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, prenosi Tass.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

10.03 Posle Timošenka ostavka zamenika ministra odbrane Ukrajine, smenjen i zamenik tužioca

U Ukrajini je danas zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo ostavku zbog "medijskih optužbi" za korupciju, a smenjen je i zamenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko, dok je prethodno ostavku podneo i zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Šapovalov, koji je zadužen za snabdevanje trupa hranom i opremom, povukao se sa funkciije zamenika ministra odbrane usled "medijskih optužbi" za korupciju koje su, kako su on i ministarstvo naveli, neosnovani, preneo je Rojters.

Kada je u pitanju smena zamenika državnog tužioca, u saopštenju tužilaštva nije obrazložena ta odluka, ali je navedeno da je to učinjeno u skladu s njegovom željom, prenosi Gardijan.

09.37 Ruski ambasador: Zapad naoružava Estoniju oružjem koje može da nišani Rusiju

Zapadne zemlje planiraju da snabdeju Estoniju najsavremenijim tipovima konvencionalnog naoružanja, koje je u stanju da drži na nišanu Sankt Peterburg, izjavio je ruski ambasador u Talinu Vladimir Lipajev kanalu Solovjov-lajv.

"Anglosaksonci su imali interes da stvore ovde antirusku ispostavu kako bi izvršili pritisak na Rusiju. Pri tom, ne govorimo samo o ekonomskom, političkom, kulturnom, već i vojnom pritisku", rekao je on.

"Estonija se aktivno naoružava, nije jasno zašto. Ovde planiraju da isporuče najsavremenije tipove konvencionalnog naoružanja kojima mogu da drže na nišanu Sankt Peterburg. Stvara se protivraketni odbrambeni sistem srednjeg dometa. Postavlja se pitanje: S kim Estonija planira da ratuje?", kazao je Lipajev, prenosi Sputnjik.

Associated Press • Euronews Serbia

08.00 Prvo obraćanje Gerasimova: Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju. Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti. "Danas te pretnje uključuju želju Severnoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara, preneo je Rojters.

07.47 Zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine podnosi ostavku

Kirilo Timošenko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podnosi ostavku, javila je sinoć ukrajinska Pravda. Prema izvorima Pravde, njegovo mesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba. Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave. Predsednik Ukrajine je u nedavnom obraćanju najavio mnogo "kadrovskih rešenja" na svim nivoima vlasti i u snagama bezbednosti, prenose RIA Novosti.

Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna, File

 

07.37 U Vašingtonu razgovarali ruski ambasador i nova izaslanica SAD u Rusiji

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov i nova američka izaslanica u Moskvi Lin Trejsi održali su danas sastanak u Vašingtonu, saopštila je ruska ambasada. Kako je navedeno, sastanak je održan u rezidenciji ruskog ambasadora u Vašingtonu, prenosi TASS. Ranije danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da će se razgovori o problematičnim aspektima rusko-američkih odnosa nastaviti dolaskom Trejsi u Moskvu. Američi Stejt department odbio je da odgovori na pitanje ruske agencije o tome kada će Trejsi stići u Moskvu.

07.00 Jermak: Potrebno nam je nekoliko stotina tenkova 

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak rekao je da bi Zapadni saveznici trebalo da pošalju Ukrajini nekoliko stotina tenkova kako bi sprovela kontraofanzivu protiv ruskih snaga i povratila okupiranu teritoriju. "Trenkovi su nam potrebni – ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na Telegramu. 

Associated Press

06.45 Nemačka poslala prve dve jedinice PVO Patriot u Poljsku blizu ukrajinske granice 

Nemačka je danas poslala prve dve od tri planirane jedinice protivvazdušne odbrane Patriot u poljski grad Zamošće blizu ukrajinske granice, gde će biti raspoređene kako bi sprečile zalutale raketne napade. 

"Jedan od razloga zašto će Nemačka sada podržati NATO-ov istočni bok u Poljskoj sa Patriotima je svakako zato što smo videli koliko brzo može doći do prelivanja sukoba između Rusije i Ukrajine na zemlje članice NATO", rekao je pukovnik Jerg Sivers novinarima u istočnonemačkom gradu Gnojenu pre slanja Patriota. 

06.30 Evropska unija odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona evra 

Evropska unija odobrila je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, nakon što je Berlin bio suočen sa pritiskom da Kijevu iporuči tenkove nemačke proizvodnje Leopard. Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters prenosi da je paket od 500 miliona evra odobren zajedno sa dodatnih 45 miliona za ''nesmrtonosnu opremu'' za vojnu obuku EU za Ukrajinu, rekao je diplomata EU. 

Dogovor o sedmom paketu pomoći odobren je na sastanku 27 ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, nakon što prošle sedmice nije došlo do dogovora o slanju tenkova Leopard Ukrajini. 

 

Komentari (2)

Драган

24.01.2023 20:17

Нуклеарни рат је сасвим известан. То сам предвидео још тамо негде око 2015 са роком - 2022-2023. Изгледа се нисам преварио.

Драган

24.01.2023 20:45

Слање тенкова је невидљиви почетак нуклеарног рата. Од кога ће пре свега страдати поједине Европске Земље - Пољска, Немачка, Румунија и могуће Холандија. Док Французи, Италијани, Шпанци... ће покушати и имају шансе да се извуку ако се повуку на време, како су најчешће у историји и радили. Американци и Британци ће да гледају из даљине и економски профитирају.

Evropa