Evropa

Pravna služba Evropske unije: Ako se zamrznuta ruska sredstva koriste kao pomoć Ukrajini, objaviti iznos

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

20:42

Pravna služba Evropske unije: Ako se zamrznuta ruska sredstva koriste kao pomoć Ukrajini, objaviti iznos
Pravna služba Evropske unije: Ako se zamrznuta ruska sredstva koriste kao pomoć Ukrajini, objaviti iznos - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pravna služba Evropske unije saopštila je da bi EU trebalo da razmotri mogućnost da od banaka zahteva da prijave detalje o vrednosti zamrznute imovine Centralne banke Rusije ako želi da koristi ta sredstva za plaćanje troškova povezanih sa ratom u Ukrajini.

U dokumentu koji je podeljen predstavnicima država članica EU na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Briselu navodi se da zvaničnici EU prvo moraju da objave koliki je obim imovine ruske centralne banke i druge sankcionisane imovine, pre nego što počne njeno korišćenje za pomoć Kijevu, što, kako se podseća, evropski zakoni dozvoljavaju, prenosi Blumberg. 

Na osnovu informacija koje je Centralna banka Rusije dala u izveštaju o upravljanju deviznom imovinom i imovinom u zlatu za 2022. godinu, zvaničnici EU su procenili da je reč o oko 258 milijardi dolara.

Blumberg navodi da su zemlje EU prijavile oko 33,8 milijardi evra imovine ruske centralne banke koja je zamrznuta, ali se još procenjuje kolika je konačna cifra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će Rusija ''takođe morati da plati za uništenje koje je izazvala" i da će morati da doprinese obnovi Ukrajine.

U dokumentu EU se navodi da bi taj blok trebalo da radi sa G7 i međunarodnim partnerima ako želi da investira zamrznutu imovinu i koristi prihode.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa