Evropa

Micotakis i Radev razmatraju oživljavanje projekta naftovoda od Grčke do Bugarske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

13:31

Micotakis i Radev razmatraju oživljavanje projekta naftovoda od Grčke do Bugarske
Tanjug AP/Petros Giannakouris - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas da će Atina i Sofija razmotriti oživljavanje projekta naftovoda za transport sirove nafte iz grčke luke Aleksandropolis na Egejskom moru do bugarske crnomorske luke Burgas.

Micotakis je to izjavio posle sastanka sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim u Atini, Micotakis i dodao da će naftovod Bugarskoj ponuditi alternativne izvore snabdevanja i "bezbedniji, brži i jeftiniji" način transporta goriva, pri čemu će tankeri za naftu zaobilaziti sada zakrčeni moreuz Bosfor, prenosi Rojters.

"Naftovod Aleksandrupolis-Burgas ima strateški značaj za Bugarsku jer bi pružio priliku za pravu diversifikaciju i snabdevanje naše rafinerije u Burgasu neruskom naftom", rekao je Radev.

Pošto je Moskva prekinula isporuke tečnog naftnog gasa (TNG) Bugarskoj nakon što je počeo rat u Ukrajini, Grčka je ponudila gas preko svog jedinog terminala za isporuku TNG-a u Revitousi zapadno od Atine.

Kako je rekao Micotakis, proširujući saradnju, Grčka i Bugarska su se takođe saglasile da će grčki proizvođači električne energije moći da skladište gas u Bugarskoj, dok bugarske kompanije mogu da koriste Revitousu. 

Grčka želi da postane ključna evropska tranzitna ruta za gas

Grčka želi da postane ključna evropska tranzitna ruta za gas koji se transportuje u region Balkana preko Sredozemnog mora i dalje na sever zahvaljujući novoj gasnoj infrastrukturi u razvoju. Prošle godine Atina je povećala isporuke TNG-a, uglavnom iz Sjedinjenih Država i Egipta.

Operater gasne mreže DESFA planira da potroši oko milijardu evra na proširenje kapaciteta mreže do 2032. godine, omogućavajući Grčkoj da skoro četiri puta poveća svoje kapacitete za izvoz gasa u susedne zemlje.

Grčka i Egipat takođe žele da izgrade podmorski kabl dužine 950 kilometara koji bi transportovao jeftinu obnovljivu energiju iz Egipta u Evropu, verovatno povezanu sa energetskim mrežama Izraela i Kipra.

"Bugarska je spremna da sarađuje sa Grčkom na velikom projektu transporta zelene energije iz severne Afrike, od Bliskog istoka preko Grčke do Evrope", dodao je Radev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa