Biznis vesti

Srbija i Mađarska posvećene daljem razvoju saradnje u energetici, Đedović: "Počele pripreme za izgradnju naftovoda"

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

13:19

Srbija i Mađarska posvećene daljem razvoju saradnje u energetici, Đedović: "Počele pripreme za izgradnju naftovoda"
Srbija i Mađarska posvećene daljem razvoju saradnje u energetici, Đedović: "Počele pripreme za izgradnju naftovoda" - Copyright Emilija Jovanović/MRE

veličina teksta

Aa Aa

Posle današnjih razgovora u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Petre Sijarto, potvrdili su privrženost dve zemlje daljem partnerskom razvoju saradnje u više sfera energetike. Sagovornici su na konferenciji za novinare istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana. 

Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaj planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije. Naglasila je i značaj diversifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Đedović je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj. 

Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država i naveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta Pakš 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine. 

On je istakao da je saradnja dve zemlje u energetici odlična i da Mađarska može u slučaju potreba Srbije, kao što je u 2022. godini već uradila, da kupi i lageruje gas kod sebe za Srbiju u količini od 500 miliona kubnih metara. 

U kontekstu dalje razvoja, spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa Srbijagasom i EPS-om. Đedović je istakla i da je cilj Srbije diversifikacija gasnih ruta, kako bi postala deo južnog gasnog koridora preko interkonekcije sa Bugarskom. 

"Želimo da povećamo infrastrukturne kapacitete kroz Srbiju, da ulažemo još više u gasnu infrastrukturu, da količine gasa iz Azerbejdžana mogu da prođu kroz našu zemlju, i obezbede snabdevanje Srbije, Mađarske i drugih zemalja", rekla je ona.

Sijarto: Mađarska sprema da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu

Sijarto je rekao da je, u slučaju potreba energetske bezbednosti Mađarska spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta. 

Sijarto je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, rekao da je iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa. 

On je istakao da se radi o zajedničkom, partnerski postignutom rezultatu, te ocenio da je Srbija poverljiva, fer i korektna zemlja za snabdevanje Mađarske gasom. 

Sijarto je istakao da sankcije EU zemljama nanose ozbiljnu štetu, te da su energetske sankcije u suprotnosti sa bezbezbednošću snabdevanja energentima. Podsetio je da je Mađarska dobila izuzeće od sankcija za naftu i gas, pa može da ih uveze i da ima obezbeđeno snabdevanje. 

Značaj povezivanja naftovodom

Ukazala je i na značaj povezivanja Srbije i Mađarske budućim naftovodom i dodala da je želja da se povežu kompanije iz dve zemlje i sinhronizovano uđe u taj projekat. Đedović je rekla da će Srbije ove godine uraditi strateška dokumenta za energetski razvoj, kojima će biti određena budućnost energetskog miksa, i dodala da je iskustvo kompanija iz Mađarske značajno za Srbiju. 

"Imamo zajednički pristup i partnerstvo. Uspeli smo da se obe države osećaju bezbedniji ove zime. Želimo da tako partnerski planiramo i narednu zimu, i da razvijanjem saradnje dođemo do još bezbednije situacije", rekla je ministarka. 

Emilija Jovanović/MRE

 

Poručila je da treba težiti još boljem povezivanju i saradnji i na nivou javnih preduzeća. 

Na pitanje o značaju uvođenja kalorimetara, Đedović je najavila dalje unapređenje regulatornog okvira, kako bi se ostvarile uštede energije gde god su moguće. 

Ona je zaključila da Srbija sa Mađarskom razgovara kao sa strateškim partnerom u smislu najbolje energetske saradnje, proizvodnih i transmisionih kapacieta energije, a pre svega gasa. 
Sijarto je naglasio da će završetak interkonektora Srbija - Bugarska sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika godišnje, biti veliki iskorak, jer je to nova količina na postojeći Balkanski tok. 
Naveo je da Mađarska vodi pregovore oko gasa iz Azerbejdžana, te da je pored Bugarske i Srbije, ruta snabdevanja i preko Rumunije. 

Momirović: Mađarska peti trgovinski partner

Ministar trgovine Tomislav Momirović je  tokom sastanka sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske izjavio da je po obimu ukupne robne razmene, Mađarska prošle godine bila naš peti trgovinski partner sa 3,65 milijardi evra, dok je ujedno bila naš čertvrti partner u izvozu koji je iznosio 1,5 milijardi evra.

"U poslednjih 10 godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije je značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije", kazao je ministar Momirović.

Ministar je naveo da će, na čelu srpskog dela Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena dve susedne zemlje u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, Momirović je podsetio da Srbija i Mađarska imaju izuzetnu političku saradnju koja se temelji na sjajnoj saradnji i prijateljstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

"Ekonomske odnose Mađarske i Srbije karakterišu kontinuirani rast trgovinske razmene, značajan rast mađarskih investicija u srpsku privredu i zajednički infrastrukturni projekti od regionalnog značaja, a poslednjih godina uspostavljena je i značajna saradnja malih i srednjih preduzeća. Današnji sastanak smo iskoristili i kao priliku da razgovaramo o narednim koracima kada je reč o uspostavljanju još boljih trgovinskih odnosa Srbije i Mađarske, ali i dodatnom povezivanju naša dva naroda",  rekao je Momirović. 

Preduslov tome je, kako je naveo, svakako da nastavimo sa izgradnjom zajedničkih infrastrukturnih projekata, ali i da dodatno relaksiramo granične procedure i obezbedimo slobodan protok ljudi i roba na našim graničnim prelazima.

Ministri Momirović i Sijarto biće kopredsedavajući ministri Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis