Evropa

Finska premijerka: Želimo da se pridružimo NATO u isto vreme kada i Švedska

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

13:14

Finska premijerka: Želimo da se pridružimo NATO u isto vreme kada i Švedska
Finska premijerka: Želimo da se pridružimo NATO u isto vreme kada i Švedska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da je cilj Finske da se pridruži NATO u isto vreme kada i susedna Švedska.

"Finska je tu želju jasno stavila do znanja Turskoj i Mađarskoj", rekla je Marin na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, do sada su njihove zahteve ratifikovali parlamenti 28 članica Alijanse, a to još treba da učine Turska I Mađarska.

Turska uslovljava svoje odobrenje izručivanjem terorista Ankari, a saopštila je da je moguće da odobri zahtev Finske, a za sada ne i Švedske zbog toga što su se odnosi Anakare i Stokholma zaoštrili nakon protesta u Švedskoj u januaru na kojima je spaljena islamska sveta knjiga Kuran.

Finski ministar odbrane Miko Savola sa druge strane rekao  je da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO bez čekanja Švedske, čije je članstvo zasad pod upitnikom zbog protivljenja Turske. Savola je rekao za AP da bi Finska volela da dve zemlje uđu u NATO zajedno, ali i da neće kočiti proces ukoliko Ankara odluči da dopusti Finskoj, a ne i Švedskoj.

"Ne, ne, onda ćemo se učlaniti", kazao je Savola. On je dodao i da je Švedska najbliži partner Helsinkiju, da skoro svake nedelje njihove vojske vežbaju zajedno i da imaju duboku saradnju. "Ipak, sve je u rukama Turske", dodao je on.

Sudbina zahteva Finske da se pridruži NATO je u rukama Turske, izjavio je u petak predsednik Finske Sauli Ninisto.

"To je izraz naše volje. Stav Turske prema našoj volji je isključivo i samo u rukama Turske", rekao je Ninisto novinarima na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, preneo je Rojters.

Izjava finskog predsednika usledila je nakon što je šef Odbora za spoljne poslove Jusi Hala-aho rekao da će finski parlament glasati 28. februara o zakonu koji će omogućiti toj zemlji da postane članica NATO. Zakon koji ratifikuje osnivačke ugovore NATO verovatno će biti usvojen, s obzirom na to da se većina finskih poslanika zalaže za ulazak zemlje u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa