Evropa

Jurova: Mađarska mora da ojača nezavisnost pravosuđa da bi dobila sredstva od EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

15:26

Jurova: Mađarska mora da ojača nezavisnost pravosuđa da bi dobila sredstva od EU
Zastave Mađarske i Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska mora da ojača nezavisnost pravosuđa vrlo brzo da bi imala realne šanse da dobije bilo šta od 15,4 milijardi evra predviđenih za Budimpeštu od podsticaja Evropske unije za oporavak od kovida 19, izjavila je zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova.

Mađarska može da dobije oko 5,8 milijardi evra besplatnih grantova i još 9,6 milijardi evra jeftinih zajmova od EU, ali je evropski blok obustavio sve isplate dok Budimpešta ne sprovede reforme za poboljšanje nezavisnosti pravosuđa i borbu protiv korupcije, preneo je Rojters.

"Oni će morati da usvoje zakone koji će ojačati poziciju sudija, što će ojačati delovanje protiv korupcije", rekla je Jourova nakon što je mađarska delegacija razgovarala sa predstavnicima EK ove nedelje.

Jurova, koja je odgovorna za održavanje demokratskih standarda u uniji 27 država, dodala je da je poboljšanje javnih nabavki u Mađarskoj još jedan uslov.

"To su vrlo konkretne stvari koje je mađarska vlada obećala da će vrlo brzo ispraviti ili uraditi... vreme radi protiv njih", navela je ona. Evropski poreski obveznici "ne žele da njihov novac ide na mesta gde ne postoji poštovanje vladavine prava, gde je život veoma težak za LGBT ljude ili druge manjine", naglasila je Jurova.

Mađarska i Poljska su jedine članice evropskog bloka koje zaostaju u dobijanju sredstava, usled dugogodišnjih kritika EK da njihove vlade nanose štetu demokratiji i vladavini prava. Prošle godine, EK je suspendovala sredstva za oporavak Budimpešti i predložila zamrzavanje još 7,5 milijardi evra, koje bi Mađarska inače dobijala iz budžeta EU u okviru sredstva namenjenih siromašnijim zemljama članicama bloka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa