Politika

Sijarto: Mađarska i Srbija osećaju na svojoj koži teške posledice rata u susedstvu

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

12:10

Sijarto: Mađarska i Srbija osećaju na svojoj koži teške posledice rata u susedstvu
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je, posle sastanka u Budimpešti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU istovremeno pogađaju Srbiju i Mađarsku, a to su posledice rata u Ukrajini i ilegalne migracije.

Sijarto je rekao da Srbija i Mađarska osećaju na svojoj koži teške posledice rata u našem susedstvu, ali i da su izložene velikom pritisku ilegalnih migracija.

"Posledice rata i migracije pojavljuju se u našim zemljama istovremeno i obe strane su zainteresovane da u Ukrajini što pre dođe do mira. Oduživanje rata ili njegova ekalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za naše obe zemlje i narode, jer mi nismo odgovorni za taj rat, ali njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost", istakao je Sijarto.

Kaže da su zbog toga sve odluke i mere koje vode eskalaciji i produžavanju rata suprotne nacionalnim interesima Mađara i Srba. "Mi smo zainteresovani za mir", poručio je Sijarto.

On je rekao da dobra saradnja između Srbije i Mađarske traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

"Posebno mi je drago kada primim ministra spoljnih poslova Srbije, naročito jer se ne radi  samo o strateškoj saradnji i prijateljstvu između dve zemlje već delimo i istu sudbinu pošto dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU pogađaju i nas i Srbiju", rekao je Sijarto.

Kroz Srbiju stiglo četiri milijarde kubnih metara gasa u Mađarsku

Kako je naveo, zalog bezbednost snabdevanja energije je danas u Srbiji, jer jedino u Evropi funkcioniše dotok gasa sa istoka prema zapadu sa 100 odsto kapaciteta - gasovod kroz Srbiju.

"Kroz Srbiju je stiglo u Mađarsku četiri milijarde kubnih metara gasa, što je skoro polovina količine gasa koji Mađarska godišnje koristi. Dobili smo taj gas kroz Turski tok. Naši saveznici su nas stavili pod veoma veliki pritisak protiv izgradnje tog južnog toka. Tada da se nismo suprostvaili pokušajima da nas odgovore od izgradnje Turskog toka, danas ne bismo bili ovde i ne bismo imali ovu mogućnost. Zato se zahvaljujemo Srbima što su bili zajedno sa nama istrajni i što se Srbija ponaša kao poverljiva tranzitna zemlje i obezbeđuje Mađarskoj snabdevanje gasa", naveo je Sijarto.

Poručio je da su Mađari spremni da pomognu dodatno Srbiji kada je reč o energentima.

"Srbija je kupiila 438 miliona kubika gasa preko Mađarske za svoje potrebe, i na taj način je takođe obezbeđeno i da se u Mađarskoj sprovede jedna investicija u naftovod koji bi u toku od pet godina do 2028. dovela i do razvoja saradnje na energetskom nivou, odnosno udvodstraučavanjem kapaciteta razmene električne energije", naveo je Sijarto.

Kazao je da su u Mađarskoj mnogi primetili da kada se koristi gas iz njihovih skladišta, smanjuje pritisak u njima, što se često tumači kao da Mađarska nema dovoljno gasa.

"Ipak, to se dešava u Evrpoi na suprotan način, jer se manje koristi gas i ne zato što je više sargrađeno kapaciteta alternativnih izvora energije, već radikalno smanjenje gasa nam predviđa ekonomsku recesiju i treba da budemo obazriv kada se govori o tim rezultatima. Mnogi kažu da su u Mađarskoj dramatično smanjene koričine gasnih rezervi, ali trenutno imamo dovoljno gasa u Mađarskoj za pokrivanje 42 odsto potreba, dok u Evropi imaju više od 20 odsto rezervi. U velikoj meri možemo da  zahvalimo na tome tranzitu kroz Srbiju", kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, 75 odsto je porasla trgovinska razmena između naše dve zemlje i dostigla prošle godine šest milijardi evra.

"Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu", istakao je Sijarto.

Komentari (0)

Srbija