Evropa

Sijarto: Ključno je integrisati Srbiju u EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

18:35

Sijarto: Ključno je integrisati Srbiju u EU
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, izjavio je danas da aktuelna kriza pruža priliku za ubrzanje integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a da bi u tom procesu, integracija Srbije kao najveće zemlje u regionu, bila ključna.

Kako navodi agencija MTI, Sijarto je, posle sastanka sa ministarkom za evropske integracije Srbije Tanjom Miščević,  naveo da se Evropa suočava sa ''teškom bezbednosnom i ekonomskom krizom, kao i krizom snabdevanja energijom'' zbog sankcija uvedenih Rusiji.

On je ocenio da bi rešenje bilo brzo okončanje sukoba, ali i da bi proširenje EU moglo da poboljša situaciju u bloku čak i u ovakvoj situaciji.

Sijarito je kazao da bi u tom procesu integracija Srbije kao najveće zemlje u regionu bila ključna, kao i da je integracija do sada napredovala ''neprihvatljivo sporo'' i osudio je ''zemlje koje je namerno usporavaju''.

Ocenio je da bi Srbija u velikoj meri mogla da doprinese ekonomskoj, energetskoj i fizičkoj bezbednosti bloka, pogotovo što, kako je rekao, migracioni pritisak u regionu raste, prenosi MTI.

''Mađarska će, naravno, zaštititi svoje granice, čak i ako ne dobije pomoć iz Brisela. Zaštitićemo naše granice, zadržati agresivne migrante, a takođe ćemo pomoći Srbiji u zaštiti odbrambenih linija južnije'', rekao je on.

Sijarto je komentarisao ekonomske veze između Mađarske i Srbije i napomenuo da je mađarsko-srpska trgovina prošle godine skočila za 68 odsto, na rekordnih šest milijardi evra.

Naveo je da je Mađarska 2022. uvezla oko pet milijardi kubnih metara gasa preko Srbije, jedinog gasovoda istok-zapad koji, kako je rekao, trenutno radi sa 100 odsto kapaciteta i ocenio da bi Mađarska bila ''u velikoj nevolji da Srbija nije pouzdana tranzitna zemlja''.

On je rekao da bi i EU takođe bila u boljoj poziciji kada bi bliže sarađivala sa Srbijom.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa