Evropa

Najmanje četvoro turskih novinara pod istragom zbog pisanja o zemljotresu

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2023

-

14:10

Najmanje četvoro turskih novinara pod istragom zbog pisanja o zemljotresu
Najmanje četvoro turskih novinara pod istragom zbog pisanja o zemljotresu - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje četvoro turskih novinara nalazi se pod istragom zbog pisanja o posledicama razornih zemljotresa u Turskoj, koji su u ovoj zemlji i Siriji odneli više od 50.000 života.

Nezavisni novinar Mir Ali Kočer je optužen da je "delio informacije bez detaljnog istraživanja i analize", a organizacija Reporteri bez granica (RSF) je nazvala ovu istragu "apsurdnom", prenosi britanski Independent.

Novinari Merdan Janardag i Enver Ajsever su kritikovali reakciju vlasti u Ankari u prvim danima nakon zemljotresa. Prema izveštajima, obojica su uhapšeni i preti im kazna od tri godine zatvora.

Pre nekoliko dana je turska policija sprečila optuženu novinarku Sibel Tekin i njenog advokata da održe konferenciju za štampu ispred zgrade suda nakon prvog saslušanja u procesu protiv Tekin.

"Vlada pokušava da potisne informacije koje dolaze iz zone gde se desio zemljotres," izjavio je stručnjak za sajber bezbednost Jaman Akdeniz za BBC.

Independent podseća da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije upozorio reportere koji pišu o zemljotresu da se uzdrže od "lažnih vesti" i dodao da će "oni koji uzrokuju haos u društvu" biti krivično gonjeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa