Evropa

Turska objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

12:03

Turska objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima
Tanjug/AP/IHA - Copyright Tanjug/AP/IHA

veličina teksta

Aa Aa

Turska je danas objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima kako bi se omogućilo kompanijama ili humanitarnim organizacijama da pomognu u hitnoj izgradnji novih domova za milione kojima je potreban smeštaj.

Više od 160.000 zgrada, sa 520.000 stanova, srušilo se ili su teško oštećene u zemljotresima u Turskoj, preneo je Rojters.

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj veći je od 43.500, dok je u susednoj Siriji nastradalo blizu 6.000 ljudi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je obnovu domova u roku od godinu dana, iako su stručnjaci istakli da vlasti treba da stave bezbednost ispred brzine.

Mnogi preživeli su napustili jug Turske i smešteni su u šatore, kontejnerske kuće i druge objekte koje obezbeđuje vlada.

Prema novim propisima, pojedinci, institucije i organizacije će moći da grade rezidencijalne i privredne objekte koje mogu da doniraju Ministarstvu za urbanizaciju i oni će potom biti predati onima kojima su potrebni, navedeno je u predsedničkom dekretu objavljenom u Službenom listu.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je za CNN Turk da je 171 osoba uhapšena, a još 77 ljudi je pred hapšenjem nakon istrage o urušavanju zgrada u oblasti koju su pogodili zemljotresi zbog kršenja građevinskih propisa.

"Svi će odgovarati pred sudovima. Svi će biti kažnjeni na osnovu svoje odgovornosti", rekao je Bozdag.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa