Evropa

Oluja Hulijeta ne jenjava: Sneg zavejao Barselonu i Balearska ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

11:53

Oluja Hulijeta ne jenjava: Sneg zavejao Barselonu i Balearska ostrva
Oluja Hulijeta ne jenjava: Sneg zavejao Barselonu i Balearska ostrva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oluja Hulieta na Balearskim ostrvima u Španiji ne jenjava. Snažan vetar, kiša i sneg izazvali su povremene prekide u snabdevanju električnom energijom, blokirali puteve i doveli do izlivanja bujičnih tokova, posebno na Majorki, javlja španski dnevnik "Pais". . 

Državna meteorološka agencija (Aemet) izdala je crveno upozorenje u planinskom području Sijera de Tramontana de Majorka, gde se predviđaju snežne padavine koje će doneti oko 40 centimetara snežnog pokrivača. 

Agencija je navela da postoji i izuzetan rizik zbog nemirnog mora u toj oblasti i na severu i severoistoku ostrva, sa talasima i do osam metara visine. U ostatku Majorke i Menorke na snazi je narandžasto upozorenje zbog nemirnog mora, a na Ibici i Formenteri žuto.

profimedia

 

Obilne kiše koje su padale tokom cele noći u Palmi oštetile su asfalt u Avenidasu, arteriji koja prolazi kroz centar glavnog grada Baleara. 

Rupa prečnika oko osam metara dovela je do prekida saobraćaja u pravcu avenije Alemanija i Plaza de Espanja, tako da je samo jedna traka otvorena za autobuse i vozila hitne pomoći. 

Istovremeno, kako javlja "Vangardia", oluja Hulieta donela je sneg u Barseloni.

Drugi put ove godine, najviši deo katalonske prestonice - planinski venac Kolserola, probudio se pod snežnim pokrivačem koji se formirao tokom noći.  Na vrhu grada sneg je "prekrio" crkvu Tibidabo.

Komentari (0)

Evropa