Evropa

Antivladini protesti u Moldaviji završeni mirno

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

16:03

Antivladini protesti u Moldaviji završeni mirno
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Antivladini protesti koje je organizovao opozicioni Pokret za narod u centru Kišinjeva završeni su mirno, uprkos naporima vlasti i policije da ga zaustave, javila je agencija TASS.

Na protestu koji je okupio više hiljada ljudi, usvojena je rezolucija kojom se zahteva ostavka predsednice Moldavije Maje Sandu i vlade i organizovanje prevremenih izbora.

"Zahtevamo vanredne izbore. Vlada mora da plati građanima komunalne račune koji su krivicom vlasti nekoliko puta podizani. Zahtevamo i da se poštuje neutralnost kako piše u Ustavu da naša zemlja ne bi bila uvučena u borbena dejstva", rekao je na skupu poslanik opozicione stranke Šor, Vadim Fotesku.

Kako je ranije saopšteno, Kancelarija gradonačelnika Kišinjeva uvela je zabranu skupova u centru grada do 2. marta zbog posete strane delegacije.

U Moldaviji se od prošlog leta održavaju masovni protesti. Demonstranti optužuju vlasti za nesposobnost da obuzda nagli rast i rekordnu inflaciju od 30 odsto.

Prošle godine su takvi skupovi u Kišinjevu okončani sukobima sa policijom koja nije dozvolila demonstrante u centar Kišinjeva.

U oktobru je policija rasterala šatorski kamp koji su organizovali demonstranti između zgrade parlamenta i Predsedništva.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica podnela je 10. februara ostavku, samo godinu i po dana od imenovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa