UŽIVO

SUDAR VOZOVA U GRČKOJ Objavljen snimak tragične nesreće, broj stradalih porastao na 57

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

07:43

SUDAR VOZOVA U GRČKOJ Objavljen snimak tragične nesreće, broj stradalih porastao na 57
SUDAR VOZOVA U GRČKOJ Objavljen snimak tragične nesreće, broj stradalih porastao na 57 - Copyright Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Čak 57 ljudi je poginulo, a više od 80 je povređeno u sudaru dva voza u mestu Tempi u Grčkoj, kod grada Larise. Zbog požara koji je izbio u prednjim vagonima, identifikacija žrtava je otežana. Dva voza kretala su se na istoj pruzi. Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku zbog cele situacije, a šef železničke stanice u Larisi uhapšen je pod sumnjom da je izazvao najtežu železničku nesreću u istoriji Grčke, jer se sumnja da je on kriv što koloseci nisu razdvojeni na vreme.

Ključne informacije

  • Broj stadalih porastao na 57
  • Sve manje nade da ima preživelih u smrskanim vagonima
  • Uhapšen šef železničke stanice u Larisi, priznao odgovornost
  • Grčki ministar saobraćaja podneo ostavku
  • U trenutku udara temperatura u vagonima bila do 1.300 stepeni Celzijusa
  • Vozovi se pre sudara kretali brže od 160 kilometara na sat
  • Identifikacija žrtava otežana zbog požara u vagonima
  • U Atini, Solunu i Larisi protesti zbog nesreće

21.10 Star: Šef stanice imao 17 minuta da zaustavi sudar

Prema izveštaju grčke televizije Star, šef stanice u Larisi je u 23.04 po lokalnom vremenu obavešten od strane šefa stanice u Nei Poriju da je komerciajlni voz na silaznoj liniji za Atinu. Ali, šef stanice ni tada nije reagovao, pošto je i dalje verovao da je "zaključao" putnički Intersiti 62 na uzbrdici do Soluna. U izveštaju kanala se navodi da je konkretna komunikacija snimljena audio i u knjizi, pri čemu je šef stanice u Larisi odgovorio svom kolegi: "Sve je u redu". U reportaži Stara se navodi da je šef stanice u Larisi punih 17 minuta pre kobnog sudara bio upozoren da je komercijalni voz na liniji spuštanja, što mu je omogućilo da zaustavi vozove i izbegne tragediju.

18.57 Policija potvrdila da je broj žrtava 57

Broj poginulih u železničkoj nesreći u Grčkoj popeo se na 57, dok je policiji prijavljeno 56 nestalih, saopštila je danas portparolka policije Konstantija Dimoglidu. "U ovom trenutku, potvrđeno je da je poginulo 57 osoba", rekla je ona, prenosi "Proto thema".

Osim toga, portparol vatrogasne brigade rekao je da je spasilačka misija i dalje na mestu nesreće i da će ostati do sutra.

Associated Press

16.31 Leondari: Broj mrtvih je već 57

Broj poginulih u tragičnoj nesreći u Tempiju sada je 57, rekla je šefica forenzičke službe u Larisi Rubini Leondari. U razgovoru za radio-stanicu Real-FM, ona je rekla da u mrtvačnicu neprestano stižu kese sa ostacima tela. To je potom potvrdio i portparol vatrogasne brigade koji je rekao da spasilačka misija ostaje na mestu nesreće i sutra.

"DNK je uzet sa svakog uda, neki verovatno pripadaju već identifikovanim žrtvama, a neki će potvrditi status nestalih", napomenula je Leondari komentarišući prces identifikacije.

"Imamo informaciju da DNK analize dobro napreduju. Do sada već imamo 14 kompletnih rezultata koji su u procesu identifikacije od strane nadležnog lica", reakla je Leondari.

15.50 Terezakis: Šef stanice je imao vremena da vidi da je voz na pogrešnom koloseku

Čini se da je više od jedne greške napravio šef stanice u Larisi koje su dovele do sudara vozova u Tempiju u utorak uveče. Konsultat za upravljanje grčkim železnicama Panajotis Terezakis, kaže da je šef stanice u Larisi imao vremena da uoči da se putnički voz kreće u pogrešnom koloseku, na "spuštanju" u Atinu, umesto na "usponu" za Solun.

"Stanica u Larisi ima centralu za lokalnu signalizaciju, dakle pre i posle stanice na određenoj udaljenosti postoje svetlosni signali i promene koje pokazuju prisustvo voza. Zašto šef stanice nije mogao da prati voz tih 5,5 kilometara nakon što je prošao stanicu, stvar je istrage Komiteta", kaže Terezakis za Skaj i dodaje:

"Da je video radnu tablu tom petom kilometru je mogao da vidi da voz ulazi u suprotni kolosek i tragedija bi bila izbegnuta", pojasnio je.

13.40 Novoimenovani ministar saobraćaja: Sve će biti ispitano

Novoimenovani grčki ministar saobraćaja Giorgos Gerapetrit, tokom preuzimanja dužnosti, poručio je da svoj mandat počinje zadatkom da istraži najtežu železničku nesreću u zemlji, da modernizuje železnički sistem i unapredi bezbednost putovanja vozom, prenosi Katimerini.

"Prolazimo kroz dane koji su zaista teški za našu zemlju. Pošto se suočavamo sa pravom tragedijom, želim, pre svega, da se izvinim porodicama poginulih i iskreno želim da ih pogledam u oči i kažem da će se ovaj težak i mučan posao nastaviti dok se ne završi. Sve će biti ispitano", dodao je novi ministar.

Ukazao je da Vlada osniva komitet stručnjaka koji će "na transparentan način" istražiti sve okolnosti nesreće.

11.37  Sve manje nade da ima preživelih u smrskanim vagonima

Spasioci danas nastavljaju potragu za preživelima u najsmrtonosnijoj železničkoj nesreći u Grčkoj, a nade da će se još neki preživeli pronaći u olupinama, više od 34 sata kasnije sve su manje, prenosi Katimerini.

„Biće veoma teško pronaći preživele, zbog temperature u vagonima. Ovo je najteža stvar, umesto da spasavamo živote, moramo da iskopavamo tela “, rekao je spasilac Konstantinos Imamidis za Rojters.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

10.28 Građani besni zbog nesreće

Mnogi građani su besni zbog grešaka i propusta nadležnih koji su doveli do ove tragedije

"Ono što se danas dogodilo nije slučajno. Često koristimo ovu liniju, bilo je bezbroj slučajeva kašnjenja ili problema sa linijama ili pojedinačnih linija. Ova nesreća se dogodila jer nije prvi put da se koristi samo jedan kolosek. Nije to nešto što se danas dogodilo prvi put. Desilo se nebrojeno puta", kaže  Tanasis Konstantakos, opštinski funkcioner. Opširnije u video prilogu.

Euronews

10.11 Broj stadalih porastao na 46

Dosad je potvrđena smrt 46 osova koje su izvučene iz putničkog voza koji se sudario sa komercijalnim, u oblasti Evangelismos kod Tempija u utorak kasno uveče, saopštio je predstavnik za štampu Vatrogasne brigade Vasilis Vartakojanis, prenosi Euronews Grčka.

I dalje je u toku operacija potrage i izvlačenja na mestu železničke nesreće je u toku.

09.00 Razgovor mašinovođe i šefa stanice otkriva niz propusta

Grčki mediji objavili su snimak razgovora šefa stanice u Larisi i mašinovođe putničkog voza Intercity 62, koji se u utorak uveče sudario sa teretnim vozom nedaleko od tog grada. Kako mediji zaključuju na osnovu njega, mašinovođa nije imao razloga da sumnja u naređenja šefa stanice, jer je verovao da se Larisa čula sa kolegama na sledećoj stanici, u Nei Poriu i  da je pruga slobodna. Takođe, veruje se da je šef stanice mašinovođi dao zeleno svetlo da se prestroji na drugi deo pruge a da nije bio svestan da s enjome već kretao teretni voz. Mašinovođa se nije obazirao na crveno svetlo ispred sebe, jer sistem signalizacije nije radio već neko vreme. Povrh toga, tvrde mediji, pozivajući se na izvore iz železnice, šef stanice nije ni bio svestan da je voz skrenuo sa šina, pa samim tim nije ni mogao da ispravi svoju grešku u narednim minutima.

Vozač: Čujete li me, Larisa?
Šef stanice: Čujem. Kod broja 47 prolazite crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.
Vozač: Basil, Odlazim li?
Šef stanice: Odlazite, odlazite.
Vozač: Otišao.
Šef postaje: Srećno.
Radnik železničke stanice: Vasili, da se vratim?
Šef stanice: Ne, ne ovako jer ide 1564.
Radnike železničke stanice: Gotovo, u redu, ostaviću dijagonalno kako je i postavljen.

08.20 Najavljeni protestni štrajkovi radika na železnici i u metrou 

Grčki sindikat železničara i metroa najavio je za danas 24-časovni štrajk. Sindikat je pozvao na jednodnevni štrajk u znak protesta zbog, kako je naveo, hroničnog zanemarivanja grčkih železnica.

Radnici atinskog metroa takođe su pozvali na 24-časovni štrajk danas, navodeći da se suočavaju sa sličnim problemima kao i zaposleni na železnici, objavio je Ekatemerini

07.35 Broj žrtava porastao na 43

Broj mrtvih u železničkoj nesreći dostigao je 43, rekao je Rubini Leontari, šef Forenzičke službe Larise, koji je govorio za ERT. Povređeno je ukupno 85 osoba, od kojih su 72 u bolnici, a šest se nalazi na na odelјenjima intenzivne nege.

Euronews

07.30 Objavljen snimak sudara

Grčka televizija ERT  objavila je trenutak sudara dva voza, putničkog i teretnog, koji su se kretali brzinom većom od 160 kilometara na sat. Menadžer Grčkog spasilačkog tima Sotiris Papamarkakis rekao je u razgovoru za "Proto temu" da nikada u životu nije video ovakvu katastrofu.

07.20 Nasilni protesti  u Atini

Zbog nesreće su sinoć izbili nasilni protesti u Atini. Grci su ljuti na vladu koja je privatizovala tvrtku "Helenik trejn", koja trenutno upravlja svim putničkim i teretnim saobaćajem na tamošnjim železnicama. Širom grada prijavljeno je nekoliko požara, ima materijalne štete, a policija koristila i suzavac. Deo demonstranata okupio se ispred centrale železničke kompanije gde su zapalili sveće za sve poginule u stravičnoj nesreći. Protesti su održani i u Solunu i Larisi, u blizini mesta gde se dogodila nesreća.

AP Photo/Petros Giannakouris

 

07.10 Ambasador Spasojević: Nema podataka o stradalim državljanima Srbije u nesreći u Grčkoj 

Za sada nema podataka da među povređenima i stradalima u nesreći u Grčkoj ima državljana Sbije, rekao je u jučerašnjem uključenju za Euronews Srbija Dušan Spasojević, ambasador u Grčkoj.

On železničku nesreću nadomak Larise ocenjuje kao tragediju nacionalnih razmera. U pitanju je, dodaje, jedna od najvećih, ako ne i najveća železnička nesreća koja se dogodila u Grčkoj u poslednjih tridesetak i više godina.

07.00 Grčki ministar saobraćaja podneo ostavku

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku, a na njegovo mesto doći će Jorgos Gerapetritis, saopštio je premijer Grčke Kirjakos Micotakis u jučerašnjoj vanrednoj izjavi za medije.

06.50 Ispovest devojke koja je preživela sudar: "Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti" 

Među putnicima koji su preživeli strahoviti sudar vozova u Grčkoj, nedaleko od Larise, je i Evdokija Cangli, učesnica rijaliti šoua "Veliki brat", koja je za "Proto thema" ispričala kako je uspela da se izbavi iz vagona smrti

"Bila sam u trećem vagonu, u kojem je bila još jedna devojka sa svojom mačkom. Šetali smo je gore-dole i igrali se sa njom. Smejali smo se", ispričala je Cangli. U trenutku sudara, uspela je da sedne na svoje mesto, a oni koji su bili u hodniku nisu preživeli.

profimedia

 

"Osetila sam kako se vagoni okreću i kako snažno udaram čelom i nosom o tvrdu podlogu. Vagon se odmah zapalio i osetila sam da mi je kosa u plamenu. Tražili smo način da izađemo iz vagona. Pronašli smo izlaz kroz olupinu i tada smo shvatili da je udaljenost koja nas je delila od zemlje jednaka visini drugog sprata stambene zgrade. Šta se desilo? Još jedan vagon je bio pod našim", rekla je i dodala da su ljudi skakali samo da prežive.

"Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti padom u provaliju da bih se spasila. Izabrala sam da skočim, ali sam pokušala da smanjim visinu. Držala sam se za vagon sve dok sam mogla da izdržim, a onda sam bacila jaknu na zemlju da ublažim pad. Nažalost, pala sam na kamen i slomila karlicu", ispričala je.

06.40 Uhapšen šef stanice u Larisi

Šef železničke stanice u Larisi uhapšen je pod sumnjom da je izazvao najtežu železničku nesreću u istoriji Grčke. Njemu se na teret stavlja narušavanje bezbednosti saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt više lica, a preti mu kazna zatvora od 10 godina do doživotne. On će biti krivično gonjen za serijsko ubistvo iz nehata, kao i serijsko nanošenje telesnih povreda iz nehata.

Iako pedesetdevetogodišnji šef stanice isprva nije prihvatao odgovornost za nesreću rekavši da je "normalno pritisnuo dugme koje razdvaja koloseke, ali da sistem nije radio", međutim, on je potom priznao grešku i pripisao je "lošem tajmingu".

profimedia

 

"Pogrešio sam sa ključevima, stavio sam vozove na isti kolosek", rekao je on u svedočenju koje je preneo grčki javni servis ERT i dodao da je to shvatio tek kada je čuo za nesreću.

06.15 Temperatura u vagonima išla i do 1.300 stepeni Celzijusa

Prema izveštajima o nesreći, u trenutku udara u vagonima temperatura je dostizala čak 1.300 stepeni Celzijusa zbog čega je potrebno da srodnici daju DNK uzorak ne bi li se identifikovala tela stradalih.

 

Komentari (0)

Evropa