Evropa

Orban: Mrzim i da zamišljam šta bi bilo da Rusija izgubi rat

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

15:08

Orban: Mrzim i da zamišljam šta bi bilo da Rusija izgubi rat
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mrzi i da zamišlja šta bi bilo da Rusija izgubi rat u Ukrajini.

On je za švajcarski list Veltvohe rekao da je Rusija nuklearna sila i da bi bio geopolitički šok da se to desi, prenosi mađarski Dejli njuz.

"To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan zemljotres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvata taj scenario pokazuje zastrašujuću slepilo prema rizicima koji su svojstveni našoj politici", rekao je on.

Kako je rekao Mađarska je "uvučena u rat", ali da je njeno rukovodstvo dovoljno snažno da drži zemlju podalje od sukoba.

"Mađarska je teško pogođena sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija. Sankcije su podigle cenu nafte i gasa, a troškovi snabdevanja rastućih energetskih potreba mađarske industrije porasli su sa 7 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi u 2022. godini,. Pod stalnim smo pritiskom. Svim mogućim sredstvima žele da nas uvuku u rat. Do sada smo uspevali da se odupremo. Odluke donete u Briselu u vezi sa Ukrajinom češće odražavaju američke nego evropske stavove", rekao je Orban.

Orban se prisetio poslednjeg razgovora koji je vodio sa rukim predsednikom Vladimirom Putinom, dve nedelje pre početka sukoba u Ukrajini, kada mu je ruski lider rekao da nema problem sa članstvom Mađarske u NATO, već sa članstvom Ukrajine i Gruzije.

"Putin mi je rekao da je njegov problem sa američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumuniji i mogućem širenju NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi se tamo postavilo oružje. Amerikanci su se takođe povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Razumem šta je Putin rekao. Ne prihvatam ono što je uradio", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima evropske političke norme ne funkcionišu u Rusiji i Evropa je morala da pronađe način da živi zajedno sa "velikom, opasnom silom u našem susedstvu".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Niš

02.03.2023 15:21

Orbane tvoj Putin ovaj rat je totalno izgubio. Takodje izgubio i Rusiju i ponizijo je za narednih 100 godina.

Evropa