Evropa

Moldavija proglasila rumunski jezik za državni, opozicija traži referendum i smenu vlasti

Komentari

Autor: Point

02/03/2023

-

17:10

Moldavija proglasila rumunski jezik za državni, opozicija traži referendum i smenu vlasti
Moldavija proglasila rumunski jezik za državni, opozicija traži referendum i smenu vlasti - Copyright AP Photo/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća stranka u Moldaviji Akcija i solidarnost je na sednici u Kišinjevu odobrila je u prvom čitanju preimenovanje državnog jezika iz moldavskog u rumunski, saopštio je predsednik parlamenta Igor Grosu.

Sintagme "službeni jezik", "državni jezik" i "maternji jezik" biće zamenjene izrazom "rumunski jezik". Nacrt kojim se to predviđa izglasan je sa 56 glasova u prvom čitanju na današnjoj plenarnoj sednici u Kišinjevu, prenosi "Point.md".

Parlamentarci vladajuće partije predlažu i da se tekst "postupanje na osnovu latinice" u članu 13 Ustava proglasi zastarelim. Takođe, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona, organi javne vlasti koji su nadležni za donošenje, odobravanje ili izdavanje normativnih akata podređenih zakonu, izvršiće potrebne izmene.

Nacrtom je predviđeno i da se državni praznik "Naš jezik", kako se trenutno zove u skupštinskoj Uredbi o spomen danima, praznicima i vikendima i u Zakonu o radu, zove "rumunski jezik".

Autori predloga napominju da inicijativa podrazumeva izmene zakona bez promene Ustava. One se zasnivaju na odluci Ustavnog suda Moldavije koji je 2013. godine proglasio rumunski za državni jezik u republici.

"Ova zakonodavna inicijativa nije obična inicijativa za izmenu Ustava, već tehnička inicijativa koja proizilazi iz obaveze izvršenja i/ili sprovođenja akata Ustavnog suda", dodala je narodna poslanica Veronika Roška, jedna od autorki projekta.

Međutim, tokom predstavljanja Nacrta zakona poslanici iz opozicionog Bloka komunista i socijalista blokirali su govornicu parlamenta, javio je dopisnik Sputnjika. Oni su se okupili ispred govornice sa plakatima na kojima su ispisali zahteve – da se održi referendum, da se smeni vlast i da se prestane sa "vređanjem Ustava“.

 

Komentari (0)

Evropa