Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pod ozbiljnim pritiskom u Bahmutu, Šojgu posetio ruske trupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2023

-

09:05

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pod ozbiljnim pritiskom u Bahmutu, Šojgu posetio ruske trupe
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage pod ozbiljnim pritiskom u Bahmutu, Šojgu posetio ruske trupe - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda, AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 373. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ratna dejstva se nastavljaju. Ruske snage se sve više približavaju zauzimanju Bahmuta nakon što su višenedeljne borbe postepeno smanjivale odlučan ukrajinski otpor. Kijev tvrdi da su ruske snage digle su u vazduh ključni most do Bahmuta. Naređena je i obavezna evakuacija civila iz Kupijanska. Rat u Ukrajini je juče bila tema i sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca i američkog predsednika Džoa Bajdena u Vašingtonu.

Ključne stvari:

  • Bajden i Šolc razgovarali u Vašingtonu, glavna tema Ukrajina
  • Zvaničnik EU upozorio Kinu na sankcije ako pređe "crvenu liniju" i naoruža Rusiju
  • SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara
  • Ukrajina poziva porodice da napuste Kupjansk
  • Rusija: SAD odgovorne za napad u Brjansku

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.48 Kijev će iskoristiti zaplenjenih 460 miliona dolara od ruskih banaka za obnovu

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da će ukrajinska vlada iskoristiti sredstva zaplenjena iz dve ruske banke, "MR banke" i "Promnivestbanke" kako bi obnovila zemlju, a u pitanu je oko 460 miliona dolara.

Sredstva će biti dodata u državni budžet, a nakon likvidacije banka 25. februara 2022. godine, dan nakon ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Kijev independent. Početkom decembra, Svetska banka je procenila da će rekonstrukcija Ukrajine koštati oko 600 milijardi evra.

22.46 Sastanak Zelenskog i Mecole u Lavovu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola sastala se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u gradu Lavovu.

"Budućnost Ukrajine i Evrope je na mladima", navela je Mecola na Tviteru nakon što je sa predsednikom Ukrajine posetila Univerzitet Ivan Franko u Lavovu.

19.28 Skoro 11.000 ukrajinskih izbeglica ušlo u Mađarsku

Preko ukrajinsko-mađarske granice u petak je u Mađarsku ušlo 5.358 izbeglica iz Ukrajine, dok je preko Rumunije još 5.407 Ukrajinaca stiglo u zemlju, saopštio je nacionalni policijski štab ORFK.

Policija je izdala privremene boravišne dozvole sa rokom važenja od 30 dana za 90 osoba, saopštio je ORFK, prenela je agencija MTI. Budimpešta je prihvatila 66 ljudi, među kojima 20 dece, koji su stigli vozom, saopštio je ORFK.

19.26 Švajcarski list: Nemačka želi da kupi 96 "leoparda 1" i pošalje ih Kijevu

Kao dodatak tenkovima "leopard 2", nemačka vojna kompanija Rajnmetal želi da kupi 96 tenkova tipa "leopard 1" od švajcarske kompanije Ruag i pošalje ih u Ukrajinu, preneo je švajcarski list "Tages-Ancajger".

U dogovor su uključeni korišćeni i neoperativni tenkovi "leopard 1" koje je Ruag kupio u Italiji 2016. godine, prenosi Rojters. "Rajnmetal je želeo da kupi tenkove i stavio je do znanja da će biti isporučeni Ukrajini nakon remonta", rekao je portparol Ruaga za "Tages-Ancajger".

Nemačka je pre oko mesec dana donela odluku da dopusti slanje njenih tenkova "leopard" u Ukrajinu, a prva zemlja koja je poslala "leoparde" Kijevu bila je Poljska.

18.40 Šojgu u poseti ruskim snagama u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, tokom posete ruskim snagama koje su raspoređene u Ukrajini, dodelio je ordenje vojnim licima i susreo se sa višim komandantima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je Šojgu posetio istureno komandno mesto jedne od formacija Istočnog vojnog okruga u južnom Donjecku. Na snimku, koji je objavilo ministarstvo na Telegramu, Šojgu se vidi kako dodeljuje medalje ruskim vojnim licima, kao i da se nalazi u poseti porušenom gradu zajedno sa komandantom okruga general-pukovnikom Rustamom Muradovim.

18.18 Kover: Ni EU, ni NATO ne preduzimaju korake ka miru u Ukrajini

Ni Evropska unija ni NATO ne preduzimaju korake ka miru u Ukrajini, već povećavaju eskalaciju sukoba, izjavio je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover. 

Komentarišući kritike upućene skupštini zbog toga što do sada nije bilo rasprave o kandidaturama Švedske i Finske za prijem u NATO, Kover je kasno u petak, u intervjuu za HirTV rekao da je Mađarska suverena zemlja čiji parlament određuje dnevni red po sopstvenom nahođenju, prenosi agencija MTI.

18.02 Zaporožje: Broj poginulih u ruskom raketnom napadu povećao se na 11

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju povećao se danas na 11, nakon što je telo jedne žene pronađeno u ruševinama, saopštila je služba za vanredne situacije. Među poginulima u napadu na petospratnu zgradu u četvrtak u ranim jutarnjim satima je i jedno dete, navela je služba na Telegramu.

Zvaničnici iz regionalne administracije rekli su da je ruska raketa S-300 pogodila zgradu, preneo je Rojters. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će zatražiti da Rusija odgovara zbog tog napada.

17.09 "Nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa iz Bahmuta"

Portparol ukrajinskih oružanih snaga negirao je tvrdnje o masovnom povlačenju ukrajinskih trupa iz Bahmuta.

"Borbe u Bahmutu su više na periferiji, a grad kontrolišu ukrajinske odbrambene snage. Takođe nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa", rekao je Serhij Čerevatij, prenosi CNN.

Associated Press

15.48 Rusija uspešno izbegava sankcije, EU traži način da to spreči

Rusija uspešno izbegava sankcije Evropske unije i Grupe sedam kako bi obezbedila ključne poluprovodnike i druge tehnologije potrebne za rat u Ukrajini, rekao je visoki evropski diplomata, prenosi Blumberg.

"Samo potpisivanje novih sankcija nije dovoljno. Vladi su sada potrebni mehanizmi za njihovo sprovođenje", rekao je Daniel Tanebaum, rukovodilac Globalne prakse za borbu protiv finansijskog kriminala u konsultantskoj firmi Oliver Viman.

14.30 Medvedev: Odgovorićemo adekvatno 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Rusija adekvatno odgovoriti na eventualnu izgranju fabrike tenkova u Ukrajini, javlja Sputnjik.

"Izgradnju fabrike tenkova u Ukrajini, ako do toga dođe, obeležićemo počasnom paljbom ‘kalibara’, poručio je bivši predsednik Rusije i premijer.

Povodom vesti da nemački koncern "Rajnmetal“ pregovara s Kijevom o izgradnji fabrike tenkova u Ukrajini, Medvedev je rekao da se radi o "primitivnom trolovanju kijevskog režima".

"Ako Fric (uvredljiv naziv za Nemce tokom Drugog svetskog rata u SSSR) stvarno odluči da gradi (iako su oni pragmatični ljudi), čekamo sa nestrpljenjem. Takav događaj će biti obeležen kako dolikuje – počasnom paljbom ‘kalibara’ i drugih pirotehničkih sredstava“, napisao je Medvedev na Telegramu.

14.27 Fon der Lajen: Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine u Ukrajini

Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ruska invazija donela je neopisivu patnju Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina.

Sve je sve više dokaza o direktnim napadima na civile, kao i na energetsku i drugu infrastrukturu, navela je ona u saopštenju, a kako je utvrdila poznato je i da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po prekom postupku. 

Fon der Lajen je istakla da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da veruje da bi trebalo da postoji namenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije. 

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda biće potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

14.13 Ubijeno više od 200.000 ruskih vojnika

Više od 200.000 ruskih vojnika i više od 1.800 oficira ubijeno je ili ranjeno od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, izjavio je vrhovni komandant NATO za Evropu Kristofer Kavoli, objavio je nemački nedeljnik Špigl.

Kavoli, koji je govorio kao počasni gost na tradicionalnoj večeri u gradskoj skupštini Hamburga, rekao da su "razmere ovog rata neverovatne".

Kako navodi, Rusija je izgubila više od 2.000 tenkova, a ruske snage u proseku ispaljuju preko 23.000 artiljerijskih granata dnevno

12.24 Nemačka zamrzla oko 5,25 milijardi evra imovine ruskih oligarha

Nemačka je zamrzla oko 5,25 milijardi evra imovine koja pripada sankcionisanim oligarsima od početka ruskog napada na Ukrajinu, navelo je nemačko Ministarstvo finansija.

Pre šest meseci cifra je iznosila 4,28 milijardi evra, preneo je Rojters.

"Od decembra zamrznuta je imovina oligarha vredna samo 200 miliona evra, a za pola godine samo milijardu", rekao je nemački poslanik Kristijan Gerke.

Prema nemačkom zakonu o sankcijama, oni na koje se odnose sankcije Evropske unije moraju odmah da prijave svoju imovinu, pod pretnjom novčane kazne ili kazne zatvora do godinu dana.

Do sada je osam oligarha prijavilo svoju imovinu vrednu 577 miliona evra Bundesbanci, prema vladinim podacima.

12.21 Nemački Rajnmetal želi da otvori fabriku tenkova na teritoriji Ukrajine

Nemački proizvođač oružja Rajnmetal pregovara sa Kijevom o otvaranju fabrike tenkova na tlu Ukrajine, a šef ove kompanije Armin Paperger izjavio je da su razgovori sa Ukrajinom "obećavajući" i da se nada da će odluka biti doneta "u naredna dva meseca."

"Fabrika Rajnmetala može da se izgradi u Ukrajini za oko 200 miliona evra", rekao je Paperger, dodavši da takva fabrika "može da proizvede do 400 borbenih tenkova tipa Panter godišnje", prenosi Špigl.

Šef Rajnmetala je uveren da se fabrika na tlu Ukrajine može zaštititi od ruskih vazdušnih napada, tvrdi da saveznici Kijeva u ovom trenutku šalju dovoljno oružja za odbranu Ukrajine, ali da ta količina oružja nije dovoljna da Ukrajina ponovo zauzme sve svoje teritorije.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajini je za pobedu u ratu potrebno izmedju 600 i 800 tenkova.

11.05 "Ruska artiljerija izvodi udare po putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine"

Ruska artiljerija izvodi udare po putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine

Rojters je primetio intenzivno rusko granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada.

Most u susednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom granatiranju, preneo je britanski list "Gardijan".

Ukrajinski vojnici su radili na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navela je agencija.
Na zapadu, Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je juče Bahmut da bi ga lokalni komandanti obavestili o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.
Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao klanicu na obe strane.

Vlasnik ruske privatne vojske Vagner, Jevgenij Prigožin, ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo još jedan put otvoren za ukrajinske trupe.

10.30 Zamenik gradonačelnika Bakhmuta: Ulične borbe u Bahmutu

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom.

Marčenko je za BBC rekao da je jedini cilj ruskih snaga, kako je naveo, "ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom", dodajući da je taktika koju Rusi koriste taktika "spržene zemlje".
"Oni žele da unište Bakhmut, oni žele da unište grad ... i iskreno ne mogu da razumem zašto to rade", dodao je Marčenko.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da veruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500.

Prema njegovim rečima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje.
Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin, izjavio je juče da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlazak iz tog grada u Ukrajini.

Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

09.04 Šojgu u južnom Donjecku

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupacije trupa "Istok" na području južnog Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

09.00 Ukrajinske snage pod "ozbiljnim pritiskom" u Bahmutu

 Ukrajinske snage su pod "ozbiljnim pritiskom" u Bahmutu, saopštila je Velika Britanija. Ukrajinski putevi snabdevanja iz opkoljenog grada Bahmuta postaju "sve ograničeniji", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U svom najnovijem ažuriranju obaveštajnih podataka, Ministarstvo odbrane je tvitovalo da Kijev "jača oblast elitnim jedinicama" i uništava ključne mostove, ali da ruske snage dalje napreduju.

"Ukrajinska odbrana grada Bahmuta u Donbasu je pod sve oštrijim pritiskom, sa intenzivnim borbama u gradu i oko njega", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Snage redovne ruske armije i Vagnerove grupe dodatno su napredovale, navode oni, i to u severnim predgrađima grada, koji je sada istureni deo pod kontrolom Ukrajine, ranjiv na ruske napade sa tri strane.

08.47 Poslednji putevi iz Bahmuta pod intenzivnim ruskim granatiranjem

Ruska artiljerija udara po poslednjim putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje grada na istoku Ukrajine. Rojters je primetio intenzivno rusko granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada, prenosi Gardijan.

08.27 Bajden i Šolc razgovarali u Vašingtonu, glavna tema Ukrajina

Glavna tema jučerašnjeg sastanka predsednika SAD Džoa Bajdena sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu bila je situacija u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Napravili ste iskorak i vojno pomogli Ukrajinu. Pored vojne podrške, vaša moralna podrška Ukrajincima je bila i još uvek je apsolutna. Apsolutna ", saopštio je Bajden Šolcu u Ovalnom kabinetu, prenosi CNN. Bajden je dodao da "zna da je to bilo jako teško" za Nemačku. Detaljnije u posebnoj vesti.

08.10 Zvaničnik EU upozorio Kinu na sankcije ako pređe "crvenu liniju" i naoruža Rusiju

Zvaničnik Evropske unije izjavio je juče da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu. Komentari odražavaju izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je juče upozorio Peking da ne pruža takvu pomoć Moskvi dok Rusija nastavlja da ratuje u Ukrajini, preneo je Rojters. 

07.55 Rusija: SAD odgovorne za napad u Brjansku

Ambasador rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su američke vlasti odgovorne za teroristički napad u Brjanskoj oblasti, jer su njegovi izvršioci inspirisani podrškom Ukrajine iz SAD.

"Vašington stoji iza leđa tih koji su pucali u civile, što znači da je on odgovoran za te zločine. Krv žrtava je već na rukama Sjedinjenih Država", rekao je Antonov novinarima, prenose RIA Novosti.

07.33 Državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend nenajavljeno posetio Ukrajinu

Zvaničnik Ministarstva pravde SAD saopštio je da je državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend juče nenajavljeno posetio Ukrajinu.Ovo putovanje nije najavljeno iz bezbednosnih razloga, dodaje se u saopštenju, prenosi ABC. Garlend je u Lvov stigao na poziv državnog tužioca Ukrajine, a zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim je učestvovao na konferenciji "Ujedinjeni za pravdu."

07.15 SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države najavile su juče novu rundu vojne pomoći Ukrajini, u vrednosti od 400 miliona dolara. Paket municije i druge vrste pomoći obezbeđen je na osnovu ovlašćenja američkog predsednika da povlači sredstva iz američkih rezervi, bez odobrenja Kongresa, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken najavljujući pomoć.

07.00 Ukrajina poziva porodice da napuste Kupjansk

Ukrajina je poručila određenom broju stanovnika Kupjanska da napuste to mesto jer ruske snage nastoje da opet zauzmu grad koji su napustile prošle godine, piše BBC. Vojna komanda Harkova pozvala je porodice i osobe "ograničene pokretljivosti" da napuste mesto zbog stalnog granatiranja.

Komentari (0)

Evropa