Evropa

Češka bezbednosna agencija: TikTok je ozbiljna bezbednosna pretnja

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

14:46

Češka bezbednosna agencija: TikTok je ozbiljna bezbednosna pretnja
Češka bezbednosna agencija: TikTok je ozbiljna bezbednosna pretnja - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Češka Nacionalna agencija za sajber bezbednost i bezbednost informacija (NUKIB), danas je kinesku aplikaciju TikTok nazvala "bezbednosnom pretnjom" i upozorila da njeno korišćenje predstavlja rizik kako za državne službenike, tako i za javnost.

Upozorenje smo izdali na osnovu kompleksne analize informacija o ovoj aplikaciji, koje smo dobili kako iz javnih izvora, tako i od naših saveznika, naveo je u saopštenju šef NUKIB-a Lukaš Kintr, prenosi češki sajt idnes.cz.

Ovo upozorenje je, kako se kaže, obavezujuće za osobe koje obuhvata Zakon o sajber bezbednosti i one će morati da obrišu TikTok.

Osobama na visokim funkcijama u sferi politike se  preporučuje da ne koriste ovu aplikaciju, a javnost je upozorena da bude oprezna sa TikTokom i pripazi na to kakav sadržaj deli preko aplikacije.

NUKIB tvrdi da TikTok prikuplja informacije o drugim aplikacijama u telefonu i snima sadržaj privatne komunikacije na servere kineske kompanije BajtDens, vlasnika TikToka.

TikTok, prema NUKIB-u, redovno kontroliše lokaciju uređaja i ima pristup kontaktima, informacijama o uređaju, Vaj-faj mrežama i kalendaru.

Ova količina podataka može da olakša sajber napade na konkretne osobe, zaključuje NUKIB.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa