Evropa

Zaharova: Srbiju 2008. niko nije pitao o nezavisnosti Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

18:50

Zaharova: Srbiju 2008. niko nije pitao o nezavisnosti Kosova
Zaharova: Srbiju 2008. niko nije pitao o nezavisnosti Kosova - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su se licemerje i dvoličnost učvrstili kao "vizit karta" zapadne diplomatije, kao i da Srbiju niko nije pitao ništa 2008. godine o nezavisnosti Kosova.

"Čujemo dosta optužbi na svoj račun da ne poštujemo odredbe međunarodnog prava, da smo na pogrešnoj strani istorije, a da je Zapad na pravoj strani. Dobro se sećamo situacije sa jednostranim proglašenjem 'nezavisnosti' Kosova 2008. godine, kada su SAD i EU jednoglasno tvrdile da stvaranje 'republike Kosovo' bez saglasnosti Beograda nije u suprotnosti sa normama međunarodnog prava. Da podsetim, Srbiju niko nije pitao. Beograd je jasno izneo svoj stav, rekavši da je protiv", rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da danas, 15 godina kasnije, zapadne zemlje odbijaju da slede sopstvene reklamirane "standarde" u odnosu na situaciju u Ukrajini.

"Oni odbacuju rezultate referenduma održanih na Krimu i u Sevastopolju, DNR, LHP, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti po pitanju prisajedinjenja teritorija Rusiji, nazivajući ih 'nelegalnim'. Ali, 2008. godine nije bilo referenduma o Kosovu. Zapadne zemlje, SAD i Evropska unija, su govorile da tako treba i to je normalno. Šta se promenilo? Zašto je tada bilo normalno bez referenduma, a sada, ispada, nije normalno sa referendumom", zapitala je Zaharova.

Ona je podsetila da je sve ovo deo spekulacija u informacionom okruženju, jer su, kako je rekla,  samoproglašeni poslanici u Prištini jednostavno proglasili 17. februar 2008. kao Dan nezavisnosti pokrajine, suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Danas, Zapad ponovo koristi omiljeni metod. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ima sve šanse da ponovi sudbinu Normandijskog formata. Pozivam sve stručnjake, politikologe, novinare i javnost da razmisle o ulozi koju će imati sporazumi sa Zapadom", rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da je bilo i potpisa "svetskog značaja", i to ne samo ljudi koji su predstavljali određene političke snage, već su imali apsolutna ovlašćenja da provere takve dokumente.

"Mislim na zapadne zemlje. Želim da kažem da su sporazumi iz Minska legalizovani u Savetu bezbednosti UN. Šta je Zapad uradio sa svim ovim? Nisu ga ni slomili. Nisu ni počeli ni na koji način da govore o reviziji Minskih sporazuma, da unose bilo kakve amandmane, a jednog dana su priznali da neće sve ovo da sprovedu. Nije li ovo divna lekcija koju su NATO-centrične zemlje dale svima? Poslednje, ali ne i najmanje važno za Srbiju", istakla je Zaharova.

Ona je ukazala da potpis visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost već 10 godina stoji pod obavezom formiranja Zajednice srpskih opština na KiM.

"Ova struktura je osmišljena da obezbedi opstanak srpskog stanovništva u regionu. Međutim, kosovske vlasti na sve moguće načine sabotiraju njeno stvaranje, koristeći saučesništvo Brisela i Vašingtona. Potpis je vredan toga. Dokumenti su validni. Godinama kasnije, SAD i EU su odlučile da Beogradu nametnu prepravljeni plan naselja, gde se takvi mehanizmi zaštite interesa srpskog stanovništva Kosova uopšte ne pominju", napomenula je Zaharova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa