Evropa

Britanski ministar tražio proveru bezbednosti TikToka

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

13:34

Britanski ministar tražio proveru bezbednosti TikToka
Britanski ministar tražio proveru bezbednosti TikToka - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Velike Britanije Tom Tugenhat zatražio je od Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) da ispita kinesku aplikaciju TikTok nakon što su vlade širom sveta počele da zabranjuju njegovu upotrebu na službenim telefonima.

Kako prenosi BBC kineska aplikacija je sve više pod evropskim i američkim mikroskopom zbog bezbednosti i privatnosti podataka, uz zabrinutost da bi mogla da se koristi za promovisanje prokineskih stavova ili prikupljanje korisničkih podataka.

Evropska komisija i više od polovine američkih saveznih država već su uveli zabranu zbog zabrinutosti da može da dođe do potencijalnih sajber napada.

Tugenhat je ranije rekao za Skaj njuz da je "apsolutno neophodno" da "diplomatski procesi u Velikoj Britaniji budu slobodni i bezbedni".

Nakon serije istraga oabaveštajnih agencija evropskih, ali i svetskih zemalja, mnoge vlade su već preduzele akcije kada je u pitanju zabrana korišćenja TikToka.

Tako je, pre nekoliko dana, Savet za nacionalnu bezbednost Belgije odlučio je da zabrani ministrima, članovima kabineta i saveznim zvaničnicima da koriste ovu kinesku aplikaciju na svojim profesionalnim uređajima.

Potpredsednik vlade napisao je tom prilikom na društvenim mrežama da je u pitanju "logična i neophodna odluka".

Belgija smatra da su istrage, koje su sprovele bezbednosne službe, pokazale da kineska aplikacija ima nekoliko bezbednosnih nedostataka, što otvara vrata mogućem špijuniranju podataka njenih korisnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa