Evropa

Bundestag usvojio zakon kojim se smanjuje broj poslanika

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

16:49

Bundestag usvojio zakon kojim se smanjuje broj poslanika
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački parlament je, nakon veoma burne rasprave, usvojio izmene izbornog zakona kojima se ograničava broj poslanika Bundestaga na 630. 

Opozicija je najavila tužbu pred Saveznim ustavnim sudom. Posle žestoke debate, vladajuća nemačka koalicija levog centra socijaldemokrata (SPD), Zelenih i neoliberalnih slobodnih demokrata (FDP) iskoristila je svoju većinu i usvojila izmene izbornog zakona kojima se smanjuje veličina gornjeg doma parlamenta, Bundestaga, na 630 poslanika.

Za je glasalo 400 poslanika, protiv je bio 261, a uzdržanih 23, prenosi Dojče vele.

Aktuelni saziv nemačkog saveznog parlamenta je sa svojih 736 poslanika do sada bio najveći na svetu – ako se izuzmu Kineski nacionalni narodni kongres i Dom lordova u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali se ta dva ne biraju demokratskim putem, navodi DW.

Velika većina Nemaca smatra ne samo da je parlament preveliki – već i preskup: savezni budžet za 2023. predvideo je za Bundestag oko 1,4 milijarde evra.

Nemačka opozicija, koja je profitirala od dosadašnjeg izbornog sistema, sada najavljuje da će podneti tužbu pred Saveznim ustavnim sudom.

Rasprava pre glasanja bila je žestoka i opozicija je oštro napala vladajuću koaliciju. Šef poslaničke grupe CSU u Bundestagu Aleksandar Dobrint, ocenio je tako da su predložene izmene zakona "čin nepoštovanja" i da je to usmereno protiv opozicionih stranaka kako bi se zacementirale pretenzije na vlast koje ima vladajuća, tzv. "semafor-koalicija".

Semafor na taj način, kaže Dobrint, dovodi u pitanje "pravo na postojanje CSU", a želi i da "izgura Levicu iz parlamenta". To je jedan od razloga zašto je nacrt "pogrešan, manjkav i neustavan", navela je opozicija.

Govor predstavnika CSU je, inače, pobrao mnogo aplauza i među poslanicima Levice – što je velika retkost u nemačkom parlamentu.

S druge strane, u odbranu kako kaže "zakasnele reforme", stao je poslanik vladajuće SPD Sebastijan Hartman. Cilj izmena zakona je, tvrdi, "jednostavno i razumljivo pravo glasa"
Predsednik poslaničke grupe opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) Fridrih Merc apelovao je u poslednjem trenutku na vladajuće da odlože glasanje o izmenama izbornog zakona, navodeći da su značajne izmene u nacrtu zakona predstavljene pre samo nekoliko dana.

"Za ovakvo ugrožavanje naše demokratije nikada nećemo glasati", rekao je Merc.

Šef poslaničke grupe vladajućih socijaldemokrata Rolf Micenih taj predlog je odbacio i zakon je izglasan.

CDU, CSU i Levica smatraju da je novi izborni zakon neustavan i zbog toga žele da ga razmotri Savezni ustavni sud. Za pokretanje postupka potrebna je četvrtina poslanika Bundestaga.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa