Evropa

RAT U UKRAJINI Produženo važenje sporazuma o žitu, Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od Zapada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

09:02

RAT U UKRAJINI Produženo važenje sporazuma o žitu, Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od Zapada
RAT U UKRAJINI Produženo važenje sporazuma o žitu, Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od Zapada - Copyright Tanjug/AP/Roman Hrytsyna, Iryna Rybakova, Thibault Camus, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 387. dan ruske invazije na Ukrajinu. Danas ističe sporazum o izvozu ukrajinskog žita, a Rusija je dala pristanak da bude produžen na 60 umesto na 120 dana na koliko je dosad produžavan. Najžešće borbe vode se na istoku zemlje. Ipak, sve je ovo palo u senku odluke Međunarodnog krivičnog suda da (MKS) izda poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. I sok iz Kijeva pozdravljaju ovu odluku u Moskvi je ocenjuju kao besmislenu. 

Ključne stvari:

  • Američki i ukrajinski zvaničnici razgovarali o vojnoj pomoći zvaničnom Kijevu
  • Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

  • EU razmatra sankcije protiv Rosatoma
  • Zelenski: Istorijska odluka Međunarodnog krivičnog suda
  • Zaharova: Vašington da razmisli o posledicama konfrontacije sa Rusijom
  • Saliven: Pozdravljamo odluku Turske da ratifikuje članstvo Finske u NATO

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.32 Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od zemalja NATO i njihovih saveznika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom večerašnjem obraćanju na Tviteru rekao da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja. Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć "od prijatelja iz Kanade, Nemačke, Francuske, Danske, Estonije“. Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji, dodao je on.

On je posebno naglasio da je Švedska donela "veoma važnu odluku" o samohodnim artiljerijskim postrojenjima "Arčer" od 155 milimetara, na čemu je zahvalio Stokholmu. Zelenski je zahvalio i Slovačkoj na odluci da Ukrajini pošalje borbene avione MiG-29. Ukrajinskoj vojsci i dalje „snažno pomažu“ Poljska, Litvanija, Velika Britanija, EU, SAD i mnogi drugi, dodao je on.

18.01 Zaharova: Sporazum o žitu produžen za 60 dana

Rusija je pristala da se produži važenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka za samo 60 dana, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jednom ponavljamo. Rusija je pristala da produži ugovor za 60 dana", naglasila je Zaharova za TASS. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

15.49 Erdogan: Obnovljen sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji je isticao danas, obnovljen je, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dok je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao da je sporazum produžen za 120 dana.

"Danas je trebalo da istekne sporazum za izvoz žitarica. Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produžetak ovog sporazuma", rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakale, ne precizirajući na koji vremenski preiod je produžen, preneo je Rojters. Kubrakov je rekao da je ugovor produžen za 120 dana.

14.53 Putin doputovao na Krim

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas na Krim, zbog toga što je danas, kako Kremlj smatra, godišnjica onoga što Moskva naziva "ponovnim ujedinjenjem" tog poluostrva sa Rusijom. Putin je doputovao u Sevastopolj na otvaranje umetničke škole i centra Korsunj u Hersonezu, prenose ruske agencije.

14.27 Zaharova: Ukidanje sankcija i tužbi protiv Rusije sastavni deo održivog mira

Sastavni deo rešavanja sukoba u Ukrajini trebalo bi da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi RIA novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skrenulo je pažnju na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je "nedvosmisleno izneo destruktivnu američku i, shodno tome, ukrajinsku poziciju", rekavši da su "Sjedinjene Američke Države spremne da nastave da snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, a ne na diplomatsku interakciju sa Rusijom u cilju upravljanja krizom".

"Sastavni deo postizanja održivog mira treba da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima", rekla je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

13.52 Zelenski uveo sankcije sirijskom predsedniku Asadu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je danas lične sankcije sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu, prenosi RIA novosti. Prema tekstu ukaza objavljenom danas na sajtu ukrajinskog predsednika, sankcije su uvedene na period od deset godina i predviđaju blokadu imovine, zabranu povlačenja kapitala iz Ukrajine, prestanak ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu prenosa tehnologije i prava na objekte  intelektualne svojine.

13.05 Prigožin:"Vagner" planira da regrutuje oko 30.000 novih boraca do sredine maja

Privatna paravojna grupa "Vagner" planira da regrutuje oko 30.000 novih boraca do sredine maja, izjavio je danas osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin. On je u audio poruci na aplikaciji Telegram rekao da Vagnerovi centri za regrutaciju primaju u proseku 500 do 800 ljudi dnevno, preneo je Rojters. Prigožin je kazao prošle nedelje da su Vagnerovi centri za regrutaciju otvoreni u 42 ruska grada.

13.00 Šolc pozdravio nalog MKS: Jasno se pokazuje da niko nije iznad zakona

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazalo da niko nije iznad zakona.

"Međunarodni krivični sud je prava institucija za istragu ratnih zločina. Činjenica je da niko nije iznad zakona i to je ono što sada postaje jasno", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

12.00 Saopštenja zvaničnika o stanju na terenu u Ukrajini

Ruska vojska je izvela seriju napada u Hersonskoj oblasti, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage navodeći da je izvršeno 57 raketnih udara iz višecevnih raketnih bacača (MLRS). U saopštenju je potvrdjeno da je uništeno sedam kuća u selu Veletenske u oblasti Herson i da je oštećen rasadnik, ali niko nije povređen, prenosi londonski Gardijan. Sa druge strane, portparol ruske armijske grupacije Istok Aleksandar Gordejev saopštio je da su ruske snage "odbile ukrajinski napad duž linije fronta u Zaporoškoj oblasti". 

11.50 Blumberg: Dve kompanije ogromnim tankerima omogućavaju neometan izvoz ruske nafte

Firme "Gatik Ship Management" iz Mumbaja i "Fractal Shipping" iz UAE, koje poseduju tankere u vrednosti od dve milijarde dolara, deo su široke mreže pomorskih operatera koji su se istakli ubrzo nakon invazije na Ukrajinu, pomažući da se ruski izvoz nafte neometano nastavi, uprkos sankcijama sa zapada, prenosi Blumberg.

"Upravo ova nova vrsta igrača na tržištu tankera je pomogla ruskoj nafti da nastavi da se prodaje širom sveta, tako da su sankcije imale vrlo mali uticaj na ukupan nivo ruskog izvoza", rekla je Rebeka Galanopulos Džons, viši analitičar iz "VesselsValue", kompanije koja prati cene trgovačkih brodova. 

Evropa je zabranila skoro sav uvoz nafte iz Rusije iz Rusije od 5. decembra i istovremeno se pridružila G7 u nametanju ograničenja cena na prodaju sirove nafte. Zabrana je od 5. februara proširena na naftne derivate, podseća američka agencija. Svako ko je želeo da pristupi ključnim zapadnim uslugama, posebno osiguranju, morao je da obezbedi potvrdu da teret koji prevozi košta 60 dolara po barelu ili manje. 

profimedia

 

Gatikova flota može da preveze oko 30 miliona barela nafte i goriva, prema podacima koje je prikupio Blumberg. Fractal ima transportni kapacitet blizu 15 miliona barela. Skoro svi tankeri obe kompanije uplovili su u ruske luke ove godine ili su preuzeli ruski teret transferom sa broda na brod. Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati nisu potpisali ograničenje cena, niti imaju druge sankcije na rusku naftu. Oni mogu legalno da koriste i zapadne usluge, pod uslovom da daju potvrdu da je teret kupljen na ili ispod granice cene.

10.15 Američki i ukrajinski zvaničnici razgovarali o vojnoj pomoći zvaničnom Kijevu

Trojica visokih američkih zvaničnika iz sektora bezbednosti održali su danas razgovor putem video linka sa grupom svojih ukrajinskih kolega o vojnoj pomoći zvaničnom Kijevu, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Razgovarali smo o daljem pružanju neophodne pomoći našoj zemlji, posebno vozila, oružja i municije", napisao je Andrij Jermak na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters. On je dodao da se na kraju razgovora uključio i Zelenski i izneo svoje stavove o oslobađanju ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija.

10.10 Ruska ambasada o izjavi Bajdena: Podržava se pravna bahanalija zbog sopstvenih geopolitičkih interesa

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da "zarad sopstvenih geopolitičkih interesa američka administracija podržava pravnu bahanaliju bez presedana koju je pokrenuo Međunarodni krivični sud (MKS)".

"Upoznati smo sa izjavama predstavnika američke administracije o navodnoj opravdanosti odluke Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove. Zarad sopstvenih geopolitičkih interesa Vašington podržava pravnu bahanaliju bez presedana koju je pokrenuo MKS, znajući dobro da Rusija, kao i SAD, ne priznaje jurisdikciju MKS", naglasile su ruske diplomate, prenosi Tas.

 

U saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu se navodi da "neprihvatljivim opaskama o ruskom lideru, američke vlasti namerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu".

"Štaviše, u pokušavaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD čak preduzimaju uzvratne mere", dodaje se u saopštenju ruske ambasade.

08.36 Bajden: Opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda protiv Putina

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine i ocenio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda suda (MKS) da se izda nalog za hapšenje predsednika Rusije bila opravdana. MKS je ranije pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je u periodu trajanja sukoba u Ukrajini izvršio krivično delo protivpravne deportacije dece i protivzakonitog prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju, prenosi CNN.

"Očigledno je počinio ratne zločine. Mislim da je to opravdano", rekao je Bajden tokom susreta sa novinarima.

Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

 

U zvaničnom saopštenju američke administracije se navodi da su Sjedinjene Države zaključile da su ruske snage činile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju odluku da se počinioci ratnih zločina izvedu pred lice pravde. "Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zverstava u Ukrajini i jasno nam je da oni koji su odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

08.20 Polemika predstavnika Rusije i Albanije u Savetu bezbednosti 

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj humanitarnoj situaciji u Ukrajini došlo je do polemike između stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje i predstavnika Albanije Ferita Hodže, nakon što u SB UN nije dozvoljeno obmudsmanu samoproglašene DNR Dariji Morozovoj da se obrati.

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja izjavio je nakon toga da će Moskva preispitati svoj pristup zahtevima zapadnih zemalja za govornike u tom telu svetske organizacije, prenosi RIA Novosti.

Stalni predstavnik Albanije, koja je nestalna članica SB UN, Ferit Hodža tvrdio je da su "obraćanja predstavnika Kosova u Savetu bezbednosti legitimna, za razliku od obraćanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike", ali nije odgovorio na pitanje Nebenzje "da li je Kosovo teritorija koju su priznale UN".

Zapadne zemlje u petak nisu dozvolile da u Savetu bezbednosti UN bude saslušan izveštaj Darije Morozove, ombudsmana kog je postavio Kremlj u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, čiju je aneksiju proglasila Rusija. 

08.14 Američki potpukovnik: Ukrajina će uskoro pasti bez slanja NATO trupa

Oružane snage Ukrajine uskoro će početi da gube tlo pod nogama bez podrške armija zemalja NATO-a, izjavio je sinoć potpukovnik vojske SAD Toni Šafer. 

"Ukrajinci neće moći da dobiju ni bitku za Bahmut, niti u dugotrajnom ratu bez dodatnih kopnenih snaga spolja – američkih ili NATO", istakao je bivši američki obaveštajac u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru objavljenom na njegovom Jutjub kanalu. 

08.09 EU razmatra sankcije protiv Rosatoma

Sankcije protiv ruske nuklearne korporacije Rosatom ostaju na stolu, ali je teško naći zamenu za ruskog dobavljača, rekao je izvor u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Pitanje sankcija protiv Rosatoma ostaje na stolu, ali je teško naći alternativu ruskom nuklearnom gorivu u EU", rekao je diplomata, prenela je agencija Tass.

08.05 Zelenski: Istorijska odluka Međunarodnog krivičnog suda

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina istorijska.  Ukrajinski lider je zahvalio timu tužioca Karima Kana, osoblju Međunarodnog krivičnog suda i svima koji pomažu da se Ukrajina izbori za pravdu.

07.36 Zaharova: Vašington da razmisli o posledicama konfrontacije sa Rusijom

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je izjavila da SAD treba da razmišljaju o posledicama svojih sve agresivnijih akcija, bremenitih direktnom vojnom konfrontacijom sa Rusijom.

"Vašington bi trebalo da razmisli o posledicama svojih sve agresivnijih akcija, opterećenih direktnom vojnom konfrontacijom sa Rusijom i ponavljanjem ponižavajućeg neuspeha za Sjedinjene Države sličnog Vijetnamu ili Avganistanu", navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA novosti.

07.27 Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je juče naloge za hapšenje dve osobe zbog situacije u Ukrajini: predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, saopšteno je iz Suda.

Putin se sumnjiči da je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.11  Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom

Turska nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod "početnim uslovima", rekao je juče novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Tass.

"Vremenski okvir za dogovor o žitu ističe. Ali nastavljamo pregovore sa Rusijom i Ukrajinom o produženju ovog sporazuma pod početnim uslovima", naglasio je on. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je u utorak da će ugovor o žitu biti produžen za 60 dana. Prema njegovim rečima, ugovor će biti produžen pod ranije definisanim uslovima.

Komentari (0)

Evropa