Evropa

RAT U UKRAJINI Sastanak Sija i Putina u Moskvi: Naše zemlje dele iste ciljeve, Blinken kritikuje Kinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2023

-

07:30

RAT U UKRAJINI Sastanak Sija i Putina u Moskvi: Naše zemlje dele iste ciljeve, Blinken kritikuje Kinu
RAT U UKRAJINI Sastanak Sija i Putina u Moskvi: Naše zemlje dele iste ciljeve, Blinken kritikuje Kinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 389. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Marijupolj, ukrajinski grad nad kojim je ruska vojska preuzela kontrolu u maju prošle godine nakon višemesečnih napada. Ovu posetu koju je Kremlj nazvao "spontanom", a savetnik ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenskog reagovao je izjavom da se "kriminalac uvek vraća na mesto zločina". Sa druge strane, nastavlja se pomoć zapadnih saveznika Kijevu, pa je tako Zelenski prethodnog dana najavio da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć od više zemalja - u pitanju su, kako je rekao, municija, tenkovi i artiljerija.

Ključni događaji

  • Danas u Londonu velika konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini
  • Kineski predsednik Si Đinping boravi u radnoj poseti Moskvi
  • BBC potvrdio identitet 17.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini
  • Vladimir Putin posetio Marijupolj koji je Rusija okupirala prošle godine
  • Produžen sporazum o izvozu žitarica na još 60 dana
  • Ukrajinski generalštab: Ukupno stradalo skoro 165.000 ruskih vojnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.08 Eksplozija na Krimu, povređena jedna osoba

Jedna osoba povređena je večeras u napadu dronovima na grad Džankoj na Krimu, saopštio je šef uprave Krima koju je postavila Rusija, Sergej Aksjonov, dok je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je reč o eksploziji ruskih krstarećih raketa ''Kalibr'' koje su prevožene železnicom.

Načelnik gradske administracije Igor Ivin naveo je na svom Telegram kanalu da je u napadu oštećeno je više objekata. Dodao je da je aktivirana protivvazdušna odbrana, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, život povređenog muškarca nije u opasnosti. 

20.05 Bela kuća: Si da prenese Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine

Bela kuća pozvala je kineskog predsednika Si Đinpinga da iskoristi svoju posetu Moskvi ove nedelje i da prenese ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine i okonča ruski rat protiv Ukrajine.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD ''zabrinute da će Si ponoviti pozive na prekid vatre'', što bi dovelo do toga ''da ruske snage ostanu na ukrajinskoj suverenoj teritoriji'', preneo je Rojters.

Kirbi je dodao da kineski predsednik treba da razgovara i sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim o uticaju rata na Ukrajinu.

19.36 Razgovor Sija i Putina trajao više od četiri sata

Razgovori između Vladimira Putina i Si Đinpinga završili su se posle više od četiri sata, prenosi CNN rusku agenciju RIA Novosti. Formalni sastanci nastavljaju se sutra.

Tanjug/AP/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin

 

 

19.30 Peskov: Putin uvek ima pri ruci ruski sladoled za predsednika Sija

Ruski predsednik Vladimir Putin uvek ima pri ruci ruski sladoled za svog gosta, kineskog predsednika Si Đinpinga, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Svakako. Sladoled je uvek spreman.Si ga voli", odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li će se kineski lider u Moskvi počastiti ruskim sladoledom, prenosi TASS.

Govoreći o meniju za predstojeću državnu večeru, koja će biti održana sutra uveče u Palati Faceta, portparol Kremlja je obećao "tradicionalnu rusku kuhinju" i dodao da je spreman i poseban kulturni program, ne ulazeći u detalje.

Pre nekoliko godina, na Istočnom ekonomskom forumu, kineski biznismeni su Putinu rekli da je ruski sladoled pravi hit u njihovoj zemlji, a prilikom naredne posete Pekingu 2016. godine, Putin je Siju doneo sladoled na poklon.

18.25 Šta je Si rekao Putinu tokom sastanka?

Kina i Rusija imaju slične ciljeve, rekao je predsednik Si Đinping na sastanku sa Vladimirom Putinom u Moskvi, prenosi CNN.

"Istina je da naše zemlje dele iste ili slične ciljeve. Mi smo pojačali napore za za prosperitet naših zemalja. Možemo da sarađujemo i radimo zajedno da bismo ostvarili naše ciljeve", naveo je Si.

On je dodao: "Srećan sam što mogu da posetim Rusiju opet, na vaš poziv. I što je Rusija prva zemlja koju posećujem posle reizbora za kineskog predsednika", poručio je Si Putinu.

On je takođe iskazao podršku Putinu da bude reizabran za predsednika.

"Znam da su ruski predsednički izbori sledeće godine. Ruski razvoj se značajno poboljšao za vreme vašeg liderstva. Verujem da će ruski narod nastaviti snažno da vas podržava", naveo je kineski predsednik.

On je dodao da Kina "visoko ceni" kinesko-ruske veze i da obe zemlje mogu da sarađuju da bi ispunili ciljeve razvoje. 

18.08 Blinken:Kina ne smatra da Kremlj treba da odgovara za zločine

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da odlazak kineskog predsednika Si Đinpinga u Rusiju, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, sugeriše da Kina ne smatra da bi Kremlj trebalo da odgovara za, kako je naveo, zločine u Ukrajini.

Blinken je, obraćajući se novinarima na brifingu, rekao da svet ne bi trebalo da zavara "bilo kakav taktički potez Rusije, koji podržava Kina", prenosi Rojters. 

17.53 SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći u oružju i opremi vredan 350 miliona dolara

Američki Stejt department saopštio je danas da će SAD poslati Ukrajini novi paket pomoći u oružji i opremi u vrednosti od 350 miliona dolara, pred očekivanu prolećnu ofanzivu.
         
Najnoviji paket američke pomoći uključuje veliku količinu raznih vrsta municije, kao što su rakete za artiljerijske sisteme, cisterne za gorivo i čamci, preneo je AP.
         
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da paket sadrži i municiju za haubice, borbena pešadijska vozila "bredli", rakete HARM i protivtenkovsko oružje. Oružje za pomoć Ukrajini biće uzeto iz zaliha Pentagona na osnovu naloga predsednika Džozefa Bajdena, tako da će moći brzo da bude isporučeno na front.

17.45 Dogovor 17 zemalja EU i Norveške o nabavci artiljerijske municije za Ukrajinu

Sedamnaest zemalja članica Evropske unije i Norveška dogovorile su se da zajednički obezbede artiljerijsku municiju za pomoć Ukrajini, ali i da dopune sopstvene zalihe, saopšteno je danas iz Evropske odbrambene agencije.

"Projekat otvara put državama članicama EU i Norveškoj da u periodu od naredne dve godine sprovedu brzu procedura za nabavku artiljerijske minicije kalibra 155 milimetara i sedmogodišnji projekat za nabavku više vrsta municije", navodi se u saopštenju agencije, prenosi Rojters.

16.15 Putin potvrdio da će sa Sijem razgovarati o mirovnom predlogu Pekinga

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva proučavala predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

"Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo“, naglasio je Putin tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom, prenosi TASS.

15.00 Sastali se Putin i Si

Rusija je pažljivo proučila kineski plan za mirno rešenje u Ukrajini, rekao je Putin na sastanku sa Sijem Đinpingom. "Rusija poštuje inicijative Kine za mirnim rešenjem i gleda na njih sa velikim poštovanjem", rekao je Putin i dodao da je Rusija bila "malo zavidna" na brzom razvoju Kine u poslednjih nekoliko decenija.

14.14 Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. "Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji", rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu, ubrzo nakon što je predsednik Kine Si Đinping stigao u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

14.00 Rusija: Bez napretka u primeni memoranduma UN sledi suspenzija dogovora o žitu

Ukoliko ne bude napretka u primeni memoranduma Rusije i UN o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, ruska strana će suspendovati učešće u ovoj inicijativi za izvoz žitarica iz crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Odluka o daljem produženju inicijative zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova dogovorenih u memorandumu između Rusije i Ujedinjenih nacija, ističe se u saopštenju ruskog MSP, prenosi TAS S. "Naše učešće u crnomorskoj inicijativi za žito biće prekinuto bez napretka u implementaciji navedenih zahteva, koji apsolutno nisu novi i trebalo bi da se rešavaju u okviru memoranduma Rusije i UN", ukazuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

13.40 Putin: Zapad nije uspeo da dovede rusku ekonomiju do kolapsa

Zapad nije uspeo da dovede rusku ekonomiju do kolapsa, ali nema mesta samozadovoljstvu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici odbora ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova. "Znate da je kolektivni Zapad preduzeo sistemske napore da uništi našu ekonomiju. To nije funkcionisalo i neće funkcionisati", rekao je Putin, preneo je TAS S. Međutim, kako je istakao, ne sme biti mesta samozadovoljstvu. "Shvatamo da je sve što je učinjeno protiv nas prvobitno bilo zamišljeno kao brz rezultat, ali oni koji rade protiv nas u velikoj meri računaju i na srednjoročni period", upozorio je Putin.

12.52 Ruski istražni komitet pokrenuo posupak protiv tužioca i sudija MKS

Ruski istražni komitet saopštio je su otvorili krivični postupak protiv tužilaca i sudija Međunarodnog krivičnog suda. Za taj potez su se odlučili zbog naloga tog suda, kojim se traži hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine, prenosi Rojters.

Komitet, koji je nadležan za istraživanje teških zločina, saopštio je da nema osnova za Putinovu krivičnu odgovornost, jer šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država, prenosi Rojters. Postupci tužilaca MKS ukazuju na izvršenje krivičnog dela po ruskim zakonima, jer svesno optužuju nedužno lice za zločin i pripremaju napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, s ciljem da zakomplikuju međunarodne odnose.

12.30 Šefovi EU diplomatija danas o dogovoru za isporuku municije Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas u Briselu diskutuju o predlogu da se ubrza isporuka granata Ukrajini, a ta isporuka treba da bude potvđena krajem nedelje na samitu lidera EU u Briselu. 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku  Žozep Borelj izjavio je, dolazeći na sastanak, da će prva tačka dnevnog reda biti Ukrajina i da će ministri razgovarati i sa ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebom o tome kako da EU produži podršku Ukrajini. Dodao je da je reč o paketu iz tri dela - da se isporuči oružje koje EU već ima, da počne proizvodnja novog oružja i da industrijski kapaciteti proizvedu više oružja.   Borelj ističe da treba da se “isporuči municija od dve milijarde evra da bi Ukrajina mogla da produži da se brani" i izražava nadu da će se ministri danas saglasiti oko toga.  Zemlje Evropske unije planiraju da zajedno prvi put kupuju municiju, posebno artiljerijske granate od 155 mm zapadne proizvodnje, koja bi, smatraju, mogla da pomogne Ukrajini da napreduje na vojnom terenu.

11.54 Prve fotografije Sija u Moskvi

11.24 "Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri"

"Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri", rekao je Si po dolasku u zvaničnu posetu Moskvi, prenosi TASS. On je napomenuo da je Kina spremna, zajedno sa Rusijom, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

11.04 Si Đinping sleteo u Moskvu

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je na aerodrom Vnukovo u Moskvu samo nekoliko minuta nakon sletanja njegove delegacije, javlja agencija TAS S.

10.25 Kineska delegacija stigla u Moskvu

Avion kineske avio-kompanije AirChina sleteo je već na aerodrom u Vnukovu, ali agencije navode da se u njemu nalazi kineska delegacija, dok se dolazak Sija očekuje svakog trenutka.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će se ruski lider Vladimir Putin sa svojim kolegom razgovarati o temi Ukrajine i kineskog mirovnog plana.

Zvanična ceremonija dočeka kineskog predsednika počinje u 15 časova po lokalnom vremenu, a prvi sastanak lidera zakazan je za 16.30 po moskovskom vremenu. Putin i Si će potom razgovor nastaviti na neformalnom ručku.

Državna poseta Sija Đinpinga Rusiji trajaće do 22. marta.

10.20 Peskov o reakciji Kremlja na nalog za hapšenje Putina

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je "otvoreno neprijateljskim gestom" odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, uz napomenu da ovo ograničenje "nije uznemirilo" Kremlj i da "ne primaju k srcu".

"Ako se svaka od ovih neprijateljskih manifestacija bude uzimala k srcu, verovatno neće biti ništa dobro. Tretiramo mirno, sve pažljivo gledamo, nastavljamo da radimo. Što je najvažnije, predsednik nastavlja da radi", rekao je Peskov.

10.15 Berbok: Putin je na sve diplomatske pokušaje odgovorio još brutalnijim napadima

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je tokom protekle godine bilo pokušaja da se diplomatskim kanalima Rusija odvrati od brutalnog agresorskog rata, ali da je predsednik te zemlje Vladimir Putin odgovorio još brutalnijim napadima. Berbok je u intervjuu za El Pais istakla da pacifizam ne znači tolerisanje nepravde, već da ne treba koristiti nasilje za postizanje 

"Ako Putin brutalno prekrši međunarodno pravo, izvrši invaziju na manju susednu zemlju, hladnokrvno ubija ljude, mislim da je naša međunarodna odgovornost da podržimo žrtvu, a to je u ovom slučaju Ukrajina i njen narod... Zato i oružjem podržavamo Ukrajinu," poručila je Berbok. 

09.26 Ruska obaveštajna služba: SAD obučavaju 300 boraca Islamske države

Sjedinjene Američke Države planiraju da iskoriste borce terorističke organizacije Islamska država za napad na vojne objekte u Siriji i Iranu, uključujući ruske vojnike, tvrdi Ruska spoljnoobaveštajna služba (SVR). SAD planiraju da formiraju nekoliko grupa od ukupno oko 300 boraca, prenosi TASS. SVR tvrdi da Islamska država ima zadatak da podstiče neprijateljstva u jugoistočnim područjima Sirije, As-Suvaidi i Darai, u centralnoj regiji Homs, kao i području istočno od reke Eufrat, Raki. ''Njihovi pokrovitelji nameravaju da iskoriste neke od terorista u regionu glavnog grada Teherana, između ostalog, i za otmice ruskih i iranskih vojnika'', navedeno je u saopštenju SVR.

09.10 Kina: SAD isporučuju oružje na ukrajinsko ratište, uloga Kine konstruktivna

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države, a ne Kina, snabdavaju oružjem ukrajinsko ratište. Vang je to rekao na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje u vezi sa navodima američkih izvora, prema kojima Rusija koristi kinesku municiju u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters. Komentarišući izdavanje naloga za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, Vang je rekao da bi taj sud trebalo da zauzme "pravedan stav". Kina će nastaviti da igra objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, poručio je portarol kineskog ministarstva.

08.59 Medvedev: Odluka MKS imaće monstruozne posledice po pravo

Zamenik predsednika Saveta za  bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da će odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina imati „monstruozne posledice”, odnosno urušavanje principa prava.  Medvedev je na Telegramu napisao da su se sudije MKS usudile da „dignu ruku na najveću nuklearnu silu“, prenosi RIA Novosti. Prema njegovoj oceni, efikasnost MKS je ravna je nuli, a odluka o hapšenju Putina mogla je da bude doneta pod velikim pritiskom SAD.

08.49 Britanski obaveštajci: Ruski uspesi u Avdijevki

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je svoj dnevni obaveštajni brifing o situaciji u Ukrajini.

„Tokom protekle tri nedelje, ruske snage su sve više napredovale oko grada Avdijevke u Donbasu koji je pod kontrolom Ukrajine. Avdievka je na prvoj liniji fronta u Donbasu od 2014. godine; grad je sada u velikoj meri uništen. Taktički, situacija je sličan onoj u većem gradu Bahmutu. Ukrajinske snage nastavljaju da organizuju odbranu, ali njihove linije snabdevanja na zapadu su sve više ugrožene ruskom operacijom opkoljavanja", pišu Britanci.

08.24 Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, preneo je Ukrinform. Meduza navodi da je MiG-31K koji može nositi hipersonične rakete Kinžal poleteo je sa aerodroma Mačulišči u Belorusiji.

07.19 Putin pred posetu Sija: Rusija zahvalna Kini na uravnoteženoj poziciji o Ukrajini

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, kao i na tome što razume njihovu pozadinu i stvarne uzroke, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'', objavljenom u kineskom listu "Ženmin žibao", povodom današnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, preneo je Interfaks.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove, kao i da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.  ''Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja“, naveo je Si u članku u Ruskoj gazeti, uoči posete Moskvi. Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore. Opširnije o poseti kineskog predsednika Rusiji u odvojenom tekstu.

07.16 BBC potvrdio identitet 17.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini

Koristeći otvorene izvore, BBC Rusija je zajedno s ruskim nezavisnim medijem Mediazona utvrdio imena 17.375 ruskih vojnika koji su poginuli u ratu u Ukrajini. Mediji poimenično prebrojavaju mrtve.

Trećina svih tih gubitaka uključivala je ljude koji nisu bili povezani s vojskom pre invazije - dobrovoljce, mobilisano osoblje, zarobljenike i novoregrutovane članove privatnih vojnih kompanija. Od početka 2023. ubijeno je, prema nalazima, najmanje 1.000 ljudi koji je trebalo da služe kaznu u ruskim zatvorima. BBC i Mediazona kažu da je prema najkonzervativnijim procenama Rusija u Ukrajini možda izgubila oko 35.000 ljudi. Istovremeno, tvrde, ukupni nenadoknadivi gubici Rusije, koji uključuju ranjene, poginule i nestale, mogu iznositi najmanje 157.500 ljudi.

07.11 Institut za proučavanje rata: Ukrajinske snage pokrenule su lokalizovani kontranapad jugozapadno od Bahmuta

Geolocirane slike objavljene 19. marta pokazuju da su ukrajinske snage pokrenule uspešan kontranapad jugozapadno od Ivanivske, koja se nalazi šest kilometara zapadno od Bahmuta, odgurujući ruske snage od ključnog autoputa u toj oblasti, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Sergij Čerevati, portparol istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su ruske snage izvele 25 napada u oblasti Bahmuta 19. marta, ali su ruske snage verovatno obezbedile samo „maginalnu dobit“.

07.00 Danas u Londonu velika konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini

Ministri pravde iz 40 država sastaju se danas u Londonu kako bi razgovarali o prikupljanju sredstava za Međunarodni krivični sud za suđenje ruskih ratnih zločina u Ukrajin nakon što je prošle nedelje sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. MKS je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine dece iz Ukrajine.

Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

"Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - da pozovemo ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tokom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije", rekao je zamenik britanskog premijera Dominic Raab.

06.55 Podoljak o Putinovoj poseti Marijupolju: Kriminalac se uvek vraća na mesto zločina

Kao odgovor na to što je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Marijupolj, savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak uporedio je ovaj potez sa krivcem koji se vraća na mesto zločina.

"Kriminalac se uvek vraća na mesto zločina. Dok civilizovani svet traži hapšenje 'režisera rata' (VV Putina) u slučaju da pređe njihove granice, ubica na hiljade marijupoljskih porodica je došao da se divi ruševinama grada i grobovima. U pitanju su cinizam i nedostatak kajanja", rekao je Podoljak u objavi na svom Tviter nalogu.

06.40  Putin boravio u poseti Mariupolju

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je u radnoj poseti Marijupolju u Donbaskoj oblasti, gde je obišao brojne gradske lokacije i razgovarao sa lokalnim stanovništvom, saopštila je danas pres služba Kremlja. On je u Marijupolj stigao helikopterom, i vozio se automobilom po gradskim ulicama zaustavljajući se na nekoliko lokacija. Opširnije o tome šta je sve ruski predsednik video u razorenom gradu, pročitajte u posebnoj vesti.

06.20 Zvaničnici Zaporoške oblasti: Stradalo troje civila u ruskom granatiranju

Troje civila stradalo je, a još dvoje je povređeno prilikom ruskog granatiranja u Zaporoškoj oblasti, objavljeno je juče na Telegram kanalu regionalne administracije. Dodaje se da je bombardovana stambena zgrada u selu po imenu Kamjanske. 

06.00  Južna Afrika o eventualnoj poseti Putina: Svesni smo svojih pravnih obaveza

Portparol predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose izjavio je danas, povodom eventualne posete predsednika Rusije Vladimira Putina samitu zemalja BRIKS, koji se u avgustu održava u ovoj afričkoj zemlji, da je vlada Južne Afrike "svesna svojih pravnih obaveza" prema Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ali da će do održavanja samita Pretorija biti u kontaktu sa svim relevantnim akterima. 

Južna Afrika spada u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini, i imaju pravnu obavezu da uhapse lica za kojima je ovaj sud izdao nalog za hapšenje, navodi Al Džazira.

Komentari (0)

Evropa