Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski očekuje novu pomoć od NATO, granatirana Zaporoška oblast

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, Guardian

19/03/2023

-

08:59

RAT U UKRAJINI Zelenski očekuje novu pomoć od NATO, granatirana Zaporoška oblast
RAT U UKRAJINI Zelenski očekuje novu pomoć od NATO, granatirana Zaporoška oblast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 388. dan ruske invazije na Ukrajinu. Zelenski je najavio novu vojnu pomoć od zemalja NATO i njihovih saveznika, a posebno se zahvalio Švedskoj i Slovačkoj. U međuvremenu,  sporazum o žitu biće produžen ali se još uvek ne zna na tačno koliko. Dok Ukrajina insistira da to bude 120 dana, Marija Zaharova eksplicitno tvrdi da je sporazum produžen samo još 60 dana. Osim toga, ruski predsednik Putin doputovao je na Krim na godišnjicu onoga što Moskva naziva "ponovnim ujedinjenjem" tog poluostrva sa Rusijom, a danas je obišao i ratom razrušeni Marijupolj.

Ključni događaji:

  • Putin boravio u radnoj poseti Mariupolju
  • Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od saveznika
  • Zaharova: Sporazum o žitu produžen za 60 dana
  •  Zelenski uveo sankcije sirijskom predsedniku Asadu
  • Erdogan: Obnovljen sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.30 Putin: Rusija zahvalna Kini za uravnotežen stav

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize. , istakao je Putin u danas objavljenom članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'' u kineskom listu "Ženmin žibao". Kineski predsednik Si Đinping najavio je za sutra dolazak u Rusiju.

20.35 Ukrajinski generalštab: Ukupno stradalo skoro 165.000 ruskih vojnika

Ukrajinski generalštab saopštio je da je od početka rata ubijeno 164.910 ruskih vojnika. Ukrajinska vojska je navela da je tokom poslednja 24 sata ubila 710 ruskih vojnika, kao i da je uništila osam ruskih artiljerijskih sistema, preneo je Gardijan.

17.30 Podoljak o Putinovoj poseti Marijupolju: Kriminalac se uvek vraća na mesto zločina

Kao odgovor na to što je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Marijupolj, savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak uporedio je ovaj potez sa krivcem koji se vraća na mesto zločina.

"Kriminalac se uvek vraća na mesto zločina. Dok civilizovani svet traži hapšenje 'režisera rata' (VV Putina) u slučaju da pređe njihove granice, ubica na hiljade marijupoljskih porodica je došao da se divi ruševinama grada i grobovima. U pitanju su cinizam i nedostatak kajanja", rekao je Podoljak u oštroj objavi na svom Tviter nalogu.

16.49 Kremlj: Situacija sa dronom pokazuje američku umešanost u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je incident u kom je američki dron oboren iznad Crnog mora zapravo pokazatelj direktnog američkog učešća u sukobu sa Rusijom, preneo je Rojters Interfaksovo citiranje Peskova iz jednog TV intervjua.

Obaranje američkog drona koje su izveli ruski borbeni avioni bio je prvi poznati vojni kontakt dve strane od početka rata u Ukrajini, podseća britanski Gardijan.

15.45 Zvaničnici Zaporoške oblasti: Stradalo troje civila u ruskom granatiranju

Troje civila stradalo je, a još dvoje je povređeno, prilikom ruskog granatiranja u Zaporoškoj oblasti, objavljeno je na Telegram kanalu regionalne administracije. Dodaje se da je bombardovana stambena zgrada u selu po imenu Kamjanske, a administracija je upozorila stanovnike da napuste područje. 

14.22 Pojedini građani Marijupolja dočekali Putina sa gozbom na stolu

Putinova iznenadna poseta Marijupolju, prva je poseta okupiranim teritorijama u Donbasu od početka rata. Marijupolj, koji je Rusija zauzela u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bio je prva velika pobeda Rusije nakon što nije uspela da zauzme Kijev i umesto toga se fokusirala na jugoistočnu Ukrajinu.

Kako prenose ruske novinske agencije pozivajući se na Kremlj, Putin je helikopterom doleteo u Marijupolj. Vozeći automobil, Putin je obišao nekoliko gradskih okruga, zaustavljajući se i razgovarajući sa lokalnim rezidentima. Štaviše, snimci pokazuju da su ga pojedini građani Marijupolja dočekivali u novoobnovljenim kvartovima, a kod jednog od njih je čak otišao da vidi stan, dok se na stolu nalazila bogata trpeza.

Associated Press • Euronews Serbia

14.20 Peskov: Poseta Putina Marijupolju bila spontana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Marijupolju nije bilo isplanirana, a da je njegovo kretanje po gradu takođe bilo delimično spontano. "Predsednik se uputio u Marijupolj. U početku je bio plan da poseti samo stambeni kompleks, a, naravno, ni komunikacija sa građanima, ni odlazak u posetu - to nije bilo planirano. Sve je to bilo apsolutno spontano“, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti. Dodao je da ni kretanje Putina po gradu takođe nije bilo planirano.

13.48 Južna Afrika o eventualnoj poseti Putina: Svesni smo svojih pravnih obaveza

Portparol predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose izjavio je danas, povodom eventualne posete predsednika Rusije Vladimira Putina samitu zemalja BRIKS, koji se u avgustu održava u ovoj afričkoj zemlji, da je vlada Južne Afrike "svesna svojih pravnih obaveza" prema Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ali da će do održavanja samita Pretorija biti u kontaktu sa svim relevantnim akterima. 

Južna Afrika spada u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini, i imaju pravnu obavezu da uhapse lica za kojima je ovaj sud izdao nalog za hapšenje, navodi Al Džazira.

13.13 Peskov: U situaciji oko naloga MKS Rusija će se rukovoditi svojim interesima

Buduće akcije Moskve kao odgovor na stav određenih zemalja u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina biće u skladu sa njenim interesima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Upitan da li bi nemačko prihvatanje naloga Međunarodnog krivičnog suda moglo da dovede do kršenja odnosa između dve zemlje, Peskov je rekao da je Rusija činila i nastaviće da čini ono što najviše odgovara njenim interesima, prenosi TASS. "Smatramo da su pravno nevažeće sve odluke Međunarodnog krivičnog suda, koji ni mi ne priznajemo", rekao je on.

08.10 Putin u iznenadnoj poseti Mariupolju

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je u radnoj poseti Mariupolju u Donbaskoj oblasti, gde je obišao brojne gradske lokacije i razgovarao sa lokalnim stanovništvom, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Putin je u Mariupolj otputovao helikopterom, vozio se automobilom po gradskim ulicama zaustavljajući se na nekoliko lokacija, prenosi TASS. Tokom svoje prve posete Donbasu, razgovarao je sa stanovnicima Nevskog okruga i posetio jednu porodicu koja ga je pozvala u goste. Zamenik ruskog premijera Marat Husnulin je predao ruskom lideru detaljan izveštaj o radovima na rekonstrukciji grada i njegove periferije.

Associated Press • Euronews Serbia

07.50 Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od zemalja NATO i njihovih saveznika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom sinoćnjem obraćanju na Tviteru rekao da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja. Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć "od prijatelja iz Kanade, Nemačke, Francuske, Danske, Estonije“. Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji, dodao je on.

On je posebno naglasio da je Švedska donela "veoma važnu odluku" o samohodnim artiljerijskim postrojenjima "Arčer" od 155 milimetara, na čemu je zahvalio Stokholm u. Zelenski je zahvalio i Slovačkoj na odluci da Ukrajini pošalje borbene avione MiG-29. Ukrajinskoj vojsci i dalje "snažno pomažu“ Poljska, Litvanija, Velika Britanija, EU, SAD i mnogi drugi, dodao je on.

07.40 Zaharova: Sporazum o žitu produžen za 60 dana

Rusija je pristala da se produži važenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka za samo 60 dana, izjavila je juče portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Još jednom ponavljamo. Rusija je pristala da produži ugovor za 60 dana", naglasila je Zaharova za TASS. 

AP Photo/Nina Lyashonok

 

 07.20 Erdogan: Obnovljen sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji je istekao juče, obnovljen je, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dok je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao da je sporazum produžen za 120 dana. "Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produžetak ovog sporazuma", rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakale, ne precizirajući na koji vremenski preiod je produžen, preneo je Rojters. 

Komentari (0)

Evropa