Evropa

Putinova noćna vožnja kroz razoreni Marijupolj: Ruski predsednik prošao pored bombardovanih objekata i trgova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

19/03/2023

-

21:52

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Putin posetio je danas ukrajinski grad Marijupolj, što je bila njegova prva poseta nekoj teritoriji koju je Rusija zauzela od početka rata u Ukrajini. Ruski predsednik, protiv koga je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje, helikopterom je doleteo u Marijupolj i obišao grad u automobilu, prenele su ukrajinske agencije saopštenje Kremlja.

Sudeći po video-snimku koji se pojavio na ruskoj televiziji, Putin je Marijupolj obišao noću, pri čemu su mu njegovi pratioci pokazivali ulice grada, a pritom je i razgovarao sa stanovnicima.

"Molimo se za vas", rekao je Putin jednom stanovniku, dodajući da je grad "malo parče raja". Ruski predsednik je takođe posetio i rekonstruisanu muzičku dvoranu, i ispratio je prezentaciju izveštaja o radovima na rekonstrukciji ovog razorenog grada, kako je saopšteno iz Kremlja, preneo je Euronews.

Ovo je Putinovo prvo putovanje u ukrajinski lučki grad koji je mesecima bio opkoljen, pre nego što su ga ruske snage konačno zauzele u maju 2022. godine. Ukrajinski zvaničnici, što ne iznenađuje, oštro su kritikovali ovu posetu.

"Kriminalci se uvek vraćaju na mesto zločina", napisao je na Tviteru Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, komentarišući u nastavku objave još oštrije Putinovu posetu Marijupolju.

Prolazak pored porodilišta i razorenog Pozorišnog trga

Na svojoj ruti kroz obilazak Marijupolja, Putin je prošao pored nekoliko lokacija na kojima su se odvijale velike bitke tokom mesecima ruskih napada na Marijupolj, preneo je britanski javni servis BBC analizirajući put kojim je ruski predsednik išao.

Gradonačelnik Marijupolja u izgnanstvu, Vadim Bojčenko, rekao je da je Marijupolj za Putina "lična stvar" zbog onoga što se u tom gradu desilo.

"Moramo da razumemo da je Marijupolj simbolično mesto za Putina, zbog besa i siline koje je naneo gradu. Nijedan drugi grad nije bio tako uništen. Nijedan drugi grad nije bio pod takvom opsadom. Ni na jedan grad nije izvedeno tepih bombardovanje. Došao je da uživo vidi ono što je uradio", rekao je Bojčenko za BBC.

Associated Press • Euronews Serbia

Na osnovu snimka koji prikazuje Putinovu vožnju kroz Marijupolj, dodaje britanski javni servis, mogu se odrediti neke ulice kroz koje prolazi, a u trenutku kada dospeva do Trga slobode, iako se ne vidi na snimku, sa desne strane mu se nalazi marijupoljsko Treće porodilište koje je bombardovano prošlog marta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je ovo ratnim zločinom, ali ruska ambasada u Londonu je tvrdila da se bolnica više ne koristi, i da služi za uporište Azovskoj regimenti, ukrajinskom odredu koji se nalazio u Marijupolju.

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

Nakon što je prošao bolnicu, Putin je skrenuo sa Miru bulevara baš pre Pozorišnog tga, mesta na kom je prilikom bombardovanja stradalo najmanje 300, a možda čak i do 600 civila, koji su koristili zgradu kao sklonište.

Ispred objekta je na ruskom pisao znak "Deca", a zgrada se urušila nakon što je granatirana. Rusija je negirala umešanost u ovo bombardovanje i za to okrivila Azov, a u decembru prošle godine marijupoljski ukrajinski zvaničnici u izgnanstvu rekli su da Rusija "uništava ostatke ruševina".

"Rusija je shvatila da su tamo koncentrisani ljudi, i namerno je uništavala ova mesta, ubijajući osobe. Sistematično su radili na tome", rekao je Bojčenko.

Planovi za izgradnju "Nevskog naselja"

Nakon ovog putovanja, Putin je, praćen zamenikom ruskog premijera Maratom Husnulinom, stigao do periferije Marijupolja, na gradilište gde bi trebalo da nikne novo naselje pod nazivom Nevski okrug.

Nevski okrug, nazvan po reci Nevi koja protiče kroz Putinov rodni Sankt Peterburg, trebalo bi da bude izgrađen na mestu na kom se trenutno nalaze ruševine, a Hasnulin je ruskom predsedniku pokazivao planove za gradnju. 

Stanovnici Marijupolja rekli su za BBC da se podižu nove zgrade i da se uklanjaju neke od onih koje su ruski napadi oštetili. Procene UN stoje na tome da je oko 90 odsto stambenih zgrada uništeno ili oštećeno u ruskim napadima.

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

Stanovnici se "aktivno vraćaju" u Marijupolj, rekao je ruskom predsedniku Husnulin prilikom posete ovom gradu, prenele su ruske agencije. 

"Centar grada je veoma oštećen. Želimo da završimo rekonstrukciju centra Marijupolja pre kraja ove godine, makar deo koji se tiče fasada. Centar je veoma lep", prenose ruske novinske agencije Hasnulinove reči.

Neki objavljeni snimci pokazuju da su pojedini građani Marijupolja Putina čak dočekivali u novoobnovljenim kvartovima, a kod jednog od njih je otišao i da vidi stan, dok se na stolu nalazila spremna trpeza.

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

Sledeće mesto koje je Putin posetio, bila je koncertna dvorana u Marijupolju, a ruski državni mediji naveli su da je u pitanju Dorana filharmonije. U pitanju je zgrada za koju su ranije iz UN upozorili da služi kao mesto na kom je trebalo da se "sudi" ukrajinskim vojnicima koji su se branili iz Azovstala, marijupoljske čeličane koja je najduže izdržala.

Prema fotografijama koje su objavljivane prošle godine, metalni kavezi su bili postavljani na ono što je inače bina sa koje se izvode koncerti, ali do suđenja ipak na kraju nije došlo, jer je 55 ukrajinskih ratnih zatvorenika zamenjeno za bivšeg poslanika Vikotra Medvedčuka.

U jednom od kasnijih kadrova, vidi se i kako Putin obilazi spomenik posvećen borcima iz Drugog svetskog rata, odnosno uspomeni na sovjetske vojnike koji su povratili grad nakon što je pao pod kontrolu nacističke Nemačke.

Komentari (0)

Evropa