Evropa

Tenzije u Francuskoj nakon što vlada preživela dva glasanja o nepoverenju: Sukobi demonstranata i policije na ulicama

Komentari

Autor: Tanjug, CNN, France 24

20/03/2023

-

19:34

Tenzije u Francuskoj nakon što vlada preživela dva glasanja o nepoverenju: Sukobi demonstranata i policije na ulicama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska vlada je preživela je dva glasanja o nepoverenju što otvara put za implementaciju penzine reforme zbog koje su buknuli novi protesti. Na ulicama se demonstranti sukobljavaju s policijom. 

Vlada je "za dlaku" preživela prvo glasanje, pokrenuto na inicijativu poslanika opozicije, ogorčenih zbog toga što je predsednik Emanuel Makron iskoristio posebno ustavno ovlašćenje da sprovede nepopularne penzione reforme bez glasanja u parlamentu.  Za nepoverenje je glasalo ukupno 278 poslanika, što je samo devet glasova manje od 287, koliko je bilo potrebno da se sruši vlada Elizabet Born, prenosi portal Frans 24.  

Tokom izjašnjavanja o drugom zahtevu da se valdi uskrati poverenje, koje je podnela Marin le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalni savez, bilo je samo 94 glasa "za", javlja CNN. 

Premijerka Elizabet Born osudila je danas u Narodnoj skupštini opozicioni "antiparlamentarizam na delu" i "izlive nasilja" pojedinih levičarskih poslanika.  

"U samom srcu parlamenta, videli smo antiparlamentarizam na delu u svim njegovim aspektima", izjavila je premijerka Born, prenosi portal BFMTV. 

U međuvremenu je gnev demonstranata protiv penzine reforme pojačan, a oni se okupljaju i sukobljavaju s policijom. Na društvenim mrežama pojavljuju se snimci sukoba, a vide se jake policijske snage na ulicama. 

profimedia

 

France 24 javlja da su u trećem arondismanu Pariza demonstranti blokirali ulice i da su zapalili gume i kante za smeće. 

Iz opozicije su najavili da će se sada okrenuti ustavnom sudu da bi pokušali da blokiraju implementaciju zakona.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa