Evropa

Uhapšene 234 osobe nakon sinoćnih protesta u Parizu

Komentari

Autor: Tanjugparz

21/03/2023

-

08:21

Uhapšene 234 osobe nakon sinoćnih protesta u Parizu
Uhapšene 234 osobe nakon sinoćnih protesta u Parizu - Copyright Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

veličina teksta

Aa Aa

Na protestima u Parizu protiv reforme penzionog sistema, demonstranti su sinoć palili smeće, nakon što je vlada  francuskog predsednika Emanuela Makrona "za dlaku" izbegla izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona o penzionoj reformi bez glasanja u skupštini.

Reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, sa 62 na 64. 
Vatrogasci su u Parizu ugasili zapaljene gomile smeća, koje su ostale na ulicama zbog štrajkova komunalnih radnika.

Policija je pre toga ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepoverenju Vladi u parlamentu, a uhapšene su 234 osobe.

Na ulicama Pariza sinoć je bilo angažovano 2.000 policajaca, a tokom nereda je povređeno 11 policajaca i žandarma, prenosi portal francuske televizijske stanice BFMTV.

U jugozapadnom francuskom gradu Bordou, oko 200 do 300 ljudi, uglavnom mladih, okupili su se na protestu protiv reforme. Oni su skandirali ''Makrone, daj ostavku", a na protestu je zapaljeno nekoliko kanti za smeće.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spreče reformu penzionog sistema.

Sukobi zbog penzione reforme u Parizu i širom zemlje tokom protekle tri noći podsećali su na proteste "Žutih prsluka", koji su izbili krajem 2018. godine zbog cene goriva, ocenjuje britanska agencija.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spreče reformu penzionog sistema. Nepoverenje vladi danas je podržalo 278 poslanika, samo devet manje od potrebnog broja od 287 da bi glasanje bilo uspešno.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa