Evropa

"Pojedinačne nacije EU nastoje da dominiraju nad drugima": Moravjecki protiv federalizacije EU, kritikuje Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

10:49

"Pojedinačne nacije EU nastoje da dominiraju nad drugima": Moravjecki protiv federalizacije EU, kritikuje Brisel
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je svoju viziju budućnosti Evrope u govoru na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj, i istakao ulogu suverenih nacionalnih država u odnosu na evropsku federaciju.

"Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu društvenu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država. Drugi sistemi su iluzorni ili utopija", rekao je Moravjecki i upozorio na dalju federalizaciju EU, prenosi Euraktiv.

Kako se navodi, konzervativna poljska vlada je bila na prvoj liniji podrške Ukrajini protiv Rusije i uvek je bila pro-NATO, ali kada je u pitanju proces evropskih integracija, izrazio je sumnju u produbljivanje institucija EU.

Moravjecki je rekao da bi alternative Evropi suverenih nacionalnih država bile "tehnokratska utopija, koju neki u Briselu zamišljaju" ili "neoimperijalizam".

"Ako pojedinačne nacije Evropske unije nastoje da dominiraju nad drugima, Evropa bi mogla postati žrtva istih grešaka iz prošlosti", rekao je Moravjecki, aludirajući na nastojanja Nemačke da se odustane od principa jednoglasnog glasanja u pitanjima spoljnih poslova i poreske politike.

Poljski premijer je naglasio da će njegov proevropeizam biti izražen kroz podršku proširenju EU, a ne daljoj centralizaciji.

Moravjecki je u govoru oštro kritikovao Evropsku komisiju, koja je nedavno najavila da će tužiti Poljsku zbog dve presude Ustavnog suda za koje Komisija kaže da osporavaju primat principa prava EU.

"Udarati druge bičem 'evropskih vrednosti' bez slaganja oko njihove definicije ili razumevanja koje promene moraju da učine određene zemlje, samodestruktivno je za Evropsku uniju", rekao je on.
Moravjecki je ponovio zahtev Poljske za reparaciju iz Drugog svetskog rata od Nemačke.
"Poljska nikada nije dobila reparaciju od Nemačke za zločine u Drugom svetskom ratu, za uništenje, ukradenu imovinu i blago nacionalne kulture", kazao je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa