Evropa

Izborna kampanja na finski način: Repovanje programa od pčela i obrazovanja do Putinovih projektila i tunela (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

25/03/2023

-

23:03

Izborna kampanja na finski način: Repovanje programa od pčela i obrazovanja do Putinovih projektila i tunela (VIDEO)
Izborna kampanja na finski način: Repovanje programa od pčela i obrazovanja do Putinovih projektila i tunela (VIDEO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva političara u Finskoj smislila su inovativan način da prenesu svoju poruku potencijalnim biračima uoči opštih izbora 2. aprila. 

Johan Kvarnstrom i Koel Tomas su objavili rep video zapise, gde su postavili svoje političke platforme i pokušavali da se približe potencijalnim novim biračima. Kvarnstrom je novi član parlamenta iz Socijaldemokratske partije i predstavlja izbornu jedinicu na jugozapadnoj obali Finske, sa velikom populacijom koja govori švedski. 

profimedia

 

Nastupajući kao njegov rep alter ego Kruu, on ispaljuje rime na svoju numeru "The Struggle Goes On" o neutralnim ciljevima nordijske nacije, produženju obaveznog obrazovanja na 18 godina, državi blagostanja od kolevke do groba, jednakosti, podršci Ukrajini, i "zaustavljanju Putinovih projektila".

Video prikazuje političara koji kao reper stoji na stepenicama parlamenta i u vozu dok putuje od svog rodnog grada do prestonice Helsinkija. Neposredno pre nego što lokalni pevač Cstar zapeva "vi ste promena koju želite da vidite" u refrenu, Kruu priziva zvezdanu moć vođe svoje stranke u trenutku kada se mikrofon ispusti: „Za moj nastup se kaže da je staromodan, ali mi imamo Sanu Marin, šta ti imaš?" 

"Moj menadžer kampanje - pevač Cstar - ima muzičko iskustvo i poznavali smo se dugo ali nikada ranije nismo sarađivali. Nekada je bio reper, ali sada više voli soul i rege, a ja sam repovao i iz zabave. Podsticao me je da treba da uradimo nešto zajedno, to je snaga koju imamo i karta na koju treba da igramo", kaže Kvarnstrom za Euronews.

Pesma je već izazvala pozitivne reakcije, uključujući grupu starijih građana u domu za stare koji je posetio i koji su znali neke od tekstova.

A kada je Sana Marin podelila snimak na sopstvenim kanalima društvenih medija, Kvarnstrom je primetio porast gledalaca. 

"To je originalan način da se pošalje poruka, nešto drugačije. Ne vidim previše lajkova na Fejsbuku, ali moja ćerka je došla sa časa plesa i rekla da joj govore video tvog tate je dobar, pozdravi ga. Imam ga i na Instagramu. Znam da bi trebalo da ga stavim i na TikTok, ali nisam baš siguran, zbog kontrole kineske vlade. Tradicionalno rep muzika je perspektiva autsajdera, a moja kampanja još ima element autsajdera u sebi. Ali ja sam i dalje ja. Svi imamo svoje borbe, i kada smo snimali bilo je važno da su moja osećanja bila prisutna", kaže Kvarnstrom, koji sebe u repu opisuje kao "hip-hop patriotu".

U Helsinkiju, kandidat Zelene lige Koel Tomas zapravo ne repuje na svom predstavljanju: on to prepušta dugogodišnjem prijatelju i saradniku Kalumu Baretu.

Njihova "Nova Finlandia" pronalazi inspiraciju u bas liniji i rečima "Himne Finskoj" Jana Sibelijusa uz video snimak sa vrha najviše stambene zgrade u Helsinkiju. 

 

 

 "Pokrili smo 10 tema za oko 90 sekundi, a bilo je stvari o kojima smo na kraju pričali manje nego što smo želeli" kaže Tomas Euronevs.

Baret dodaje da nije bilo tako teško uklopiti političke poruke u šemu rimovanja.

Duo pokriva pitanja životne sredine, izgradnje tunela od Helsinkija ispod Baltičkog mora do estonske prestonice Talina, nuklearnu energiju, energiju vetra i sunca i geotermalnu energiju, ulaganje u obrazovanje i podsticanje mladih da budu aktivniji.

 "On je pravi prijatelj prirode, u suštini želi da zagrli svako drvo. U parlamentu je nasilnik, a heroj je koji brani pčele", repuje Bareta, dok 28-godišnji Tomas pleše pored njega. 

 "Postoji mnogo skrivenih poruka i nadamo se da će ljudi kada je slušaju više puta moći da ih prepoznaju", kaže finski reper.

 

 

Komentari (0)

Evropa