Evropa

Protest čeških sindikata: Ne žele pomeranje starosne granice za penziju na 68 godina

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

17:06

Protest čeških sindikata: Ne žele pomeranje starosne granice za penziju na 68 godina
Protest čeških sindikata: Ne žele pomeranje starosne granice za penziju na 68 godina - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

 Češki sindikati i opozicione stranke danas su protestovali zbog vladinog predloga za povećanje starosne granice za odlazak u penziju za četiri godine, odnosno sa 64 na 68 godina.

U znak protivljenja prema tom planu danas se okupilo 2.000 demonstranata ispred vladinih kancelarija u Pragu, preneo je AP.

"Definitivno se ne slažemo i pokušaćemo da se zaštitimo od toga", rekao je okupljenima Roman Durko, šef sindikalne grupe KOVO, koja je organizovala miting.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da povećanje starosne granice za odlazak u penziju ostaje na stolu za pregovore.

Vlada bi tek trebalo da finalizira plan penzione reforme za koji kaže da je neophodan kako bi sistem bio održiv.

Lideri opozicionih partija, kako parlamentarnih tako i vanparlamentarnih učestvovali su u demonstracijama, uključujući bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša, antimigrantsku Partiju direktne demokratije i krajnje levičarsku Komunističku partiju.

Babiš, bivši premijer, pozvao je sindikate da organizuju velike proteste, obećavajući svoju podršku.

Nedavno odobreni plan u Francuskoj o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine izazvao je tekuće masovne proteste širom zemlje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa