Evropa

Nekoliko rafinerija i pumpi u Francuskoj blokirano u znak protesta

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

12:06

Nekoliko rafinerija i pumpi u Francuskoj blokirano u znak protesta
Benzisnke pumpe u Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Pet meseci nakon štrajkova u francuskim rafinerijama, novi protesti protiv penzione reforme predsednika Emanuela Makrona, poremetili su snabdevanje benzinskih pumpi.  

Poslednjih dana pojačane su blokade rafinerija, kao i oko 200 benzinskih pumpi u Francuskoj.

Prema podacima Fig Data, 10,1 odsto benzinskih stanica u zemlji u nedelju u 13 časova, nije imalo ni benzin (SP98, SP95, E10) ni dizel. 

Kako prenosi Figaro, 29 administrativnih jedinica identifikovalo je na svojoj teritoriji najmanje 10 odsto benzinskih stanica u potpunom ili delimičnom prekidu snabdevanja.

Prema pisanju francuskog lista, region Pariza je trenutno najteže pogođeno područje. 

U departmanu Val-de-Marn, skoro jedna od dve benzinske stanice se izjasnila da je delimično (41%) ili potpuno (12%) van funkcije. 

U Parizu, 41,7 odsto  radnika na pumpama je u deficitu sa gorivom, a slična situacija je u O-de-Senu (43,6%) ili u Esonu (45,1%).

Atlantska Loara, teritorija koja je najviše pogođena prethodnih nedelja, trenutno ima 16 odsto benzinskih pumpi koje imaju "poteškoće", dok u Buš-di-Ron 21,1 odsto pumpi i dalje se nema zalihe. 

Sa izuzetkom Gornje Garone (13,8%) ili Marne (12,1%), jugozapadna i severoistočna oblast i dalje su relativno pošteđene od nestašice goriva.

Što se tiče Il-de-Frans, dve strateške rafinerije su zaustavile proizvodnju na nekoliko dana.

Pored rafinerija u Normandiji, mnoge proizvodne lokacije i dalje blokiraju svoje isporuke: ona TotalEneržija u Donžu (Atlantska Loara) ili, južnije, rafinerija PetroIneos u Laveri (Buš-di-Ron). 

Isporuke se takođe odvijaju sporadično u rafineriji Esso-EkkonMobil u blizini Fos-sir-Mera. 

Blokiranje rafinerija izazvalo je blagi skok cena. Benzin je tako ove nedelje poskupeo za cent, a litar SP98 se sada stabilizovao na nivou od dva evra. 

To je, međutim, deset centi više nego na početku godine, pod uticajem prestanka rabata koje odobravaju vlada i TotalEnerži. 

Dizel je u četvrtak koštao u proseku 1,84 evra po litru, što je neznatno niže, prenosi francuski dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa