Evropa

Novi neredi u Parizu: Demonstranti zapalili tendu na jednom od Makronovih omiljenih restorana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

06/04/2023

-

18:23

Novi neredi u Parizu: Demonstranti zapalili tendu na jednom od Makronovih omiljenih restorana
Novi neredi u Parizu: Demonstranti zapalili tendu na jednom od Makronovih omiljenih restorana - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Parizu napali su jedan od omiljenih restorana francuskog predsednika Emanuela Makrona, u nastavku protesta zbog penzionih reformi. Policija je morala da formira barikadu oko bistroa "La Rotonde", kom je u jednom trenutku zapaljena tenda, prenosi BBC.

Tu su demonstranti gađali policiju kamenicama, flašama i farbom, a on je dobro poznat u Francuskoj po tome što je Makron tu priredio slavljeničku večeru nakon vođstva u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. godine.

Danas je 11. dan velikih demonstracija koje traju od januara zbog reforme koja predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. 

Policija je dvaput upotrebila suzavac na protestu u Lionu i jedanput u Nantu, javljaju izveštači BFMTV.

Tanjug AP/Michel Euler

 

"Štrajk, blokada, Makrone odlazi!" pevali su demonstranti u zapadnom gradu Renu, gde je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su na njih bacali projektile i palili kante.

Protesti u drugim gradovima širom Francuske uglavnom su bili mirni.

Razgovor francuske premijerke Elizabet Born sa sindikatima trajao je juče sat vremena i nije doneo željeno rešenje. Sindikati su naveli da je jedini izlaz iz krize povlačenje zakona, što je predsednica francuske vlada odlučno odbacila.

"Ne postoji drugo rešenje osim povlačenja reforme", izjavila je liderka sindikata Se-Že-Te (CGT), Sofi Bine na početku protesta u Parizu.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Loran Berže, lider najvećeg sindikata u zemlji CFDT pozvao je što veći broj radnika da se pridruže marševima širom Francuske, koji će biti održani sutra.

"Mi smo u društvenoj krizi, demokratskoj krizi", rekao je Berže za radio RTL. 

Na prethodnim demonstracijama održanim 28. marta odziv je bio manji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje je protestovalo oko 740.000 ljudi, u poređenju sa rekordnih 1,28 miliona 7. marta.

profimedia

 

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je od aviokompanija da smanje broj letova za 20 odsto u gradovima poput Bordoa i Marseja, ali ne i na aerodromima u Parizu kao tokom prethodnih štrajkova sredinom januara.

Očekuje se i da će se oko 20 odsto nastavnika iz osnovnih škola pridružiti štrajku, preneli su lokalni mediji.

I u 106 od 3.720 srednjih škola nastava će potpuno ili delimično u prekidu. 

Zbog štrajkova i dalje je delimično u prekidu rad rafinerija nafte i nuklearnih elektrana, dok su đubretari odlučili da nastavljaju protest od sledeće nedelje.

Komentari (0)

Evropa