Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajina će se vratiti na Krim, i tada će se vratiti mir u svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2023

-

08:31

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajina će se vratiti na Krim, i tada će se vratiti mir u svetu
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajina će se vratiti na Krim, i tada će se vratiti mir u svetu - Copyright AP/Roman Chop, Vadim Ghirda, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 408. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dok je situacija na frontu nedeljama nepromenjena, sve češće se govori o pripremama ukrajinske vojske za kontraofanzivu, a američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je tu mogućnost već u narednim nedeljama. O situaciji u Ukrajini govorili su i kineski i francuski predsednik, a Si Đinping je pozvao Makrona da Pariz podnese svoj konkretan plan za rešavanje ukrajinske krize. Iz Rusije se čuju glasovi da su uvereni da Kina neće promeniti poziciju pod spoljnim pritiskom.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Deokupacija Krima nema alternativu
  • Kina poziva Francusku da predloži svoj plan za Ukrajinu
  • Peskov uveren da Kina neće promeniti poziciju pod spoljnim pritiskom
  • Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.45 Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti. On je rekao da Kijev očekuje da Poljska isporuči avione "MiG-29", minobacače i dodatne projektile, takođe vrlo brzo, preneo je "Kijev independent".

23.37 Kijev kritikovao učešće tinejdžera iz Ukrajine i Rusije na Putu krsta u Rimu

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko kritikovao je danas učešće tinejdžera iz Ukrajine i Rusije na ceremoniji Puta krsta kraj zidina rimskog Koloseuma na Veliki petak. Obredu su prisustvovala dva tinejdžera iz Rusije i Ukrajine, koji su nosili sveto raspeće na 10. etapi puta, simbolizujući Isusov uspon na Golgotu.

''Razočarani smo što Sveta stolica nije uzela u obzir argumente ukrajinske strane o uvredljivoj prirodi takvog gesta“, napisao je Nikolenko na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da takav potez „potkopava principe pravde i univerzalnog morala, diskredituje koncept mira i bratstva“ i da ne doprinosi pomirenju. Prema njegovim rečima, ovo je pokušaj da se stavi znak jednakosti između Ukrajine i Rusije.

21.50 RT France u postupku likvidacije

RT France je u postupku likvidacije od strane francuskog suda, napisala je bivša predsednica te organizacije Ksenija Fedorova na Tviteru. Računi francuske televizije RT zamrznuti su zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

"Sud u Nanteru doneo je odluku da stavi RT France u likvidaciju - medij koji nije zadovoljio Emanuela Makroan od njegovog pokretanja i koji je EU sankcionisala pre godinu dana kao preventivnu meru zbog sukoba u Ukrajini"

Fedorova je dodala da će više od 100 zaposlenih biti otpušteno.

EU je zabranila ruske medijske kuće pod kontrolom Kremlja - RT i Sputnjik u martu 2022. u pokušaju da suzbije dezinformacije o ratu u Ukrajini.

21.42 Zaharova: Na Zapadu prave žrtvu od osumnjičene za ubistvo Tatarskog

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da na Zapadu pokušavaju da od osumnjičene za ubistvo vojnog blogera Vladlena Tatarskog naprave žrtvu. Zaharova je istakla da je Tatarski mnogo puta bio na ivici smrti na bojnom polju, ali je poginuo u centru mirnog Sankt Peterburga od ruke teroriste koji je, prema preliminarnim podacima, "delovao po instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi", prenela je RIA Novosti.

profimedia

 

18.55 Više od tridesetoro dece vraćeno iz Rusije u Ukrajinu

Više od 30 dece spojeno je sa njihovim porodicama u Ukrajini ove nedelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gde su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je danas humanitarna organizacija "Save Ukraine".

Kijev procenjuje da je skoro 19.500 dece odvedeno u Rusiju od početka rata, u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije, prenosi Rojters. Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

16.59 U Berlinu protest protiv rata i isporuka oružja Ukrajini

Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas na protestima u Berlinu protiveći se isporukama oružja kijevskom režimu i zahtevajući mirovne pregovore kao najbrže rešenje ukrajinskog sukoba. Miting je održan u okviru Uskršnjih marševa mira koji se održavaju svake godine u raznim nemačkim gradovima da bi se izrazio protest protiv aktivnosti NATO, ratova i upotrebe oružja, navodi ruska agencija TASS. Prema rečima organizatora iz nacionalne mreže Fridens kooperative, na današnjem protestu učestvovalo je oko 3.000 ljudi.

15.55 Peskov:Makron izjavom o nukleranom oružju zapravo kritikovao SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ironično je reagovao na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o nedopustivosti postavljanja nuklearnog oružja jedne zemlje na teritoriju druge i rekao da su to ustvari "žestoke kritike prema SAD od predsednika Francuske".

"Prošlo je dosta vremena otkako smo čuli tako žestoke kritike prema SAD od predsednika Francuske", ironično je komentarisao Peskov za TV Rusija 1  izjavu Makrona, prenosi TASS. 

Ranije je na konferenciji za novinare u Pekingu , Makron izjavio da se Francuska protivi raspoređivanju nuklearnog oružja van teritorije zemlje koja ga poseduje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta saopštio da će Rusija, na zahtev Belorusije, rasporediti u toj državi svoje taktičko nuklearno oružje.

13.50 Brojna pitanja otvorena posle slučaja koji je uzburkao Rusiju: Ko zapravo stoji iza ubistva poznatog vojnog blogera? 

Prilikom eksplozije u kafiću u Sankt Peterburgu poginuo je ruski vojni bloger Vladlen Tatarski, a povređeno je, prema tvrdnjama Kremlja, 40 osoba. Ruske vlasti su za ovo okrivile devojku po imenu Darija Trepova, i ona je pritvorena pod optužbama za izvršenje terorističkog napada. Pojavila se, međutim, paravojna grupa koja tvrdi da je odgovorna za eksploziju i da je Trepova "nevina". Opširnije u posebnom tekstu.

10.53 Istraga o mogućem curenju dokumenata iz Pentagona

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu o mogućem "curenju" poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći SAD i NATO-a Ukrajini, koji su postavljeni na nekoliko sajtova društvenih medija, ali su možda izmenjeni ili korišćeni kao deo kampanje dezinformacija.

Dokumenti, koji su objavljeni na društvenim mrežama,  kao što je Tviter, označeni su kao tajni i datirani su od 23. februara do 1. marta i pružaju detalje o isporuci naoružanja i opreme Ukrajini sa preciznijim rokovima i količinama nego što SAD generalno objavljuju, preneo je AP. Opširnije u posebnom tekstu

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

10.26 Blinken obacuje mogućnost pregovora o prekidu vatre u ovom trenutku

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je ideju o pregovorima o prekidu vatre između Ukrajine i Rusije u ovom trenutku. 

"Za neke, ideja o prekidu vatre može biti primamljiva i ja to razumem. Ali, ako se to svodi na praktično ratifikaciju ruskog zauzimanja značajnih ukrajinskih teritorija, onda to ne bi bio pravedan i trajni mir", rekao je Blinken za medijsku grupu Funke, prenosi Tagesšau.

Prema oceni Blinkena, Rusija bi mogla da pregrupiše trupe i posle određenog vremena ponovo napadne. 

Američki zvaničnik ističe da Rusija mora da dođe do tačke u kojoj je spremna da se upusti u konstruktivne pregovore i dodaje da cilj mora biti pravedan i trajan mir.

09.40 Medvedev: Ukrajina će nestati jer nikom nije potrebna

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da će Ukrajina nestati, jer nikom nije potrebna. Medvedev je na društvenoj mreži VKontakte napisao da Ukrajina nije potrebna Evropi, ni SAD, Africi, Latinskoj Americi, Aziji, ni Rusiji. 

Prema mišljenju Medvedeva, Evropi Ukrajina nije potrebna jer je podrška Ukrajini po nalogu SAD već donela Evropljanima pravi finansijski i politički pakao - izbeglice, inflaciju, poskupljenje energenata, što je već dovelo do eksplozije nezadovoljstva i u zapadnoj, i u istočnoj Evropi. 
Medvedev smatra da Ukrajina nije potrebna ni SAD i dodaje da obični Amerikanci uopšte ne razumeju šta je Ukrajina i gde se nalazi. On postavlja pitanje zašto se establišment u SAD ne bavi inflacijom i problemima u svojoj zemlji, već Ukrajinom i smatra da će građani SAD pre ili kasnije postaviti to pitanje.

08.28 Zelenski: Deokupacija Krima nema alternativu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da "deokupacija" Krima nema alternativu, ne samo za Ukrajinu, već i za ceo svet. 

"Za red u svetu zasnovan na konvencijama i Povelji UN, a ne na zločinačkim navikama ubica, silovatelja i pljačkaša koje Rusija pokušava da širi", rekao je Zelenski u Kijevu na iftaru - večeri tokom muslimanskog meseca Ramazana, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Zelenskog, Ukrajina će se vratiti na Krim i tada će se mir vratiti u svet.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

 

07.00 Kina poziva Francusku da predloži svoj plan za Ukrajinu

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona da razvije sopstveni plan za mirno rešenje situacije u Ukrajini. "Francuska može da podnese svoj konkretan plan za rešavanje ukrajinske krize, kineska strana je spremna da to podrži i odigra konstruktivnu ulogu“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti. Francuski predsednik je zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen doputovao je u sredu u Kinu da se sastane sa Si Đinpingom. Situacija u Ukrajini postala je jedna od glavnih tema pregovora političara.

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

06.40 Peskov uveren da Kina neće promeniti poziciju pod spoljnim pritiskom

Kina neće promeniti svoju poziciju o konfliktu u Ukrajini pod spoljnim pritiskom, izjavio je portparol Kremlja, Dmitri Peskov. Na pitanje novinara da li bi francuski predsednik Emanuel Makron tokom aktuelne posete Pekingu mogao da utiče na poziciju Kine o konfliktu u Ukrajini, Peskov je odgovorio da je "Kina veoma ozbiljna i velika sila koja ima svoju suverenu poziciju", prenela je agencija TASS.

"To je veoma ozbiljna pozicija koja se formira na ozbiljan način. Kina nije zemlja koja menja svoju poziciju pod stranim uticajem", dodao je portparol Kremlja.

06.20 Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama. On je u intervjuu za francuski list "Vest-Frans" (Ouest-France) ove sedmice izneo mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.

"Prvi cilj je da učinimo sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivom, koja se očekuje narednih sedmica", rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da "izgradi svoje srednjoročne i dugoročne kapacitete radi odvraćanja svake agresije" i da se "sama brani ako se, ipak, dogodi nova agresija".

Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promeni pravac, SAD i saveznici moraju "održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza".

06.00 Ukrajina: Rusi usredsređeni na osvajanje Bahmuta, branimo se, situacija teška

Ukrajina je danas objavila da je Rusija usredsredila sve napore na osvajanje Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje, ali je navela da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Rusije.

Iz Ukrajine situaciju opisuju kao "tešku", prenosi Rojters, a portparol ukrajinske istočne vojne komande Serhij Čerevatij rekao je da Kijev drži pod kontrolom situaciju u Bahmutu i "razume namere Rusije". Priznaje da je Moskva ostvarila taktički uspeh "na nekoliko mesta, ali tvrdi da za to "plaća visoku cenu". 

On je dodao da su sve odluke donete sa ciljem da se ne dozvoli neprijatelju da "probije odbranu" i nanese joj najveću moguću štetu, kao i kako bi se očuvalo osoblje. 

Associated Press

Komentari (0)

Evropa