Evropa

Brojna pitanja otvorena posle slučaja koji je uzburkao Rusiju: Ko zapravo stoji iza ubistva poznatog vojnog blogera?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, BBC

08/04/2023

-

11:09

Brojna pitanja otvorena posle slučaja koji je uzburkao Rusiju: Ko zapravo stoji iza ubistva poznatog vojnog blogera?
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Prilikom eksplozije u kafiću u Sankt Peterburgu poginuo je ruski vojni bloger Vladlen Tatarski, a povređeno je, prema tvrdnjama Kremlja, 40 osoba. Ruske vlasti su za ovo okrivile devojku po imenu Darija Trepova, i ona je pritvorena pod optužbama za izvršenje terorističkog napada. Pojavila se, međutim, paravojna grupa koja tvrdi da je odgovorna za eksploziju i da je Trepova "nevina".

Trepova će u pritvoru biti do 2. juna, a u saopštenju Istražnog komiteta se navodi da je ona optužena za "nezakonito pribavljanje, skladištenje, nošenje i transport eksplozivnih materija i eksplozivnih naprava", preneli su ruski mediji.

Trepova se sumnjiči da je ubila Tatarskog tako što je u kafić unela gipsanu figuricu koja je posle poklonjena Tatarskom, a u kojoj je zapravo bila improvizovana eksplozivna naprava. Na društvenim mrežama objavljen je i video snimak na kom se, navodno, vidi kako Trepova ulazi u kafić.

Na video snimku koji su objavile ruske vlasti, za koji BBC piše da je najverovatnije snimljen pod prinudom, čuje se kako Trepova priznaje da je predala figuru koja je posle eksplodirala. Međutim, ona ne kaže da je znala da će doći do eksplozije.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Darja Trepova

Kafić u kom se eksplozija dogodila bio je ranije u vlasništvu Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke Vagner grupa koja se bori na strani Rusije u Ukrajini. Prigožin je, u poslednje vreme, imao dosta nesuglasica za zvaničnim vojnim vrhom Moskve.

Tatarski (čije je pravo ime Maksim Fomin) podržavao je rat u Ukrajini i često se obraćao sa samog bojnog polja. Prošle godine, bio je gost u Kremlju prilikom aneksije četiri ukrajinske oblasti koje Rusija smatra sada svojim delom.

Putin ga je, čak, i posthumno odlikovao Ordenom za hrabrost, kako je objavljeno u ukazu na ruskom portalu za pravne informacije. Tamo piše da je Tatarski odlikovan "za hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti"

Vojni blogeri postali su popularni u Rusiji u poslednjih godinu dana, pa je zato predsednik te zemlje Vladimir Putin čak osnovao i vladin odeljak koji se bavi koordinacijom sa ovim izveštačima koji prate vojsku u njenim akcijama.

Optužbe Kremlja da Kijev "podržava teroriste"

Na snimku gde Trepova govori o eksploziji, ona navodi da je "unela finguricu koja je kasnije eksplodirala", ali je zatim dodala da bi "radije kasnije da kaže ko joj je tažio da preda Tatarskom ovaj poklon".

Mada je Trepova privedena i postoji snimak na kom priznaje krivicu, mnogi posmatrači sumnjaju u to da je zapravo ona stajala iza napada na Tatarskog. Baš kao i u slučaju prošlogodišnjeg ubistva bombom ispod automobila Darje Dugine, ćerke ideologa bliskog Putinu, i ovde je lista potencijalnih "krivaca" dosta dugačka, a kao i sa tolikim nerazjašnjenim slučajevima ubistava u Rusiji, pravo je pitanje da li ćemo ikada i saznati istinu.

Iz Kremlja su, nakon što je Trepova privedena, saopštili da je ona zapravo samo izvršavala dužnosti u skladu sa željama Kijeva, koji je, kako tvrde, u sprezi sa ruskom opozicijom.

"Kijevski režim podržava teroriste", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi malo nakon što je Tatarski ubijen. Takođe, Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je "ubistvo bombom isplanirala Ukrajinska tajna služba", dodajući da Trepova "aktivno podržava" zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Opozicioni aktivista Ivan Ždanov upozorio je da će ruske vlasti verovatno pokušati da "proture narativ o Navaljnom" kako bi diskreditovale disidente i pripremile scenu za lažna suđenja, uključujući i suđenje samom Navaljnom, preneo je briselski Politiko.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak na ubistvo Tatarskog reagovao je sugerisanjem da je u pitanju međusobni sukob unutar Rusije, a situaciju je uporedio sa "paucima koji se međusobno jedu". 

"Pauci u tegli jedu se međusobno. Bilo je samo pitanje vremena kada će domaći terorizam postati instrument unutrašnje političke borbe", naveo je Podoljak na svom Tviter nalogu.

Misteriozna grupa tvrdi da je odgovorna

Međutim, usred svih spekulacija i međusobnih optužbi, pojavile su se i tvrdnje koje dodatno komplikuju celu situaciju. Ilja Ponomarev, bivši ruski poslanik koji sada živi u Kijevu i bori se protiv Putinovog režima, na Tviteru je objavio saopštenje prilično misteriozne grupe pod nazivom "Nacionalna republikanska vojska" (NRA), u kojoj se tvrdi da je ta grupa odgovorna za ubistvo Tatarskog.

"Ovu akciju smo mi sami pripremili i izveli, i nemamo nikakve veze niti smo primili bilo kakvu pomoć od nekih inostranih struktura, a kamoli od tajnih službi", navodi se u saopštenju NRA.

Dodaje se i da bombardovanje nije bilo usmereno ka mirnim građanima, a istovremeno grupa tvrdi da je Darija Trepova "nevina", kao i da je sada "talac sistema".

Ova grupa se ranije već jednom spominjala u javnosti - kada su preuzeli odgovornost za ubistvo Darje Dugine, mada ni tad, kao ni sada, nisu naveli nikakve dokaze kojima bi potkrepili ovakve tvrdnje.

Nacionalna republikanska armija, inače, nikada ranije nije pomenuta javno, pre nego što su izneli tvrdnje da su odgovorni za ubistvo Dugine. 

Takođe, u pitanju je jedna od tri ruske organizacije koje su u Ukrajini prošlog avgusta potpisale deklaraciju kojom se zaklinju na borbu protiv vlade u Moskvi. Druge dve potpisnice nose nazive Ruski dobrovoljni korpus i Legija za slobodu Rusije.

Da ni ruske vlasti nisu sasvim sigurne ko definitivno stoji iza ubistva Tatarskog, pokazuje i to što ruske bezbednosne službe kažu kako nije isključeno da je Trepova izmanipulisana, prenosi RBC pozivajući se na izvore iz ovih službi. Sve skupa gledano, mnoga pitanja ostaju otvorena kada je u pitanju ubistvo Tatarskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa