Fokus

"Noćna mora Pet očiju": Istraga u SAD zbog mogućeg curenja poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

10:20

"Noćna mora Pet očiju": Istraga u SAD zbog mogućeg curenja poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći Ukrajini
"Noćna mora Pet očiju": Istraga u SAD zbog mogućeg curenja poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu o mogućem "curenju" poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći SAD i NATO-a Ukrajini, koji su postavljeni na nekoliko sajtova društvenih medija, ali su možda izmenjeni ili korišćeni kao deo kampanje dezinformacija.

Dokumenti, koji su objavljeni na društvenim mrežama,  kao što je Tviter, označeni su kao tajni i datirani su od 23. februara do 1. marta i pružaju detalje o isporuci naoružanja i opreme Ukrajini sa preciznijim rokovima i količinama nego što SAD generalno objavljuju, preneo je AP.

Agencija navodi da to nisu ratni planovi i da ne pružaju detalje o planiranoj ofanzivi u Ukrajini, kao i da pojedine netačne informacije, uključujući procene gubitaka ruskih vojnika, koje su znatno niže od cifara koje su javno objavili američki zvaničnici, navode pojedine zvaničnike i analitičare da dovedu u pitanje autentičnost objavljenih dokumenata.

Portparol Pentagona, Sabrina Sing, rekla je u petak da je ministarstvo odbrane formalno uputilo slučaj ministarstvu pravde na istragu. 

"Veoma je važno zapamtiti da su se poslednjih decenija najuspešnije operacije ruskih specijalnih službi odvijale u fotošopu", rekao je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov za ukrajinsku televiziju.

Jusov je istakao da se, na osnovu preliminarne analize, u objavljenim materijalima vide lažne cifre o gubicima na ruskoj i ukrajinskoj strani, sa delom informacija prikupljenih iz otvorenih izvora.

Zelenski sa vojnim vrhom o sprečevanju curenja informacija

Međutim, kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog objavila je u petak da se Zelenski sastao sa visokim vojnim osobljem da bi se razmotrile mere za, kako je navedeno, sprečavanje curenja informacija u vezi sa planovima odbrambenih snaga Ukrajine.

Ukoliko su objavljeni dokumenti u bilo kojem stepenu autentični, curenje poverljivih podataka je zabrinjavajuće i postavlja pitanja o tome koje druge informacije o ratu u Ukrajini mogu da se distribuiraju, ukazuje AP.

Američki zvaničnici u petak nisu jasno objavili koje je poreklo dokumenata, kakva je njihova autentičnost i ko ih je zapravo prvi objavio na internetu.

AP/Thibault Camus, Libkos, profimedia

 

O dokumentima je prvi izvestio "Njujork tajms". "Tajms" je zatim kasnije u petak objavio da je više dokumenata koji se odnose na Ukrajinu, kao i na druge osetljive teme nacionalne bezbednosti, kao što su Kina i Bliski istok, počelo da se pojavljuje na društvenim mrežama.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je rekao da početni dokumenti liče na podatke koje svakodnevno proizvodi Zajednički štab američke vojske, iako su pojedine cifre pogrešne. 

Zvaničnik je napomenuo da, čak i da su legitimni, SAD veruju da ti dokumenti imaju malu stvarnu obaveštajnu vrednost zbog toga što sadrže veliki deo informacija koje bi Rusija već mogla da zna ili bi mogla da prikupi sa bojnog polja. 

U odeljku pod nazivom "Ukupni procenjeni gubici“, jedan objavljeni dokument navodi 16.000-17.500 ruskih žrtava i do 71.000 ukrajinskih žrtava. Prema zvaničnim američkim podacima od prošlog novembra, Rusija je izgubila više od 100.000 vojnika, a i Ukrajina je takođe izgubila otprilike toliko.

Analitičari: Objavljeno više od 100 dokumenata

Prema pisanju "Njujork Tajma" koje prenosi Tanjug, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Jedan visoko rangirani američki obaveštajni zvaničnik nazvao je ovo curenje poverljivih dokumenata "noćnom morom za Pet očiju", misleći na Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland i Kanadu, koje su svoje obaveštajno savezništvo i zajedničko raspolaganje osetljivim obaveštajnim podacima nazvali savez "Pet očiju".

Mik Malroj, bivši visoki zvaničnik Pentagona, rekao je da curenje poverljivih dokumenata predstavlja značajno narušavanje bezbednosti koje bi moglo da ometa ukrajinsko vojno planiranje.

"Pošto su mnogi dokumenti fotografisani, čini se da je to bilo namerno curenje od strane nekoga ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO", rekao je Malroj.

Jedan bezbednosni analitičar je opisao ono što je objavljeno do sada tek kao "vrh ledenog brega", a visoki zvaničnici američke nacionalne bezbednosti izrazili su zabrinutost da li su objavljene informacije jedine informacije koje su se našle u pogrešnim rukama.

Po svemu sudeći, dokumenti koji su procureli daleko prevazilaze visoko poverljivi materijal o ukrajinskim ratnim planovima. Bezbednosni analitičari koji su pregledali dokumente koji su se pojavili na sajtovima društvenih medija kažu da sve veći broj uključuje i osetljive slajdove o Kini, indo-pacifičkom regionu, Bliskom istoku i svetskom terorizmu.

Komentari (0)

Svet