Evropa

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije: Izbori u Turskoj predstavljaju prekretnicu za tu zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

22:00

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije: Izbori u Turskoj predstavljaju prekretnicu za tu zemlju
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije: Izbori u Turskoj predstavljaju prekretnicu za tu zemlju - Copyright AP/Burhan Ozbilici, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) ocenio je povodom održavanja prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, koji su zakazani za 14. maj, da su to najvažniji izbori na 100-godišnjicu osnivanja Republike Turske i da se ta zemlja nalazi na prekretnici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će izbori prvobitno zakazani za 18. juni, biti pomereni na 14. maj. 

IFIMES je naveo da postoji konsenzus unutar i izvan Turske da ti izbori predstavljaju prekretnicu za budućnost zemlje i da će direktno uticati na formulisanje geopolitičkih odnosa i snaga u kontekstu vojnog sukoba između istočnog i zapadnog bloka na tlu Ukrajine.

Turski birači u maju će odlučiti ne samo o tome ko će vladati zemljom, već i kojim će ekonomskim putem Turska krenuti i koju će ulogu imati u ublažavanju globalnih i regionalnih sukoba, ukazuje IFIMES. 

Tursko vrhovno izborno veće objavilo je da pravo glasa ima 60.904.499 birača u zemlji i 3.286.786 birača u inostranstvu.

Na izborima se bira novi predsednik Turske, učestvovaće četiri kandidata, a bira se i 600 poslanika iz redova 36 stranaka.

Aktuelni predsednik Erdogan suočiće se na izborima u maju sa najtežim testom tokom svoje 20-godišnje vladavine, ocenjuje IFIMES, navodeći da će mu najjači protivkandidat biti glavni opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu iz Republikanske narodne partije.

Verovatno će razorni zemljotresi od 6. februara imati velike političke reperkusije i mogli bi uticati na odluke mnogih birača sredinom sledećeg meseca, a još veći uticaj imaće ekonomska kriza, zaključuje IFIMES. 

Dok se Erdoganova predizborna kampanja bazira uglavnom na velikim nacionalnim projektima, opozicioni kandidati fokusiraju se na teške ekonomske uslove.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa